Πεντανόστιμη σούπα κολοκύθας με φύλλο σφολιάτας από τον αγαπημένο μας σεφ Άκη Πετρετζίκη

Υπέροχη συνταγή! 

Συστατικά

Για τη σούπα

  • 2 κρεμμύδια, μέτρια, ψιλοκομμένα
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1/2 κ.γ. κουρκουμά
  • 70 γρ. βούτυρο
  • 200 γρ. φακές κόκκινες
  • 800 γρ. κολοκύθα, κίτρινη καθαρισμένη
  • 6-8 κλ. θυμάρι, φρέσκο
  • τζίντζερ, φρέσκο
  • νερό
  • 1 κύβο λαχανικών
  • χυμό λεμονιού, από 1 λεμόνι
  • μπούκοβο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 αβγό

Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια 

  • 2 κρεμμύδια, καθαρισμένα κομμένα σε λεπτές φέτες
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • θυμάρι
  • 1 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο

Για το σερβίρισμα

  • 1-2 φύλλα σφολιάτας

 

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Σε μια βαθιά κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσουν.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για άλλο ένα λεπτό.
  • Προσθέτουμε έπειτα τον κουρκουμά, 20 γρ. βούτυρο, τις φακές, την κολοκύθα και το θυμάρι.
  • Σοτάρουμε για μερικά λεπτά ακόμα και βάζουμε τον ζωμό ή 1 κύβο με 1 λίτρο νερό.
  • Φέρνουμε σε βρασμό και σιγοβράζουμε με καπάκι επάνω στην κατσαρόλα για 15 λεπτά έως 30 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και οι φακές και η κολοκύθα.
  • Αφαιρούμε τα κλωνάρια από το θυμάρι.
  • Όταν βράσει η σούπα, προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο, τον χυμό από 1 λεμόνι, το μπούκοβο, το τζίντζερ και περνάμε τη σούπα από το μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Ζεσταίνουμε ξανά και διορθώνουμε τη γεύση με αλατοπίπερο. 
  • Κατά τη διάρκεια που βράζει η σούπα, σε ένα τηγάνι καραμελώνουμε τα κρεμμύδια μαζί με το ελαιόλαδο, το βούτυρο, το θυμάρι και το ξίδι. Όταν πάρουν χρώμα και μαλακώσουν πολύ διορθώνουμε με αλάτι και πιπέρι.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C στον αέρα.
  • Βάζουμε τη σούπα μας σε μπολ που αντέχουν την θερμότητα και αλείφουμε τα χείλη τους με αυγό.
  • Σε κάθε μπολ βάζουμε 1 κ.σ. από τα καραμελωμένα κρεμμύδια.
  • Από πάνω κολλάμε φύλλο σφολιάτας.
  • Ψήνουμε για 20 λεπτά μέχρι η σφολιάτα να πάρει χρώμα. 
  • Σερβίρουμε αμέσως.

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ