Αιθέριο Έλαιο Λεβάντας: 10 οφέλη του για μικρά και μεγάλα προβλήματα υγείας!

Δείτε που βοηθάει...

Το αιθέριο έλαιο λεβάντας χρησιμοποιείται ευρέως σήμερα για θεραπευτική και καλλυντική χρήση, καθώς τα οφέλη του είναι γνωστά εδώ και 2.500 χρόνια, λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών, αντιμικροβιακών, ηρεμιστικών, καταπραϋντικών και αντικαταθλιπτικών ιδιοτήτων του. 

Οι Αιγύπτιοι χρησιμοποίησαν τη λεβάντα για τη μουμιοποίηση αλλά και ως άρωμα. Στην πραγματικότητα, όταν ο τάφος του Βασιλιά Τουτ άνοιξε το 1923, λέγεται ότι αναδυόταν ένα ανεπαίσθητο άρωμα λεβάντας μετά από 3.000 χρόνια.

Πρώιμα και μοντέρνα κείμενα αρωματοθεραπείας υποστηρίζουν τη χρήση της λεβάντας ως αντιβακτηριακού αιθέριου ελαίου. Τα φύλλα και τα στελέχη του φυτού χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή αφεψήματος για πεπτικές διαταραχές, ρευματισμούς και καλλυντικούς σκοπούς.

Οι Ρωμαίοι χρησιμοποιούσαν λάδι λεβάντας για μπάνιο, μαγείρεμα και καθαρισμό του αέρα. Και στη Βίβλο, το λάδι λεβάντας ήταν μεταξύ των αρωματικών που χρησιμοποιήθηκαν για σπονδές και θεραπείες. ) Το αιθέριο έλαιο είναι αρκετά απαλό και εφαρμόζεται απευθείας στο δέρμα, ενώ η επιστήμη μόλις πρόσφατα άρχισε να αξιολογεί το εύρος των ιδιοτήτων του για την υγεία – και είναι πολλά. 

10 Οφέλη που μας χαρίζει το αιθέριο έλαιο λεβάντας

  1. Αντιοξειδωτική προστασία

Οι ελεύθερες ρίζες, οι τοξίνες, τα χημικά και οι ρύποι, είναι αναμφισβήτητα επικίνδυνος παράγοντας για την υγεία. Η φυσική ανταπόκριση του οργανισμού στη βλάβη που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες είναι η δημιουργία αντιοξειδωτικών ενζύμων – γλουταθειόνη, καταλάση και υπεροξείδιο δισμουτάσης (SOD) – που παρεμποδίζουν τις παρενέργειες των ελευθέρων ριζών – ωστόσο μερικές φορές η ανεπάρκεια αντιοξειδωτικών ουσιών δυσχεραίνει τη λειτουργία αυτού του προστατευτικού μηχανισμού.

Ευτυχώς, το αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι ένα φυσικό αντιοξειδωτικό και  – σύμφωνα με μελέτες –  το έλαιο λεβάντας αυξάνει τη δραστηριότητα των προαναφερόμενων ισχυρών αντιοξειδωτικών. 

  1. Φυσική θεραπεία για τον διαβήτη

Ήδη από το 2014 επιστήμονες ελέγχουν τις επιδράσεις του αιθέριου ελαίου λεβάντας στο σάκχαρο του αίματος και την αντιμετώπιση του διαβήτη. Σύμφωνα με κλινικές δοκιμές σε πειραματόζωα, η θεραπεία με αιθέριο έλαιο λεβάντας προστατεύει από τα ακόλουθα συμπτώματα διαβήτη 

  • Αυξημένη γλυκόζη στο αίμα (χαρακτηριστικό του διαβήτη)
  • Μεταβολικές διαταραχές (ειδικά μεταβολισμός λίπους)
  • Αύξηση βάρους
  • Μείωση της αντιοξειδωτικής ικανότητας ήπατος και νεφρών
  • Δυσλειτουργία ήπατος και νεφρού
  • Λιποϋπεροξείδωση ήπατος και νεφρού (όταν οι ελεύθερες ρίζες «κλέβουν» απαραίτητα μόρια λίπους από κυτταρικές μεμβράνες)

 

Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα για την κατανόηση της πλήρους ικανότητας του ελαίου λεβάντας για την πρόληψη ή την αναστροφή του διαβήτη, τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης είναι πολλά υποσχόμενα και δείχνουν το θεραπευτικό δυναμικό της λεβάντας. Απλώστε τοπικά στο λαιμό και στο στήθος, διαχύστε στο σπίτι ή προμηθευτείτε ένα συμπλήρωμα.

  1. Βελτιώνει τη διάθεση και μειώνει το άγχος

Τα τελευταία χρόνια, διάφορες έρευνες έχουν ως αντικείμενο το έλαιο λεβάντας επειδή προστατεύει από νευρολογικές βλάβες. Παραδοσιακά, η λεβάντα χρησιμοποιείται για τη θεραπεία νευρολογικών προβλημάτων όπως ημικρανίες, άγχος και κατάθλιψη   – και μάλιστα  χωρίς παρενέργειες.

Επίσης το έλαιο λεβάντας μείωσε την επιλόχεια κατάθλιψη γυναικών μετά από 4 εβδομάδες αρωματοθεραπείας,  ενώ βελτιώνει τα συμπτώματα μετατραυματικού στρες (. Μπορείτε επίσης να εφαρμόσετε λάδι λεβάντας τοπικά πίσω από τα αυτιά.

  1. Εγκεφαλική λειτουργία

Σύμφωνα με έρευνες το έλαιο λεβάντας χρησιμεύει ως φυσική θεραπεία για τη νόσο του Αλτσχάιμερ! Σύμφωνα με μελέτες σε πειραματόζωα, η εισπνοή ατμών αιθέριου ελαίου λεβάντας βοηθά στην πρόληψη οξειδωτικού στρες του εγκεφάλου και στη βελτίωση της γνωστικής βλάβης. .

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα νευροπροστατευτικά αποτελέσματα της λεβάντας οφείλονται στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.  Προσθέστε σε έναν διαχύτη λάδι λεβάντας, είτε εισπνεύστε απευθείας από τη φιάλη, ή εφαρμόστε τοπικά στους κροτάφους και στο πίσω μέρος του λαιμού.

  1. Θεραπεύει εγκαύματα και τραύματα.

Ευρέως γνωστό για τις αντιμικροβιακές του ιδιότητες, το έλαιο λεβάντας χρησιμοποιείται για την πρόληψη διαφόρων λοιμώξεων και την καταπολέμηση βακτηριακών και μυκητιακών διαταραχών, γεγονός που τεκμηριώνεται πλέον και με μελέτες, σύμφωνα με τις οποίες το λάδι λεβάντας επιταχύνει την επούλωση εγκαυμάτων, τραυμάτων, εκδορών και πληγών – κυρίως λόγω των αντιμικροβιακών ενώσεων.

Σύμφωνα με μελέτες, η αντιμικροβιακή δράση της λεβάντας ενισχύεται όταν αναμιγνύεται με άλλα αιθέρια έλαια, όπως το γαρίφαλο, το κανέλα και το έλαιο τσαγιού.

Η πιο αποτελεσματική αναλογία είναι 1: 1 και φαίνεται πως καταπολεμά μήκυτες όπως Candida albicans και Staph aureus – κοινές αιτίες πολλών μυκητιακών και βακτηριακών λοιμώξεων που οδηγούν σε πνευμονία και δερματικούς μύκητες.  Μελέτες σε πειραματόζωα είναι ενδεικτικές της επουλωτικής δράσης. 

Για ανακούφιση από έγκαυμα και επούλωση τραυμάτων, αναμίξτε 3-5 σταγόνες λάδι λεβάντας με ½ κουταλάκι του γλυκού λάδι καρύδας και απλώστε στην πληγείσα περιοχή, είτε με καθαρό χέρι, είτε με ένα βαμβακερό πανάκι.

  1. Υγεία μαλλιών και δέρματος.

Λόγω της αντιμοκροβιακής και αντιοξειδωτικής δράσης της, η λεβάντα σε συνδυασμό με λάδι φορέα (όπως καρύδα, jojoba ή λάδι σταφυλιού) προσφέρει πολλά οφέλη στο δέρμα. Η τοπική χρήση ελαίου λεβάντας βελτιώνει παθήσεις του δέρματος, από πληγές που προκαλούνται από δερματικούς καρκίνους, έως αλλεργίες, ακμή, σημάδια ηλικίας.

Οι αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές της δράσεις ανακουφίζουν από τις δερματικές παθήσεις και δουν επίσης αντιγηραντικά. 

Μπορείτε να συνδυάσετε 3-4 σταγόνες με ½ κ.γ. λάδι καρύδας ή jojoba και να κάνετε μασάζ. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε λάδι λεβάντας στο σαπούνι προσώπου ή στο αφρόλουτρο. Μια εξαιρετική λύση είναι να αναμίξετε λάδι λεβάντας με αιθέριο έλαιο λιβανιού και να το εφαρμόσετε στο δέρμα το πρωί, αμέσως μετά το ντους και το βράδυ πριν κοιμηθείτε για να αντιμετωπίσετε τυχόν φλεγμονές και σημάδια γήρανσης.

Μελέτες δείχνουν επίσης ότι το έλαιο λεβάντας, μαζί με άλλα αιθέρια έλαια, όπως θυμάρι, δεντρολίβανο και κέδρο, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την αλωπεκία και την τριχόπτωση με καθημερινό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής . 

  1. Ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο.

Το αιθέριο έλαιο λεβάντας είναι μια εξαιρετική φυσική λύση για τον πονοκέφαλο, γιατί χαλαρώνει και ανακουφίζει από την ένταση. Λειτουργεί ως ηρεμιστικό, αγχολυτικό, αντισπασμωδικό και ηρεμιστικό. Σύμφωνα με μελέτες η ειπσνοή ελαίου λεβάντας δρα αποτελεσματικά στις ημικρανίες.

 Μπορείτε επίσης να κάνετε μασάζ με δύο σταγόνες έλαιο λεβάντας και έλαιο μέντας στο πίσω μέρος του λαιμού και τους κροτάφους. Η διάχυση της λεβάντας ή η εισπνοή της απευθείας από το μπουκάλι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση των πονοκεφάλων.

  1. Ήρεμος ύπνος

Λόγω των ηρεμιστικών και χαλαρωτικών ιδιοτήτων του, το έλαιο λεβάντας βελτιώνει τον ύπνο και καταπολεμά την αϋπνία, σύμφωνα με μελέτη σε γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης.

 Η εισπνοή λεβάντας προσφέρει ήρεμο ύπνο , χωρίς να προκαλεί παρενέργειες και βελτιώνει τη γενικότερη ψυχική και σωματική υγεία ( Για βελτίωση του ύπνου, διαχύστε λάδι λεβάντας στο δωμάτιο πριν ή κατά τη διάρκεια του ύπνου, ή εφαρμόστε τοπικά στον λαιμό, το στήθος και τους κροτάφους 3-5 σταγόνες – δοκιμάστε επίσης θεραπευτικό λουτρό προσθέτοντας 15 σταγόνες λάδι λεβάντας και 1 φλιτζάνι άλατα Epsom στην μπανιέρα!

Τέλος, ετοιμάστε μίγμα από έλαιο λεβάντας, αιθέριο έλαιο ρωμαϊκού χαμομηλιού και έλαιο μαγνησίου – δεν υπάρχει καλύτερος συνδυασμός για ήρεμο ύπνο. Εφαρμόστε στο πίσω μέρος του λαιμού και των καρπών και απολαύστε μια ήρεμη, γαλήνια αίσθηση.

  1. Ανακουφίζει τον πόνο

Σύμφωνα με μελέτες το έλαιο λεβάντας λειτουργεί ως φυσικό παυσίπονο. Μια απλή εντριβή στην πληγείσα περιοχή μειώνει τη φλεγμονή και τον πόνο (. Σύμφωνα με άλλες μελέτες συνδυασμός αιθέριων ελαίων λεβάντας, μαντζουράνας, μέντας και μαύρου πιπεριού καταπολεμά πόνους αυχενικού συνδρόμου μετά από καθημερινή εντριβή στην πληγείσα περιοχή. ) Επίσης, σύμφωνα με κλινικές δοκιμές, το έλαιο λεβάντας ανακουφίζει από τα συμπτώματα δυσμηνόρροιας. 

  1. Συμπληρωματική θεραπεία για τον καρκίνο

Σύμφωνα με μελέτες στο African Journal of Traditional, Complementary and Alternative Medicines η αρωματοθεραπεία, ιδιαίτερα με χρήση λεβάντας, βοηθά τους ασθενείς με καρκίνο να αντιμετωπίσουν το στρες, τη ναυτία, τον χρόνιο πόνο και την κατάθλιψη.

Επειδή το έλαιο λεβάντας τονώνει το ανοσοποιητικό σύστημα και ενισχύει τη διάθεση, βελτιώνει τον ύπνο και καταπολεμά το άγχος, χρησιμοποιείται ως φυσική θεραπεία.

 Το μασάζ με λάδι λεβάντας στο πίσω μέρος του λαιμού, του στήθους, των καρπών και των κροτάφων έχει χαλαρωτικά αποτελέσματα. Εάν αισθάνεστε πόνο στους μύες, στις αρθρώσεις, ή στην περιοχή των ενέσεων, εφαρμόστε 2-3 σταγόνες λεβάντας στην πληγείσα περιοχή.

Για να ανακουφίσετε το άγχος και να βελτιώσετε τον ύπνο σας, διαχύστε έλαιο λεβάντας ή εισπνεύστε απευθείας από το μπουκάλι – ενδεχομένως να φανεί χρήσιμο πριν και μετά από χειρουργικές επεμβάσεις και χημειοθεραπεία.

Χρήση του αιθέριου έλαιου λεβάντας στο σπίτι!

Φυσικό άρωμα

Σας αρέσει να μοσχοβολάτε; Το έλαιο λεβάντας είναι ένα υπέροχο άρωμα τόσο για γυναίκες όσο και για άνδρες. Μπορείτε να εφαρμόσετε απευθείας στο δέρμα σας έλαιο λεβάντας, είτε να το αραιώσετε με νερό ή λάδι φορέα για πιο λεπτό άρωμα.

Για απ΄ευθείας εφαρμογή προσθέσετε 2-3 σταγόνες ελαίου στις παλάμες και αφού τρίψετε τα χέρια σας εφαρμόστε απευθείας στο δέρμα ή τα μαλλιά. Μπορείτε επίσης να προσθέσετε 2 σταγόνες σε ειδική φιάλη ψεκασμού με περίπου ½ φλιτζάνι νερό – ανακινείτε και μετά ψεκάζετε. Μπορείτε να συνδυάσετε έλαιο λεβάντας με άλλα χαλαρωτικά έλαια, όπως αιθέριο έλαιο κέδρου ή λιβανιού – ακόμη και να προσθέσετε μερικές σταγόνες στο σαμπουάν σας.

Αποσμητικό χώρου χωρίς τοξικά!

Με τον ίδιο τρόπο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έλαιο λεβάντας ως φυσικό, αποσμητικό για την ατμόσφαιρα του σπιτιού σας. Για χαλάρωση, ψεκάστε έλαιο λεβάντας με νερό απευθείας στα σεντόνια ή στο μαξιλάρι. Δοκιμάστε την ίδια μέθοδο και στο μπάνιο και τις πετσέτες σας  – πριν ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή ντους, ψεκάστε την πετσέτα σας με λάδι λεβάντας.

Φυσικό βάλσαμο για τα χείλια.

Το έλαιο λεβάντας είναι εξαιρετικό στην πρόληψη ηλιακών εγκαυμάτων και στην επούλωση των σκασμένων χειλιών. Προσθέστε μερικές σταγόνες σε βούτυρο shea, λάδι jojoba, λάδι καρύδας ή άλλο “λάδι  βάσης” και στη συνέχεια εφαρμόστε στα χείλη σας προστασία από τον ήλιο. Μπορείτε να εφαρμόσετε και σε άλλες πληγείσες περιοχές για πιο γρήγορη επούλωση.

Πεπτικές διαταραχές.

Πολλοί θεωρούν ότι το άρωμα της λεβάντας ηρεμεί το στομάχι. Εάν νιώθετε ναυτία ή θα ταξιδέψετε, ψεκάστε λίγο λάδι λεβάντας στο δέρμα και τα ρούχα, ή εφαρμόστε στους κροτάφους, τον λαιμό και τις παλάμες.

Μυστικό για ενίσχυση της γεύσης με φυσικό τρόπο!

Η λεβάντα χαρίζει έντονη γεύση σε συνταγές, όπως muffins, τσάι, σάλτσα, σαλάτες. Το λάδι λεβάντας είναι βρώσιμο, αλλά πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε μικρή ποσότητα διότι η γεύση είναι πολύ ισχυρή. Προτιμήστε υψηλής ποιότητας, 100% καθαρό έλαιο. Προσθέστε 1-2 σταγόνες στις συνταγές σας για γεύση που θα μείνει αξέχαστη. Η λεβάντα συνδυάζεται τέλεια με κακάο, καθαρό μέλι, λεμόνι, βαλσάμικο, μαύρο πιπέρι και μήλα.

Παρενέργειες και προφυλάξεις!

Συνήθως η χρήση ελαίου λεβάντας είναι απολύτως ασφαλής. Ωστόσο, δεν έχει γίνει εκτεταμένη επιστημονική έρευνα σχετικά με τις αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα ή για τη χρήση του σε έγκυες γυναίκες, οπότε σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να προσέξετε.

  • Αλληλεπιδράσεις φαρμάκων: Εάν λαμβάνετε θεραπεία για αϋπνία ή κατάθλιψη, προσέξτε, καθώς η λεβάντα μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα αυτών των φαρμάκων. Επίσης, αν χρησιμοποιείτε άλλα βοηθήματα ύπνου, ή ηρεμιστικά (ακόμη και σιρόπι για το βήχα ή τη γρίπη), αποφύγετε τη χρήση λαδιού λεβάντας.
  • Έγκυες γυναίκες: Το έλαιο λεβάντας θεωρείται γενικά ασφαλές για εγκυμονούσες και θηλάζουσες γυναίκες. Επειδή μπορεί να χαλαρώνει τους μύες και να επηρεάζει τα επίπεδα των ορμονών, χρησιμοποιήστε τη λεβάντα με προσοχή στο τρίτο τρίμηνο. Καλύτερα να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας σε κάθε περίπτωση. 
  • Παιδιά: Το έλαιο λεβάντας θεωρείται γενικά ασφαλές για χρήση από παιδιά, αν και υπάρχει κάποιος προβληματισμός σχετικά με την επίδραση της λεβάντας στα επίπεδα ορμονών – ειδικά για αγόρια που στην προεφηβεία. Γενικά, οι γονείς καλούνται να είναι προσεχτικοί εάν χρησιμοποιούν συχνά λάδι λεβάντας σε μικρά παιδιά σύμφωνα με το  naturalsoul
  • Κατάποση λαδιού λεβάντας: Σύμφωνα μελέτες δεν υπάρχουν παρενέργειες κατά την εφαρμογή απευθείας στο δέρμα ελαίου λεβάντας με λάδι φορέα. Ωστόσο,  σύμφωνα με την αρθρογραφία, η λεβάντα μπορεί να καταποθεί σε δοσολογία από 80 έως 160 χιλιοστόγραμμα χωρίς παρενέργειες, εκτός από μικρά συμπτώματα του γαστρεντερικού.
  • Για να αποφύγετε τον γαστρεντερικό ερεθισμό, μειώστε την εσωτερική χρήση στο ελάχιστο και προσέξτε εάν έχετε ένα ευαίσθητο πεπτικό σύστημα.  Προς το παρόν δεν υπάρχουν γνωστές αλληλεπιδράσεις μεταξύ τροφών και ελαίου λεβάντας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ