Μετράτε την πίεση και από τα δύο χέρια; Η έρευνα που δείχνει ότι πρέπει να το κάνεις

Κάθε διαφορά είναι κακός οιωνός

Έρευνα φέρνει νέα δεδομένα αναφορικά με τον τρόπο που πρέπει να μετράμε την πίεσή μας, καθώς τα νέα στοιχεία δείχνουν ότι είναι πιο ωφέλιμο να την παίρνουμε και από τα δύο χέρια.

Ειδικότερα σύμφωνα με την έρευνα, που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Hypertension, πρέπει να μετράμε την πίεση και από τους δύο βραχίονες καθώς μία ενδεχόμενη διαφορά στις μονάδες χιλιοστών της στήλης υδραργύρου αποτελεί σημάδι μελλοντικών καρδιακών ή και εγκεφαλικών προβλημάτων.

Σύμφωνα με τον επικεφαλή της έρευνας και λέκτορα στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο, Dr. Chris Clark κάθε διαφορά μεταξύ των δύο χεριών είναι κακός οιωνός και σημάδι ενδεχόμενων προβλημάτων υγεία.

Βάσει της νέας αυτής μελέτης για κάθε βαθμό μεγαλύτερο των 10 χιλιοστών υδραργύρου μεταξύ των δύο χεριών ο κίνδυνος εκδήλωσης καρδιακών ή εγκεφαλικών επεισοδίων σε βάθος δεκαετίας αυξάνεται κατά 1%. Αν δε η διαφορά είναι μεγαλύτερη έστω και των 5 μονάδων, αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται και οι πιθανότητες θνησιμότητας από καρδιακά ή εγκεφαλικά συμβάντα.

Photo: Pixabay

Στο επιστημονικό κόσμο ωστόσο υπάρχει μια “γεωγραφική” διχογνωμία αναφορικά με το πιο είναι το ανώτατο όριο των διαφορετικών τιμών.

Σε Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο παραδείγματος χάρη το όριο τίθεται στα 15 χιλιοστά, τιμή που παρουσιάζει διαφορά με τα όσα ισχύουν στις ΗΠΑ.

Ο ερευνητής Victor Aboyans, καθηγητής και επικεφαλής του τμήματος καρδιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο στη Λιμόζ της Γαλλίας δήλωσε από μεριάς του για το ζήτημα των τιμών ότι: 
“Πιστεύουμε ότι η διαφορά 10 mmHg μπορεί να θεωρηθεί ως ανώτερο όριο”.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ