Alice Δικαίου: Η Ελληνογαλλίδα μούσα του Pierre Cardin & η σχέση της με τον μεγάλο μόδιστρο- Οι φωτό από την ιστορική επίδειξη στην Αθήνα (βίντεο)

Η σχέση της Ελληνογαλλίδας Alice Δικαίου με τον Pierre Cardin και η μεγάλη επίδειξη μόδας... 

Χθες έφυγε από τη ζωή, πλήρης ημερών, ο κορυφαίος σχεδιαστής μόδας, Pierre Cardin, ένας άνθρωπος πολυδιάστατος και πολυπράγμων.

 

 

Ο άνθρωπος που ξεκίνησε να ασχολείται με την ραπτική μόλις στα 14 του χρόνια και έγινε ένας από τους πιο σημαντικούς ανθρώπους της μόδας σε ολόκληρο τον πλανήτη, υπήρξε δραστήριος μέχρι και το τέλος της ζωής του, στα 98 του χρόνια.

Πέρα από υπερταλαντούχος μόδιστρος, διάσημος για το avant-garde στυλ του και την αγάπη του στη γεωμετρία και τα έντονα μοτίβα, ήταν επιχειρηματίας και σκηνοθέτης, ένας άνθρωπος μοναδικός.

Η Ελληνογαλλίδα μανεκέν στην Ελλάδα και το Παρίσι, Alice Δικαίου, την οποία συνδέει μια ξεχωριστή σχέση με τον Pierre Cardin, μίλησε, πριν από λίγους μήνες στην Ειρήνη Νικολοπούλου για την πορεία της στη μόδα, εξομολογούμενη «Κάποια στιγμή πήγα στη Γαλλία, δούλεψα με τη Nina Ricci, τον Balenciaga, τον Lanvin, όλα αυτά ήταν πολύ καλά, αλλά είχα νοσταλγία της Ελλάδας, γιατί το σπίτι μου ήταν εδώ... Έπρεπε να αποφασίσω να μείνω, γιατί με ζητούσαν και σε άλλα ντεφιλέ και έπρεπε να επιστρέψω για πάντα στη Γαλλία, κάτι που δεν ήθελα...». 

 

 

«Δεν έφυγα ποτέ από τον χώρο, απλά πέρασα από την άλλη πλευρά. Επιμελούμαι καλλιτεχνικά πάρα πολλές εκδηλώσεις μόδας φιλανθρωπικού χαρακτήρα και συνεργάζομαι με τους μεγαλύτερους Έλληνες και ξένους σχεδιαστές» ανέφερε η ίδια.

Η Alice Δικαίου δήλωσε στην εφημερίδα Espresso και τον Δημήτρη Λυμπερόπουλο για την απώλεια του μεγάλου μόδιστρου «Εφυγε ένας χαρισματικός, πρωτοπόρος και οραματιστής couturier, που αφιέρωσε τη ζωή του στη μόδα, στην τέχνη και την αρχιτεκτονική. Ηταν ένας υπέροχος, γλυκός άνθρωπος, που θαύμαζα από μικρό κοριτσάκι στο Παρίσι όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα. Μετά το φιλανθρωπικό σόου του που οργάνωσα το 2016 μου έστειλε ένα e-mail, αναφέροντας “δεν μπόρεσα να έρθω, αλλά όλα ήταν άψογα και ένιωθα ότι ήμουν εκεί, στην Αθήνα που αγαπώ”».

Διαβάστε επίσης: Web εκπομπή- Lunch @ theparliament με την Alice Δικαίου: Άφησα τις πασαρέλες για να μεγαλώσω τις 3 κόρες μου - Σήμερα έχω και 2 εγγόνια

Μάλιστα, το 2018 διοργανώθηκε στο ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία", εκδήλωση, με την καλλιτεχνική επιμέλεια της Alice Δικαίου, που περιελάμβανε επίδειξη μόδας με την ανδρική και γυναικεία διαχρονική συλλογή του μοναδικού Pierre Cardin. 

Η εκδήλωση εκείνη είχε διοργανωθεί  με την πρωτοβουλία του Γενικού Προξενείου Ακτής Ελεφαντοστού στην Αθήνα- η Γενική πρόξενος της Ακτής Ελεφαντοστού, κα Μέρω Κεσεσίογλου, ήταν πολύ καλή φίλη του Γάλλου μετρ της μόδας.

Η Μέρω Κεσεσίογλου, γενική πρόξενος της Ακτής Ελεφαντοστού, ήταν επιστήθια φίλη του και τον επισκεπτόταν πολύ συχνά στο σπίτι του στο Παρίσι. Χάρη στην Ελληνίδα φίλη του και στο φιλανθρωπικό έργο της στην Αφρική, ο ευαισθητοποιημένος Πιερ είχε παρουσιάσει τη δουλειά του σε ένα μοναδικό ντεφιλέ στο περιστύλιο του Ζαππείου Μεγάρου, στο τέλος της δεκαετίας του ’90.

Ηταν η τελευταία φορά που επισκέφτηκε τη χώρα μας. Το 2018 σε φιλανθρωπικό δείπνο στο ξενοδοχείο «Μ. Βρετανία», όπου παρουσιάστηκαν οι δημιουργίες του, ο Γάλλος μόδιστρος, λόγω προβλημάτων υγείας δεν μπόρεσε να παρευρεθεί, αλλά έστειλε μήνυμα που προβλήθηκε σε video wall.

(Το φινάλε της ιστορικής επίδειξη μόδας του σχεδιαστή στην «Μεγάλη Βρετανία» μαζί με την Alice Δικαίου, την Maryse Gaspard, τον Richard Racinsky -καλλιτεχνικό του διευθυντή από το Παρίσι με την σύζυγό του- και τα μοντέλα τους από το εξωτερικό)

Στην εκδήλωση αυτή παρεβρέθηκαν και ο Richard Racinsky, καλλιτεχνικός διευθυντής του οίκου Pierre Cardin στο Παρίσι, καθώς και η μούσα του διάσημου μόδιστρου, Maryse Gaspard. 

(Η Alice Δικαίου μαζί με τις 2 από τις 3 κόρες της, Έφη Carina Βαριά, Χριστίνα Estelle, με την Maryse Gaspard, μούσα του Pierre Cardin)

Λίγους μήνες νωρίτερα, τον Δεκέμβριο του 2017, πραγματοποιήθηκε η φιλανθρωπική παράσταση του κλασικού μυθιστορήματος «Το Πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι» με τίτλο «Ντόριαν Γκρέι: Η ομορφιά δεν έχει οίκτο» στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, σε σκηνοθεσία του Pierre Cardin.

(Η Alice Δικαίου, η Γενική πρόξενος της Ακτής Ελεφαντοστού, κα Μέρω Κεσεσίογλου, ο Rodrigo Cardin, η καλλιτεχνική διευθύντρια της BSB κα Σοφία Μπιθαρά και η Δήμητρα Νικολοπούλου)

Στην εκδήλωση αυτή έδωσε το "παρών" και ο ανιψιός του μεγάλου μόδιστρου, Rodrigo Cardin, ο οποίος είναι και ο διάδοχός του, ο "Pierre Cardin του 2020".

(Η Alice Δικαίου πριν την παράσταση του έργου που σκηνοθέτησε ο Pierre Cardin, "Tο πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέι")

Η Alice Δικαίου δήλωσε στην εφημερίδα Espresso και τον Δημήτρη Λυμπερόπουλο για την απώλεια του μεγάλου μόδιστρου «Έφυγε ένας χαρισματικός, πρωτοπόρος και οραματιστής couturier, που αφιέρωσε τη ζωή του στη μόδα, στην τέχνη και την αρχιτεκτονική.

Ηταν ένας υπέροχος, γλυκός άνθρωπος, που θαύμαζα από μικρό κοριτσάκι στο Παρίσι όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα. Μετά το φιλανθρωπικό σόου του που οργάνωσα, μου έστειλε ένα e-mail, αναφέροντας “δεν μπόρεσα να έρθω, αλλά όλα ήταν άψογα και ένιωθα ότι ήμουν εκεί, στην Αθήνα που αγαπώ”».

*Οι φωτογραφίες είναι ευγενική παραχώρηση της Alice Δικαίου από το προσωπικό της αρχείο

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ