Η Μαρία Μαραγιάννη εξηγεί στο eirinika γιατί το pilates μας θωρακίζει στην καραντίνα (φωτό)

Η pilates instructor Μαρία Μαραγιάννη μας δείχνει 3 ασκήσεις, οι οποίες μπορούν να εκτελεστούν είτε στο σπίτι σας, είτε σε κάποιο εξωτερικό χώρο.

Διανύουμε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης της επιδημίας και λόγω των οικονομικών δυσκολιών που κατακλύζουν μια βαθιά πληγωμένη κοινωνία που λίγο χρόνο απέχει από τον απεγκλωβισμό της από μια οικονομική κρίση 10 ετών από την οποία δεν πρόλαβε να επουλώσει τις πληγές της.

Μετά από ένα ανέμελο καλοκαίρι, επανήλθε ο εγκλεισμός και η ψυχολογία των ανθρώπων είναι σε άσχημη κατάσταση. Η ανασφάλεια λόγω της πανδημίας και της οικονομικής κατάρρευσης που είναι απόρροιά της, ξυπνά το θηρίο της εποχής μας που δεν είναι άλλο από την κατάθλιψη.

Με κανένα τρόπο δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε αυτό το θηρίο να κυριεύσει την ψυχή μας. Για αυτό και θα πρέπει να αναζητάμε τρόπους που θα αποσπούν το μυαλό μας από άσχημες σκέψεις. Ένας ιδανικός τρόπος για να το πετύχουμε αυτό, είναι η άσκηση.

Κάνοντας γυμναστική ελέγχουμε το βάρος μας, βελτιώνεται η φυσική μας κατάσταση, θωρακίζουμε το ανοσοποιητικό μας, απελευθερώνονται ενδορφίνες και έτσι βελτιώνεται η ψυχολογία μας, νιώθουμε καλύτερα με τον εαυτό μας και έτσι ενισχύεται η αυτοπεποίθησή μας, καταπολεμάμε το άγχος και προλαμβάνουμε παθήσεις.

Σαφώς και δεν είναι εύκολο να κάνουμε γυμναστική χωρίς την καθοδήγηση κάποιου εξειδικευμένου γυμναστή και σαφώς δεν αντικαθίσταται με οποιοδήποτε τρόπο η φυσική παρουσία του γιατί πάντα ελλοχεύει κίνδυνος τραυματισμού. Ωστόσο εάν ήδη γυμναζόμαστε από πριν, θα μπορούσαμε να ακολουθήσουμε ένα πρόγραμμα με βασικές ασκήσεις ούτως ώστε να μην βραχυνθούν οι μύες και επιπλέον έτσι να διατηρήσουμε την φυσική μας κατάσταση.

Το pilates είναι ένας τρόπος εκγύμνασης ασφαλής γιατί πρόκειται για άσκηση χαμηλής επικινδυνότητας που εγγυάται την απουσία τραυματισμών. Επιπλέον η χρήση της βαθιάς εισπνοής κατά την άσκηση έχει μεγάλες ευεργετικές ιδιότητες τόσο γιατί καταπολεμά το άγχος όσο και γιατί οξυγονώνει τον εγκέφαλο, τροφοδοτεί με οξυγόνο τα πνευμόνια, κάνει μασάζ στα σπλάχνα, διευκολύνει την λειτουργία της καρδιάς, βοηθάει στο πεπτικό και νευρικό σύστημα και άλλα πολλά.

Παρακάτω η pilates instructor Μαρία Μαραγιάννη περιγράφει 3 ασκήσεις της μεθόδου pilates οι οποίες μπορούν να εκτελεστούν είτε στο σπίτι σας, είτε σε κάποιο εξωτερικό χώρο.

1.BACK SUPPORT

Είμαστε στα καθιστικά μας κόκκαλα. Τα πόδια μας είναι τεντωμένα. Τοποθετούμε τα χέρια μας λίγο πιο πίσω από τα ισχία με τα δάχτυλα να δείχνουν μπροστά. Παίρνουμε μια βαθιά εισπνοή και με την εκπνοή ανεβαίνουμε σαν ένα κομμάτι σε σανίδα, προσέχοντας να μην πέσει η λεκάνη προς τα κάτω. 

Διατηρούμε το κεφάλι στην ευθεία της σπονδυλικής στήλης. Στη συνέχεια μπορούμε να ανεβάσουμε εναλλάξ τα πόδια, τηρώντας όλα τα παραπάνω. Στόχος μας είναι η ενδυνάμωση των κοιλιακών, της ωμοπλάτης και η αύξηση της κινητικότητας του ισχίου.

2.MERMAID

Καθόμαστε σε πλάγια θέση, με τα πέλματα να κοιτάνε προς τα shoulder stops. Ακουμπάμε το χέρι μας πάνω στην footbar λίγο πιο μπροστά από την ευθεία του ώμου. Εισπνέουμε σπρώχνοντας το καρότσι και με την εκπνοή κάνουμε πλάγια κάμψη τεντώνοντας το άλλο χέρι πάνω από το κεφάλι. Παίρνουμε βαθιά εισπνοή και κάνουμε πλάγια κάμψη με την εκπνοή από την άλλη πλευρά που έχουμε μικρό εύρος κίνησης.

Η άσκηση είναι πολύ εύκολο να εκτελεστεί και στο έδαφος ως εξής. Κάνουμε πλάγια κάμψη από την πλευρά που έχουμε μεγάλο εύρος κίνησης ακουμπώντας το χέρι μας στο έδαφος με λυγισμένο τον αγκώνα. Αντίστοιχα κάνουμε πλάγια κάμψη και στην άλλη πλευρά όπου έχουμε μικρό εύρος κίνησης. Με την άσκηση διατείνεται η σπονδυλική μας στήλη και αυξάνεται η κινητικότητά της.

3.DOG

Ιδανική άσκηση για βελτίωση ισορροπίας και συγκέντρωσης. Γυμνάζει ταυτόχρονα κορμό, οπίσθια και χέρια. Είμαστε σε τετραποδική θέση. Τοποθετούμε το ένα χέρι τεντωμένο πάνω στο ring. Φροντίζουμε ο καρπός ο αγκώνας και ο ώμος να είναι στην ίδια ευθεία όσον αφορά το χέρι που στηρίζει και τα γόνατά μας στην ίδια ευθεία με τα ισχία μας.

Το κεφάλι μας στην ευθεία της σπονδυλικής στήλης. Εισπνέουμε και σηκώνουμε το αντίθετο πόδι μέχρι την ευθεία του ισχίου. Η άσκηση μπορεί να εκτελεστεί και χωρίς το ring με την μόνη διαφορά ότι χρειάζεται να σηκώσουμε αντίθετο χέρι πόδι ταυτόχρονα.

Facebook: Maria Maragianni

Instagram: @maria_maragianni

Μαρία Μαραγιάννη

Σιβιτανίδου 6 (1ος όροφος)

17676, Καλλιθέα

τηλ. 2160703063

e-mail: healing.flow.pilates@gmail.com

fb: Healing Flow Studio 

Instagram: @healing_flow_studio

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ