Γιατί η βασίλισσα Ελισάβετ απαγόρευσε το μωβ & το κράτησε ως προνόμιο για τον εαυτό της - Η ιστορία του βασιλικού χρώματος (φώτο)

Η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας ήταν τόσο ερωτευμένη με το μωβ χρώμα που απαγόρευσε σε άλλους να το φορούν - Διαβάστε γιατί 

Η Kate Middleton έχει εντυπωσιάσει πολλές φορές σε εξόδους της, φορώντας φορέματα στις αποχρώσεις του μωβ. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Duke and Duchess of Cambridge (@dukeandduchessofcambridge)

Το μωβ χρώμα  έχει μια συναρπαστική ιστορία η οποία το συνδέει με τη βασιλική οικογένεια για αιώνες.

Η βασίλισσα Ελισάβετ   το θεωρούσε τόσο πολύτιμο, που απαγόρευσε σε οποιοδήποτε άλλο - εκτός από τα μέλη της βασιλικής οικογένειας - να το φοράει.

Γιατί το μωβ είναι βασιλικό χρώμα;

Το μωβ χρώμα , (βαφή) ήταν εξαιρετικά δύσκολο να βρεθεί και να φτάσει κάπου, κι αυτό της έδωσε μία ελίτ διάσταση.

Τα μωβ ρούχα ήταν σύμβολο τεράστιου πλούτου , λόγω του εξαιρετικά υψηλού κόστους του χρώματος.

Η βαφή που χρησιμοποιείται για να φτιαχτεί το μωβ χρώμα  προέρχεται από τη Φοινικική εμπορική πόλη της Τύρου, η οποία είναι σήμερα το Λίβανο.

Μόνο οι πολύ πλούσιοι άνθρωποι μπορούσαν να φορέσουν μωβ καθώς χρειάζονται πάνω από 9000 μαλάκια για να φτιαχτεί ένα μόλις γραμμάριο του Φοινικικού μωβ.

Αυτή η σπανιότητα του μωβ το έκανε πολύ δημοφιλές στις βασιλικές οικογένειες , σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Αγγλίας.

Η βασίλισσα  Ελισάβετ Α ' έγινε τόσο θερμή οπαδός του που απαγόρευσε σε γυναίκες που δεν ήταν μέλη της βασιλικής οικογένειας να το φοράνε.

Κατά τη διάρκεια της Ελισαβετιανής εποχής (1558 έως 1603) , οι νόμοι μπορούσαν να υποδείξουν τι μπορούν να φοράνε οι πολίτες της Αγγλίας στις δημόσιες εμφανίσεις τους και τι όχι.

Ελισάβετ Α΄, πορτραίτο του Νίκολας Χίλλιαρντ, 1585- Photo: Wikipedia

Σύμφωνα με αυτούς τους νόμους, η Βασίλισσα Ελισάβετ Α' απαγόρευσε σε όλους, εκτός από στενούς συγγενείς και τα μέλη της βασιλικής οικογένειας να φορούν το μωβ χρώμα.

Η απαγόρευση αυτή σήμαινε ότι το μωβ έγινε αποκλειστικά το χρώμα της βασιλικής οικογένειας κάτι που ισχύει μέχρι σήμερα.

Για αιώνες μόνο όσοι άνηκαν στα ανώτερα κλιμάκια της κοινωνίας μπορούσαν να φοράνε το μωβ χρώμα, κάτι που άλλαξε δραματικά στη δεκαετία του  1800, αναφέρει η Express.co.

Ο Άγγλος χημικός Henry Perkin προσπαθώντας να δημιουργήσει ένα φάρμακο κατά της ελονοσίας, ανακάλυψε τυχαία πώς μπορεί να φτιάξει το μωβ χρώμα.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ