Ο Oscar Wilde με φουστανέλα: Το ταξίδι του στην Ελλάδα το 1877 και τα ποιήματα για την χώρα μας που λάτρεψε (φωτό)

«Επάτησα, τέλος, κι εγώ το χώμα της Ελλάδος!...»

O Ιρλανδός συγγραφέας Oscar Wilde είχε επισκεφθεί την χώρα μας το 1877 και είχε φωτογραφηθεί φορώντας την ελληνική παραδοσιακή στολή.

Στην σελίδα της Zeus+Δione, της εταιρείας που έχει ιδρύσει η Μαρέβα Μητσοτάκη, στο Instagram ανέβηκε το στιγμιότυπο που είχε τραβήξει τότε ο Πέτρος Μωραΐτης.

Στην εικόνα βλέπουμε τον συγγραφέα να φοράει την φουστανέλα και να στέκεται σαν πραγματικός τσολιάς.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Zeus+Δione (@zeusndione)

O Oscar Wilde είχε έρθει στην Ελλάδα όταν ήταν 23 ετών μαζί με τον καθηγητή και μέντορά του στην Οξφόρδη, Τζον Μάχαφυ.

Μεταξύ άλλων επισκέφτηκε την Ζάκυνθο, την Πελοπόννησο, την Κέρκυρα ενώ έγραψε και ποιήματα για τις ομορφιές του τόπου μας.

Μετά την επίσκεψή του στην Κέρκυρα έγραψε το ποίημα «Santa Decca» 

«Πέθαναν οι θεοί: στη γλαυκομάτα Αθηνά πια δεν προσφέρουμε στεφάνια της ελιάς, ούτε ένα μέρος της σοδειάς στην Περσεφόνη. Τα μεσημέρια τραγουδούν ανέμελα οι βοσκοί γιατί ο Πάνας πέθανε και τα παιχνίδια του στα μυστικά τα ξέφωτα και τις κρυφές μονιές πια πήραν τέλος. Έπαψε ο Ύλας να γυρεύει τις πηγές· ο μέγας Παν είναι νεκρός, και της Μαρίας άρχει ο γιος.....

 Κι όμως – σ’ αυτό το γητεμένο από τη θάλασσα νησί, μασώντας τα πικρά φρούτα της μνήμης, κάποιος θεός ίσως κείτεται κρυμμένος στ’ ασφοδίλια. Αχ, έρωτα! τέτοιος αν βρίσκεται κανείς, απ’ την οργή του ας τρέξουμε γρήγορα να ξεφύγουμε! Μα όχι, δες, οι φυλλωσιές θροούν: ας μείνουμε λιγάκι ακόμη....».

Ακόμα όσο έμεινε στο Κατάκολο έγραψε  για την χώρα μας:

«Ζαφείρινη είναι η θάλασσα κι ο ουρανός ομοιάζει να καίγεται, ως οπάλινος εις τον αγέρα λίθος. ‘Εχουν υψώσει τα πανιά· πρίμος φυσάει αγέρας να Πάμε στης ανατολής τις γαλανές τις χώρες. Από την πλώρη την ψηλήν η Ζάκυνθος προβάλλει, δάση μικρά μ’ ελιόδεντρα, ο βράχος της Ιθάκης, οι κόλποι κι η ψηλή κορφή του Λύκαιου χιονισμένη και πέρα οι λουλουδόσπαρτοι λόφοι Της Αρκαδίας. Κανένας ήχος! Των πανιών μόνον ακούω το χτύπο εις τα κατάρτια, στο πλευρό τα κυματάκια σκάζουν και χαρωπά των κοριτσιών γέλια στην πρύμνη επάνω. κι όταν ο ήλιος καίγονταν σε μια πανώρια δύση και πορφυρός βυθίζονταν στης θάλασσας τα βάθη, επάτησα, τέλος, κι εγώ το χώμα της Ελλάδος!...».

Να σημειωθεί ότι ήδη είχε έρθει σε επαφή με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό μέσω της μητέρας του, ενώ στην συνέχεια έμαθε και αρχαία ελληνικά.

Ο Oscar Wilde (16 Οκτωβρίου 1854 – Παρίσι, 30 Νοεμβρίου 1900) ήταν Ιρλανδός μυθιστοριογράφος, ποιητής, δραματουργός και κριτικός. Έχοντας περάσει από διάφορα είδη γραπτού λόγου καθ' όλη τη δεκαετία του 1880, γεύτηκε τη δόξα ως θεατρικός συγγραφέας στο Λονδίνο στις αρχές της επόμενης δεκαετίας.

Στις μέρες μας έχει γίνει γνωστός για τα ευφυολογήματά του, το μοναδικό του μυθιστόρημα (Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ), τα θεατρικά έργα του, τις συνθήκες φυλάκισής του καθώς και τον πρόωρο θάνατό του.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ