ΕΟΔΥ: Ένα παιδί δύο ετών & ένας ενήλικας στην εντατική από τη γρίπη (πίνακες)

Όλα τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΕΟΔΥ

Σε χαμηλά επίπεδα αλλά με σταθερά ανοδική τάση κινούνται τα επίπεδα της εποχικής γρίπης στην Ελλάδα. 

Παρά το γεγονός ότι η δραστηριότητα της γρίπης παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και αυτήν την εβδομάδα δύο άτομα που νόσησαν από τον ιό εισήχθησαν σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Το ένα από τα δύο κρούσματα της γρίπης αυτήν την εβδομάδα μάλιστα, είναι παιδί δύο ετών.

Σύμφωνα, λοιπόν, με την εβδομαδιαία έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), πάντως, μέχρι και τις 5 Ιανουαρίου, στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 9 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, με νοσηλεία σε ΜΕΘ.

Σε ό,τι αφορά τα θανατηφόρα κρούσματα της νόσου, δεν υπάρχει καμία αλλαγή: υπάρχει ένα θύμα, ένας 61χρονος ο οποίος είχε καταλήξει τον περασμένο Οκτώβριο.

Όσον αφορά στα κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ, πρόκειται για 7 άνδρες και 2 γυναίκες, με εύρος ηλικιών από 2 έως 84 έτη και μέση ηλικία 55,9 έτη.

Τα 8 (88,9%) από τα προαναφερθέντα κρούσματα οφείλονται στον ιό γρίπης τύπου Α και το 1 (11,1%) στον ιό γρίπης τύπου Β. Από τα 6 στελέχη τύπου Α που απομονώθηκαν και υποτυποποιήθηκαν, τα 3 (50%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 3 (50%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

Στη συντριπτική πλειοψηφία τους τα σοβαρά κρούσματα με νοσηλεία σε ΜΕΘ ανήκουν σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη, αλλά εξ αυτών εμβολιασμένοι ήταν οι 2 (25%).

Συγκεκριμένα η εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ αναφέρει:

Κατά την εβδομάδα 1/2020 (30 Δεκεμβρίου 2019 – 05 Ιανουαρίου 2020) οι επισκέψεις σε ιατρό για γριπώδηωσυνδρομή παρουσιάζουν αύξηση σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα 52/2019 (Διάγραμμα 1 και 2).

• Κατά την εβδομάδα 1/2020 (30 Δεκεμβρίου 2019 – 05 Ιανουαρίου 2020) στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β' Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), στο Μικροβιολογικό Εργαστήριο του Ε.Κ.Π.Α και στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 52 κλινικά δείγματα, όλα από νοσοκομεία. Τα 8 (15,4%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α. Τα 6 στελέχη τύπου Α υποτυποποιήθηκαν, κι από αυτά τα 3 (50%) ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και τα 3 (50%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1)pdm09 (Διάγραμμα 3).

• Από την εβδομάδα 40/2019 έως και την εβδομάδα 1/2020 (30 Δεκεμβρίου 2019 – 05 Ιανουαρίου 2020) καταγράφηκαν 9 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ.(Πίνακας 1, Διάγραμμα 4).

Από το σύνολο των ασθενών αυτών, μόνο 2 (22,2%) είχαν εμβολιαστεί για τη γρίπη, αν και όλοι ανήκαν σε ομάδα υψηλού κινδύνου για την οποία συνιστάται εμβολιασμός σύμφωνα με την σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας. Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκε ένας θάνατος από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη σε ασθενή με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. (Πίνακας 1, Διάγραμμα 5).

• Με βάση τα ανωτέρω, η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα είναι χαμηλή, με τάση σταδιακά αυξανόμενη και με αναμενόμενη κορύφωση σε πέντε εβδομάδες περίπου. Συν-επικρατούν μέχρι στιγμής οι υπότυποι A(H1N1)pdm09 και A(H3N2). Τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης από τη γρίπη.

Δείτε ολόκληρη την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ , κάνοντας κλικ ΕΔΩ

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ