Ο Άκης Πετρετζίκης μας ενθουσιάζει με πεντανόστιμη light καρμπονάρα - Απόλαυση χωρίς τύψεις

Και πεντανόστιμη και με λιγότερες θερμίδες

Συστατικά
200 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
1 κ.σ. θυμάρι
αλάτι
πιπέρι
5-6 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
150 γρ. γαλοπούλα καπνιστή
400 γρ. σπαγγέτι, β-γλυκάνη

Για τη μπεσαμέλ

30 γρ. ελαιόλαδο
30 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
300 γρ. γάλα, light
100 γρ. τυρί κρέμα, light
αλάτι
πιπέρι
1 κ.σ. θυμάρι
1 σκ. σκόρδο
Για το σερβίρισμα

πιπέρι
ελαιόλαδο

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220ο C στον αέρα. Βάζουμε μέσα ένα ταψί και αφήνουμε να κάψει.
Κόβουμε τα μανιτάρια σε ακανόνιστα κομμάτια και τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε θυμάρι, αλάτι, πιπέρι, 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε.
Κόβουμε τη γαλοπούλα σε κυβάκια και τη βάζουμε στο μπολ.
Μεταφέρουμε στο καυτό ταψί και ψήνουμε για 10 λεπτά.
Σε κατσαρόλα με νερό που βράζει βάζουμε αλάτι και τα σπαγγέτι. Βράζουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
Σουρώνουμε, προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο και αφήνουμε στην άκρη. Το νερό το κρατάμε στην άκρη.

Για τη μπεσαμέλ

Τοποθετούμε την ίδια κατσαρόλα στη φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το αλεύρι. Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
Προσθέτουμε το γάλα σε δόσεις ανακατεύοντας συνέχεια.
Βάζουμε το τυρί κρέμα, αλάτι, πιπέρι, θυμάρι και 1 κουτάλα από το νερό που έβρασαν τα σπαγγέτι. Τρίβουμε το 1/3 από τη σκελίδα σκόρδου και ανακατεύουμε.
Μεταφέρουμε μέσα στη μπεσαμέλ τα σπαγγέτι και ανακατεύουμε. Αν είναι πολύ στεγνά τότε προσθέτουμε λίγο από το νερό που έβρασαν τα σπαγγέτι.
Μεταφέρουμε στην πιατέλα σερβιρίσματος. Βάζουμε πάνω τα μανιτάρια και τη γαλοπούλα και σερβίρουμε με πιπέρι και ελαιόλαδο

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ