Προσωπική μαρτυρία: Κυκλοφορεί το πολύκροτο βιβλίο του Γιάννου Παπαντωνίου με την εμπειρία του από τη φυλακή

Η "Προσωπική Μαρτυρία" του πρώην Υπουργού

Από τις εκδόσεις Παπαζήση αναμένεται να κυκλοφορήσει τις επόμενες ημέρες το βιβλίο του πρώην Υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου, "Προσωπική Μαρτυρία".

Στο νέο του βιβλίο, ο Γιάννος Παπαντωνίου γράφει για την εμπειρία του από την φυλακή.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου, μιλά για «τις συνθήκες εγκλεισμού, τη μεθοδολογία της κατασκευής ανυπόστατων κατηγοριών και τον αγώνα για την αποφυλάκιση έπειτα από δεκαεπτά μήνες».

«Η συγγραφή αυτού του βιβλίου ήταν μια ανθρώπινη και πολιτική υποχρέωση. Το μέγεθος της αδικίας και της ταλαιπωρίας που έχω υποστεί είναι ασυνήθιστα μεγάλο, ίσως πρωτοφανές για έναν πολίτη ευρωπαϊκής χώρας. Μόλις βγήκα από τη φυλακή, αισθανόμουν ότι όφειλα πρώτα από όλα απέναντι στον εαυτό μου να καταγράψω αυτή την εμπειρία, τα συναισθήματα που δημιούργησε, τον πόνο, την αγωνία, την προσδοκία της δικαίωσης...» αναφέρει ο πρώην Υπουργός στον πρόλογο του βιβλίου.

Συνεχίζει, δε, τονίζοντας «Είναι αλήθεια ότι επρόκειτο για μια επώδυνη διαδικασία γιατί έπρεπε να ανακαλέσω πολλές δυσάρεστες μνήμες. Ήταν όμως και λύτρωση, γιατί άντεξα, είχα το κουράγιο για να αγωνιστώ και να ξεπεράσω όσα βίωσα. Να σταθώ όρθιος. Και να βγω πιο δυνατός. Από την άλλη, είχα και πολιτική υποχρέωση, μια υποχρέωση απέναντι στο πολιτικό σύστημα και τους πολίτες που υπηρέτησα –και ορισμένους εκπροσώπησα– από δημόσιες θέσεις για περίπου τρεις δεκαετίες. Η στοχοποίηση σε βάρος μου πάτησε «κόκκινες γραμμές». Στην τελική της φάση, ένα πολιτικο-δικαστικό σύστημα συνωμότησε για να κατασκευάσει κατηγορίες εναντίον μου και να με φυλακίσει όχι μόνο χωρίς δίκη, αλλά ούτε καν με παραπομπή σε δίκη. Τρομάζουν oι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που τελέστηκαν στη διάρκεια αυτής της οδύσσειας...».

Όπως τονίζει ο πρώην Υπουργός το βιβλίο χωρίζεται σε τρία μέρη.

«Στο Α΄ Μέρος παρουσιάζονται και αναλύονται οι πολιτικές και δικαστικές πτυχές του διασυρμού μου από τις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας, με έμφαση στην προφυλάκιση, στις συνθήκες εγκλεισμού, στη μεθοδολογία της κατασκευής ανυπόστατων κατηγοριών και στον αγώνα για την αποφυλάκισή μου έπειτα από δεκαεπτά μήνες. Καταληκτικά, παρατίθενται ορισμένες σκέψεις για τη βελτίωση της λειτουργίας της Δικαιοσύνης.

Το Β΄ Μέρος αναφέρεται στην πολιτική μου πορεία από τα φοιτητικά χρόνια μέχρι σήμερα. Αναδεικνύονται ιδεολογικά ζητήματα, θετικά επιτεύγματα, πολιτικές αμφισβητήσεις και επιθέσεις, που διαμορφώνουν το υπόβαθρο όσων πέρασα τα τελευταία χρόνια. Διακρίνονται τρεις περίοδοι. Πρώτα, η πολιτικοποίησή μου, κυρίως στα χρόνια των σπουδών και της επαγγελματικής ένταξης. Στη συνέχεια, η περίοδος πολιτικής και κυβερνητικής δράσης από το 1981, όταν εκλέχθηκα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέχρι την ένταξη στην Ευρωζώνη. Και, τέλος, η περίοδος στοχοποίησης, από το 2000 μέχρι σήμερα, που οδήγησε και στην προφυλάκισή μου.

Τέλος, το Γ΄ Μέρος συνοψίζει το βασικό μήνυμα του βιβλίου. Η στοχοποίηση και η φυλάκισή μου για ενάμιση χρόνο υποδεικνύουν μιαν αλήθεια: Όταν ο πολιτικός ανταγωνισμός εξελίσσεται σε πόλεμο χωρίς κανόνες, υπονομεύεται η δυνατότητα συλλογικής δράσης για κοινούς σκοπούς. Αν θέλουμε να συμπορευθούμε για την επίτευξη δημιουργικών στόχων, πρέπει να ξεπεράσουμε την έξαρση του λαϊκισμού και της εχθροπάθειας των τελευταίων χρόνων. Μας στοίχισε ακριβά. Πρέπει να κάνουμε μία καινούργια αρχή.

Θέλω να ευχαριστήσω, πρώτη από όλους, τη σύζυγό μου Ρούλα, που και η ίδια προφυλακίστηκε για πέντε μήνες, για το θάρρος που επέδειξε καθώς και την απεριόριστη συμπαράσταση και φροντίδα της στη διάρκεια αυτής της δοκιμασίας. Επίσης, τα παιδιά μας, που στάθηκαν στο πλάι μας, καθώς και τον δικηγόρο μας Μιχάλη Δημητρακόπουλο, έναν εξαίρετο υπερασπιστή που έγινε πραγματικός φίλος. Τέλος, τις φίλες και τους φίλους που επικοινώνησαν μαζί μου μεταφέροντας την αγάπη τους, και πολλούς άγνωστους πολίτες που μου έστειλαν με όποιον τρόπο μπόρεσαν, ακόμα και με το ταχυδρομείο, μηνύματα συμπαράστασης» αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου του.

(Copyright © 2020: Eκδόσεις ΠAΠAZHΣH)

Να υπενθυμίσουμε ότι ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του, Σταυρούλα Κουράκου, κρίθηκαν προφυλακιστέοι το 2018 με την κατηγορία της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων ύψους 2,8 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων που φέρεται, κατά το κατηγορητήριο, να έλαβε παράνομα ο Γιάννος Παπαντωνίου, για τη σύμβαση 010Β/03 η οποία υπογράφηκε στις 06/02/2003 για τον εκσυγχρονισμό μέσης ζωής έξι φρεγατών τύπου «S» του Πολεμικού Ναυτικού, με αντισυμβαλλόμενα μέρη την εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ, ως κύριο ανάδοχο, με υποκατασκευαστή την εταιρεία THALES NEDERLAND BV και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Επίσης το 2012, δε, στον άλλοτε "τσάρο της οικονομίας" είχε επιβληθεί χρηματικό πρόστιμο 100 χιλιάδων ευρώ και εξαγοράσιμη ποινή φυλάκισης 4 ετών, για το πλημμέλημα της «ψευδούς υποβολής πόθεν έσχες», καθώς στο όνομα της συζύγου του είχε εντοπιστεί λογαριασμός ύψους 1,3 εκατομμυρίων ευρώ στην ελβετική τράπεζα HSBC.

Το Νοέμβριο του 2015, σε δεύτερο βαθμό (Εφετείο), το πρόστιμο μειώθηκε από 100 σε 20 χιλιάδες ευρώ, ενώ η εξαγορά της ποινής παρέμεινε 14.600 ευρώ (10 ευρώ για κάθε μέρα). Το πρόστιμο και η εξαγοράσιμη ποινή επικυρώθηκαν και από τον Άρειο Πάγο, αλλά η υπόθεση εκκρεμεί ακόμα, καθώς ο Γιάννος Παπαντωνίου έχει προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η ζημιά για το ελληνικό δημόσιο που απορρέει από τις δραστηριότητες για τις οποίες κατηγορείται από το 2018 ο Γιάννος Παπαντωνίου εκτιμήθηκε από τους ανακριτές διαφθοράς στα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ίδιος, ωστόσο, υποστήριξε ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν ζημιώθηκε από τη σύμβαση, αλλά αντίθετα πέτυχε και εξοικονόμηση πόρων, ενώ κατηγόρησε τους ανακριτές ότι «εκβίασαν» την προφυλάκισή του, αποκρύπτοντας κατά τρόπο παράνομο από τον ίδιο και τους δικηγόρους του έγγραφο της Εισαγγελίας Βέρνης στην Ελβετία για το οποίο ο ίδιος είχε δώσει την εξουσιοδότησή του, έτσι ώστε να δικαιολογήσουν το ένταλμα προσωρινής κράτησης.

Η σύζυγος του Γιάννου Παπαντωνίου αφέθηκε ελεύθερη τον Μάρτιο του 2019, καθώς έγινε δεκτό το αίτημα αποφυλάκισης που είχε υποβάλλει, ενώ και ο πρώην Υπουργός υπέβαλε αίτημα αποφυλάκισης τον Μάιο του ίδιου έτους, επικαλούμενος νέο έγγραφο του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Ελβετίας, με το οποίο διαβεβαιώνεται ότι ουδέποτε προσπάθησε να μπλοκάρει το άνοιγμα των λογαριασμών σε ελβετικές τράπεζες και ότι συνεργάστηκε πλήρως με τις δικαστικές αρχές.

Τον περασμένο Ιανουάριου ο Εισαγγελέας Εφετών, Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος, εισηγήθηκε προς το συμβούλιο εφετών την παραπομπή σε δίκη του πρώην υπουργού Άμυνας και της συζύγου του, Σταυρούλας Κουράκου, για το αδίκημα της νομιμοποίησης παράνομων εσόδων.

Στις 20 Μαρτίου του 2020 το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών έκανε δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης του Γιάννου Παπαντωνίου, με περιοριστικούς όρους, μεταξύ των οποίων και χρηματική εγγύηση 150.000 ευρώ.

Ο δικηγόρος του, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, χαρακτήρισε «εξοντωτική» την εγγύηση, καθώς ο Παπαντωνίου δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει την κινητή και ακίνητη περιουσία του για να πληρώσει τα χρήματα, καθώς αυτή έχει προσωρινά δεσμευτεί με προγενέστερες αποφάσεις των ανακριτών που χειρίστηκαν την υπόθεση των φρεγατών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ