Ξεκίνησες τρέξιμο; Δες ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγεις πριν το running – Οι σημαντικές λεπτομέρειες που θα απογειώσουν την προπόνησή σου

Είναι σημαντικό να επιλέγεις προσεκτικά πότε και τι θα φας πριν πας για τρέξιμο

Σου έχει τύχει ποτέ να σταματήσεις στη μέση μιας διαδρομής λόγω κράμπας στο στομάχι ή απότομης έλλειψης ενέργειας; Εάν ναι, αυτό μπορεί να οφείλεται στους τύπους τροφίμων που καταναλώνεις τις ώρες πριν την προπόνηση.

Η επίδραση ενός φαγητού στην άσκησή σου ποικίλλει ανάλογα με τη θρεπτική του σύνθεση, καθώς και τον χρόνο που επιλέγεις να το φας. Είναι σημαντικό να επιλέγεις προσεκτικά πότε και τι θα φας πριν πας για τρέξιμο.

Ο συγχρονισμός είναι το παν

Ο προγραμματισμός των γευμάτων και των σνακ σου τις ώρες πριν από το τρέξιμο θα διασφαλίσει ότι δεν θα πεινάς ή θα αισθάνεσαι εξάντληση πρόωρα. Εάν σκοπεύεις να φας ένα πλήρες γεύμα, κάνε το τουλάχιστον δύο έως τρεις ώρες πριν την προπονησή σου για να έχεις καλύτερη πέψη. Εάν επιλέξεις ένα μικρό γεύμα ή σνακ, θα πρέπει να δώσεις στον εαυτό σου τουλάχιστον 30 λεπτά για να χωνέψει πριν βγεις στο δρόμο.

Ποιες τροφές πρέπει να αποφεύγεις πριν το τρέξιμο

  • Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες: Αυτά τα τρόφιμα μπορούν να χωριστούν σε μερικές κατηγορίες – ζωικές πηγές (μπέικον, κόκκινο κρέας), λαχανικά (μπρόκολο, αγκινάρες, κρεμμύδια) και φρούτα (μήλα, αχλάδια). Απόφυγε αυτές τις ινώδεις τροφές όσο μπορείς, για να μην προκαλέσεις αναταραχές στο πεπτικό σου σύστημα κατά τη διάρκεια της άσκησης.
  • Πικάντικα τρόφιμα: Τα μπαχαρικά μπορεί να προσθέτουν τόνους γεύσης σε ένα γεύμα, αλλά μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε καούρα και πεπτικά προβλήματα. Αποθήκευσε την chilly sauce για μετά το τρέξιμο.
  • Τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά: Ειδικά τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, κάνουν το λίπος να κάθεται περισσότερο στο στομάχι σου, προκαλώντας φούσκωμα και πόνους στο στομάχι κατά τη διάρκεια της προπονησής σου.
  • Τα περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα: Ο λόγος που πολλοί άνθρωποι έχουν προβλήματα πέψης των γαλακτοκομικών προϊόντων είναι η λακτόζη. Παράκαμψε τα βαριά τυριά και το γάλα για να αποφύγεις περιττές ανησυχίες.
  • Καφεΐνη (πιθανώς): Εάν σου αρέσει να τρέχεις νωρίς το πρωί, η ιδέα να ξεκινήσεις τη μέρα σου με έναν καφέ ή ένα ενεργειακό ποτό μπορεί να ακούγεται ελκυστική, αλλά θέλει προσοχή. Μελέτες έχουν δείξει ότι η καφεΐνη μπορεί να ενισχύσει την αθλητική απόδοση, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει ζάλη και αίσθημα ταχυπαλμίας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ