Ντίνα Νικολάου: Τάρτα με δίχρωμη ζύμη, κρέμα και πραλίνα φουντουκιού - θα την λατρέψουν μικροί & μεγάλοι

Φανταστική τάρτα με εντυπωσιακή εμφάνιση αλλά και γεύση έκπληξη. Κρέμα αλλά και πραλίνα φουντουκιού!

ΥΛΙΚΑ

Για τις ζύμες

270 + 250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γρ. κακάο, άγλυκο
250 γρ. αγελαδινό βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο επιπλέον για την ταρτιέρα
195 γρ. ζάχαρη
1 κουτ. σούπας άχνη ζάχαρη
2 μεγάλα αυγά
3 κρόκοι αυγών
2 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
1 πρέζα αλάτι

Για την κρέμα

400 γρ. γάλα φρέσκο
100 γρ. κρέμα γάλακτος
6 κρόκοι αυγών
150 γρ. ζάχαρη
30 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
20 γρ. κορν φλάουρ
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
12 κουτ. γλυκού πραλίνα φουντουκιού

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΒΗΜΑ 1 Για τις ζύμες: Σε ένα μπολ κοσκινίζω τα 250 γρ. αλεύρι και το αφήνω στην άκρη. Σε ένα δεύτερο μπολ κοσκινίζω τα 230 γρ. αλεύρι, το κακάο και την ζάχαρη άχνη και το αφήνω στην άκρη.

ΒΗΜΑ 2 Βάζω στην κουζινομηχανή το βούτυρο, τη ζάχαρη και τη βανίλια και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το βούτυρο. Προσθέτω τα αυγά και τους κρόκους και συνεχίζω το χτύπημα με δυνατή ταχύτητα μέχρι να δημιουργηθεί ένα κρεμώδες μείγμα. Χωρίζω το μείγμα σε δύο ίσες ποσότητες και τις μεταφέρω στα μπολ με τα στεγνά υλικά.

ΒΗΜΑ 3 Ζυμώνω πρώτα τα υλικά για την λευκή ζύμη και κατόπιν τα υλικά για την σοκολατένια ζύμη. Κόβω ένα μικρό κομμάτι σοκολατένιας ζύμης (περίπου 80-100 γρ.) και το ενώνω με την λευκή ζύμη για να δημιουργήσω σοκολατένια «νερά». Τυλίγω τις δύο ζύμες σε μεμβράνες και τις βάζω στο ψυγείο για 2 ώρες.

ΒΗΜΑ 4Βγάζω την σοκολατένια ζύμη την τοποθετώ ανάμεσα σε δύο φύλλα αντικολλητικό χαρτί και ανοίγω με τον πλάστη σε στρογγυλό φύλλο διαμέτρου 24 εκ. Μεταφέρω το φύλλο σε βουτυρωμένη ταρτιέρα με αποσπώμενο πάτο, διαμέτρου 20-22 εκ. φροντίζοντας να καλύψω τη βάση και τα τοιχώματα. Βάζω την ταρτιέρα στο ψυγείο μέχρι να την χρειαστώ.

ΒΗΜΑ 5 Για την κρέμα: Βάζω σε ένα μπολ τους κρόκους, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το αλεύρι και το κορν φλάουρ και χτυπάω με το σύρμα μέχρι να δημιουργηθεί ένα κρεμώδες, αφράτο μείγμα. Βάζω το γάλα και την κρέμα γάλακτος σε μια κατσαρόλα και ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά μέχρι να ξεκινήσει ο βρασμός. Ενώ ανακατεύω το μείγμα των κρόκων με το σύρμα προσθέτω σε αργή ροή τη μισή ποσότητα ζεστού γάλακτος ανακατεύοντας συνεχώς.

ΒΗΜΑ 6 Αδειάζω το μείγμα στην κατσαρόλα με το υπόλοιπο γάλα και ανακατεύω σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα. Αδειάζω την κρέμα σε ένα μπολ, σκεπάζω με μεμβράνη (να εφάπτεται στην κρέμα) και την αφήνω να κρυώσει.

ΒΗΜΑ 7 Για την τάρτα: Προθερμαίνω το φούρνο 170°C με αέρα.

ΒΗΜΑ 8 Βγάζω το δίχρωμο κομμάτι κομμάτι ζύμης από το ψυγείο, το τοποθετώ ανάμεσα σε δύο αντικολλητικά χαρτιά και το ανοίγω σε φύλλο διαμέτρου 24 εκ. Βγάζω την ταρτιέρα από το ψυγείο.

ΒΗΜΑ 9 Αφαιρώ τη μεμβράνη από την κρέμα και ανακατεύω λίγο με το σύρμα για να αφρατέψει. Αδειάζω την κρέμα στην ταρτιέρα και ισιώνω καλά με ένα κουτάλι. Σκορπίζω την πραλίνα φουντουκιού σε όλη την επιφάνεια της κρέμας (δεν την ανακατεύω) και καλύπτω το δίχρωμο φύλλο ζύμης, πιέζοντας στις άκρες για να ενωθεί καλά.

ΒΗΜΑ 10 Ψήνω την τάρτα στο φούρνο για 40-45 λεπτά.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ