Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Κορωνοϊός: Πέμπτος νεκρός στην Ελλάδα - Σε 387 ανέρχονται συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα (φωτό & βίντεο)

35 νέα κρούσματα σήμερα... 

Σε 387 ανέρχονται συνολικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 35 είναι νέα, ανέφερε απόψε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, τα 51 κρούσματα είναι απροσδιορίστου πηγής μόλυνσης. Εξήντα πέντε κρούσματα νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των Πατρών, ενώ εννέα νοσηλεύονται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Το 51% των νοσηλευομένων είναι άνδρες και ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 70 έτη. Δέκα ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο, ενώ συνολικά έχουν ελεγχθεί για κορονοϊό 4320 δείγματα.

Η ενημέρωση των ιατρικών συντακτών, έγινε παρουσία και του νέου υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά .

Ο κος Χαρδαλιάς είπε ότι δυο χωριά, η Δαμασκηνιά και η Δραγάσια στην Κοζάνη, μπαίνουν σε καραντίνα 14 ημερών, καθώς υπήρξε πυρήνας της μόλυνσης. «Είναι ένα μέτρο που θα το εξετάσουμε και σε μεγαλύτερες χωροταξικές ενότητες, εφόσον κριθεί αναγκαίο. Ήδη έχουν ενισχυθεί οι δομές υγείας στις περιοχές αυτές, από τον στρατό και την πυροσβεστική.  

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση του συστήματος υγείας με 15 εκατ. ευρώ για την αγορά εξοπλισμού, επιπλέον 75 εκατ για τις προσλήψεις 2.000 υγειονομικών που ήδη έχουν ξεκινήσει. Ήδη έχουν προσληφθεί 950 υγειονομικοί. Είπε επίσης, ότι πτέρυγες δημόσιων νοσοκομείων θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την νοσηλεία ασθενών. Πρόκειται για τα νοσοκομεία ΝΙΜΤΣ , Παμμακάριστος, πτέρυγα στο Αγ. Βαρβάρα και το ιδιωτικό θεραπευτήριο Αττικά, που θα στελεχωθεί με προσωπικό του ΕΣΥ.

Ο κος Τσιόδρας ήταν ιδιαίτερα καυστικός όσο αφορά την τακτική που ακολουθεί η Μεγάλη Βρετανία στο ζήτημα του κορονοϊού. Χαραχτηριστικά είπε: «είναι σαν να λένε ας το μιλήσουμε όλοι και αφήνουν να εξαπλωθεί ο ιος».

Στην ενημέρωση έγινε ξεκάθαρο απ' τον κ. Χαρδαλιά, ότι όσοι επιστρέφουν από το εξωτερικό στη χώρα, θα πρέπει να τίθενται σε καραντίνα για 14 ημέρες, και εφόσον παραβιάσουν αυτή την καραντίνα θα υποστούν κυρώσεις. Ερωτηθείς για το αν θα διακοπούν οι πτήσεις από Αθήνα για Λονδίνο, είπε ότι «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Πάμε βήμα βήμα, τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς». Ο κος Χαρδαλιάς κάλεσε τους πολίτες «να γίνουνε ηγέτες και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων όσον αφορά την ατομική ευθύνη. Ηγέτες στην εργασία, ηγέτες στην οικογένεια μας , στις γειτονιές μας, στον εαυτό μας».

Ο κος Τσιόδρας, αναφερόμενος στην επίσκεψη του στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο, ανέφερε ότι διατύπωσε όλες τις επιστημονικές απόψεις για το θέμα και ενημέρωσε τους ιεράρχες με βάση όλα τα τελευταία δεδομένα που ισχύουν διεθνώς και στην Ελλάδα. «Εκφράσαμε την ανησυχία μας για τις συναθροίσεις στους ναούς και παρακάλεσα οι εκκλησίες να μην γίνουν εστίες μετάδοσης του ιού», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ν. Χαρδαλιάς: Το κράτος είναι εδώ, η ευθύνη είναι του καθενός ξεχωριστά

Τα σχέδια όλων των κρίσιμων υποδομών της χώρας, για την διασφάλιση της συνεχούς λειτουργίας τους, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, ακόμα και σε περίπτωση κρουσμάτων του κορονοϊού στο εσωτερικό τους, συζητήθηκαν σήμερα σε σύσκεψη που συγκάλεσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, στην έδρα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής προστασίας στην Αθήνα.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο νέος γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Παπαγεωργίου και οι εκπρόσωποι ασφαλείας διαχείρισης των σχεδίων που έχουν καταρτιστεί από τις υποδομές και συγκεκριμένα από την ΔΕΗ, ΔΕΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΣΦΑ, ΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ, ΥΠΑ, ΣΤΑΣΥ, ΟΤΕ, της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, καθώς και εκπρόσωπος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

«Το κράτος είναι εδώ, αλλά ο καθένας μας ξεχωριστά είναι εκείνος που θα καθορίσει την εξέλιξη της νόσου», δήλωσε ο κ. Χαραδαλιάς αμέσως μετά την σύσκεψη.

Ο υφυπουργός ζήτησε από του εκπροσώπους των εταιρειών να είναι όλοι έτοιμοι ανά πάσα στιγμή για οποιαδήποτε εξέλιξη, προκειμένου να μην σταματήσει ούτε στιγμή η λειτουργία τους ακόμα και αν νοσήσουν κάποιοι από το προσωπικό.

 

 

Όπως είπε στους εκπροσώπους του Τύπου ο κ. Χαρδαλιάς, είναι μέρος των σχεδίων των κρίσιμων υποδομών και αυτό συζητήθηκε στην σύσκεψη, να υπάρχει εφεδρικό προσωπικό για την λειτουργία κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

«Ούτως ή άλλως έχουμε τηλεδιασκέψεις που τρέχουμε και έχουμε και ένα κοινό κανάλι στο οποίο μοιραζόμαστε διαβαθμισμένα την πληροφορία προκειμένου να μην έχουμε προβλήματα και να είμαστε έτοιμοι απέναντι σε οποιαδήποτε εξέλιξη» δήλωσε ο κ. Χαρδαλιάς και συμπλήρωσε:

«Η σύσκεψη ήταν τακτική, με τους υπεύθυνους ασφαλείας για την συνέχιση λειτουργίας των κρίσιμων υποδομών. Η κάθε μια από αυτές τις κρίσιμες υποδομές της χώρας έχει το δικό της σχέδιο και θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι όλα αυτά τα σχέδια είναι επικαιροποιημένα, εναρμονισμένα με ένα ειδικό σχέδιο, ανάλογα με τις εξελίξεις. Η χώρα προετοιμάζεται, το κράτος είναι εδώ. Δεν σημαίνει ότι υπάρχει κάτι το οποίο μας τρομάζει αλλά σε κάθε περίπτωση όλες οι ενέργειες που πρέπει να γίνουν θα πρέπει να γίνουν συντεταγμένα, πειθαρχημένα και με την σοβαρότητα της κατάστασης» αναφέρει το ΑΠΕ.

Καταλήγοντας ο υφυπουργός τόνισε:

«Θέλω να τονίσω για μια ακόμα φορά ότι όσα μέτρα και να πάρει το κράτος, ο καθένας από μας ξεχωριστά είναι εκείνος που θα καθορίσει την εξέλιξη της νόσου. Όσο πιο συντεταγμένα, με την σοβαρότητα που χρειάζεται, μπορέσουμε να τηρήσουμε τις οδηγίες και τους κανόνες υγιεινής, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να εξαπλωθεί η νόσος. 'Αρα την ευθύνη την έχει ο καθένας ξεχωριστά».

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟ

Οι 12 συμβουλές - φυλακτό σας όσο διαρκεί ο κορωνοϊός

Τα συμπτώματα όπως τα καθορίζει ο ΠΟΥ

Πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός

Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορωνοϊό: Οι εξετάσεις και τα νοσοκομεία αναφοράς - Πότε κάνω τεστ, πού και πόσο κοστίζει

Η επιδημία στον πλανήτη: Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορωνοϊού

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ