Καιρός - Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ: Καμίνι η χώρα με το θερμόμετρο πάνω από τους 40! - Που «χτυπά» το κύμα καύσωνα & πότε υποχωρεί (φωτό)

Θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής θα προκαλέσουν αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας

Μετά τις βροχές ο καιρός φέρνει υψηλές θερμοκτασίες με την ΕΜΥ να εκδίδει έκτακτο δελτίο για το κύμα καύσωνα που από σήμερα (22/6) επηρεάζει την χώρα.

Ειδικότερα σύμφωνα με την ΕΜΥ

Οι θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της βόρειας Αφρικής που κινούνται προς την περιοχή μας θα προκαλέσουν αισθητή άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. 

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο θα είναι το Ιόνιο και ταηπειρωτικά και οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδος.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις από την Πέμπτη (24-06-2021) έως και την Κυριακή (27-06-2021) οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμαίνονται περί τους 38 με 41 βαθμούς Κελσίου, χωρίς όμως να αποκλείεται σε ορισμένες περιοχές λόγω τοπικών συνθηκών και να τους ξεπεράσουν.

Επισημαίνεται ότι το τετραήμερο Πέμπτης - Κυριακής θα σημειώσουν σταδιακή άνοδο και οι ελάχιστες θερμοκρασίες πάνω από τους 25 βαθμούς Κελσίου, σχεδόν σε όλα τα ηπειρωτικά.

Ειδικότερα για την Αττική, οι μέγιστες θερμοκρασίες την Πέμπτη (24-06-2021) και την Παρασκευή (25-06-2021) θα φτάσουν τους 37 βαθμούς και το Σάββατο (26-06-2021) και την Κυριακή (27-06-2021) τους 38 βαθμούς Κελσίου.

Στις παραθαλάσσιες περιοχές η μέγιστη θερμοκρασία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Δείτε επίσης: Καιρός: Σε κλοιό καύσωνα η χώρα - «40άρια» μέχρι το τέλος της εβδομάδας

Σύμφωνα με τα πρώτα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία η ζέστη πρόσκαιρα θα υποχωρήσει την ερχόμενη Δευτέρα (28-06-2021).

Σήμερα Τρίτη η πρώτη μέρα καύσωνα

Οι θερμές αέριες μάζες που εξαπλώνονται από την Αφρική προς την Κεντρική-Ανατολική Μεσόγειο και τη χώρα μας, θα έχουν ως αποτέλεσμα την επικράτηση πολύ υψηλών θερμοκρασιών τουλάχιστον έως την Κυριακή 27/06, ενώ κατά τόπους θα πληρούνται τα κριτήρια ώστε οι επικρατούσες συνθήκες να χαρακτηριστούν ως συνθήκες καύσωνα.  

Photo: meteo.gr

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, την Τρίτη 22/06 οι μέγιστες θερμοκρασίες αναμένεται να φτάσουν στα ηπειρωτικά τους 38-39 βαθμούς, ενώ τοπικά ο υδράργυρος δεν αποκλείεται να αγγίξει και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Photo: meteo.gr

Χαμηλότερα θα διατηρηθούν οι θερμοκρασίες στα νησιωτικά τμήματα όπου οι μέγιστες θα συγκρατηθούν στους 33-35 βαθμούς.

Επισημαίνεται ότι:

  • Εκτός των πολύ υψηλών θερμοκρασιών, καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ηπειρωτικά τις μεσημεριανές και απογευματινές ώρες.
  • Λόγω των εξασθενημένων ανέμων, έντονο θα είναι κατά τόπους το αίσθημα δυσφορίας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ