Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Σπύρος Σούλης: Αυτά είναι τα 5 λάθη που πρέπει να αποφύγετε αν έχετε μικρή κουζίνα

Aν η κουζίνα σας είναι μικρή, θα χρειαστεί να την οργανώσετε με τρόπο που να μπορεί να σας φιλοξενήσει χωρίς να σας κουράζει και να σας δυσκολεύει.

Η κουζίνα είναι από τους σημαντικότερους χώρους του σπιτιού, καθώς εκτός από το μαγείρεμα, αποτελεί και τον χώρο που συχνά συγκεντρώνονται τα μέλη της οικογένειας και περνάνε χρόνο μαζί.

Ωστόσο αν η κουζίνα σας είναι μικρή, θα χρειαστεί να την οργανώσετε με τρόπο που να μπορεί να σας φιλοξενήσει χωρίς να σας κουράζει και χωρίς να σας δυσκολεύει στις καθημερινές δραστηριότητες.

Και – ασφαλώς – θα πρέπει να αποφύγετε τα συνηθισμένα λάθη που θα κάνουν τη μικρή σας κουζίνα να φαίνεται ακόμα... μικρότερη.

Σας παραθέτουμε, λοιπόν, τα πράγματα που πρέπει να αποφύγετε για να εκμεταλλευτείτε τον χώρο όσο γίνεται καλύτερα και να μετατρέψετε την κουζίνα σας σε ένα δωμάτιο λειτουργικό και άνετο για εσάς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα.

Φωτισμός

Ο καλύτερος φίλος ενός μικρού χώρου είναι το φως. Αν η κουζίνα σας έχει παράθυρα ώστε να μπαίνει φυσικό φως, αφήστε το να μπει και να γεμίσει τον χώρο, αποφεύγοντας να βάλετε σκούρες κουρτίνες. Αν από την άλλη δεν είστε από τους τυχερούς που μπαίνει το φως του ήλιου στην κουζίνα σας, δεν χρειάζεται να απογοητεύεστε. Το τεχνητό φως μπορεί να έχει τα ίδια αποτελέσματα.

Βάλτε δυνατό και πολύ φως στην κουζίνα σας και προσθέστε, εκτός από τον κεντρικό φωτισμό, φωτιστικά πάγκου, προβολάκια ή led. Θα κάνει την κουζίνα σας να φαίνεται μεγαλύτερη και ταυτόχρονα θα σας εξυπηρετήσει και στις δραστηριότητές σας.

Ντουλάπια και ράφια

Οι μικρές κουζίνες μπορεί να γίνουν ιδιαίτερα κλειστοφοβικές όταν υπάρχουν παντού τριγύρω ντουλάπια στο ύψος του κεφαλιού.

Σκεφτείτε να αντικαταστήστε μερικά ντουλάπια με ράφια και χρησιμοποιήστε βάσεις για κούπες, μαγνητικές βάσεις στήριξης μαχαιριών και θήκες για τα μπαχαρικά για να ανοίξει ο χώρος και να μειώσετε το οπτικό ύψος.

Προσπαθήστε όμως να μην το παρακάνετε και να βρείτε τη σωστή ισορροπία. Η υπερβολική έκθεση σκευών και αντικειμένων μπορεί να οδηγήσει σε υπερφόρτωση του χώρου. Βρείτε την ιδανική αναλογία.

Έκθεση μικροσυσκευών

Το να αφήσετε μερικές από τις συσκευές τις κουζίνας σας εκτεθειμένες, σίγουρα θα δημιουργήσει ένα ωραίο στυλ. Μια μηχανή espresso, για παράδειγμα, μπορεί να αποτελέσει μια ωραία διακοσμητική πινελιά στην κουζίνα σας.

Ασφαλώς δεν μπορείτε να αποθηκεύσετε στα ντουλάπια συσκευές όπως ο φούρνος μικροκυμάτων. Ωστόσο, η τοστιέρα σας ή το multi δεν έχουν λόγο να είναι σε εμφανή σημεία.

Περιορίστε, λοιπόν, τις συσκευές που έχετε εκτός αποθηκευτικού χώρου σε αυτές που χρησιμοποιείτε καθημερινά και σε αυτές που ομορφαίνουν την κουζίνα σας και φυλάξτε τις υπόλοιπες σε μη ορατό μέρος.

Χρώματα

Σε όλους τους μικρούς χώρους, άρα και στην κουζίνα σας, σημαντικό ρόλο παίζει η γκάμα των χρωμάτων που χρησιμοποιείτε ή... που δεν χρησιμοποιείτε!

Είναι σημαντικό να περιορίσετε σημαντικά τα χρώματα της κουζίνας σας διότι τα πολλά διαφορετικά χρώματα κάνουν τον χώρο σας να μοιάζει διεσπαρμένος. Διαλέξτε ένα χρώμα και διατηρήστε το σε όλα τα ντουλάπια. Μην φοβάστε να πειραματιστείτε με τα χρώματα, αλλά να θυμάστε πως είναι καλό να περιοριστείτε σε ένα.

Τοίχοι

Εκμεταλλευτείτε τους τοίχους! Η κουζίνα σας είναι μικρή και πρέπει να εκμεταλλευτείτε όλους τους χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των τοίχων.

Προμηθευτείτε κρεμάστρες τοίχων ή άγκιστρα, καθώς είναι κατάλληλα για να κρεμάσετε μικρά σκεύη και παράλληλα να αφήσετε τον χώρο να αναπνέει, όπως αναφέρει το spirossoulis.com.

Τα εξαρτήματα οργάνωσης τοίχου μπορούν να σας λύσουν τα χέρια και να αποτελέσουν μια έξυπνη και λειτουργική λύση για να κάνετε τους τοίχους σας χρηστικούς και να διατηρήσετε την κουζίνα σας απόλυτα οργανωμένη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για να έχετε στο μενού σας ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ