Γλυκά με μέλι ή αλμυρά με τυράκι τα λαλάγγια "τα σπάνε" - Η συνταγή από τον Άκη Πετρετζίκη

Αγαπημένα κιαι "all time classic" τα μανιάτικα λαλάγγια 

Συστατικά
150 γρ. νερό, χλιαρό
1 κ.γ. μαγιά ξηρή
1 κ.γ. ζάχαρη κρυσταλλική
350 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ.γ. κοφτό κανέλα
1/2 κ.γ. γαρίφαλο
50 γρ. ελαιόλαδο
1 πρέζα αλάτι
400 ml ηλιέλαιο
 

Για το σερβίρισμα

μέλι
σουσάμι
κανέλα
φέτα
θυμάρι

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το νερό, τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλεύρι, την κανέλα, το γαρίφαλο, το λάδι και αλάτι. Ιδανικά αφήνουμε το μείγμα 15-20 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Χτυπάμε με τον γάντζο σε δυνατή ταχύτητα για 5-7 λεπτά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και δέσει η ζύμη.
Μεταφέρουμε σε λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και αφήνουμε περίπου 1 ώρα να διπλασιαστεί σε όγκο.
Τοποθετούμε ένα τηγάνι με το ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά.
Κόβουμε 30 γρ. από τη ζύμη και την πλάθουμε σε λωρίδα περίπου 40 εκ. Τυλίγουμε σε σχήμα σπείρας ή σε ακανόνιστα σχήματα και βάζουμε στο τηγάνι.
Τηγανίζουμε σε δόσεις για 3-4 λεπτά μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.
Αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε με μέλι, σουσάμι και κανέλα.
Εναλλακτικά σερβίρουμε με μέλι, φέτα και θυμάρι.

 

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για να έχετε στο μενού σας ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ