Δημήτρης Σκαρμούτσος: Ψητός σολομός με κους κους, λαχανικά και κρέμα βαλσάμικου με δενδρολίβανο

Ένα εντυπωσιακό και πεντανόστιμο πιάτο

ΥΛΙΚΑ

Για το κους κους:

250 γρ. κουσκούς ψιλό

1 κ. γ. ζαφορά σε ίνες (κρόκος Κοζάνης)

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 ντομάτα, ψιλοκομμένη

1 κολοκυθάκι, ψιλοκομμένο

1 πιπεριά κόκκινη, ψιλοκομμένη

1 πιπεριά πράσινη, ψιλοκομμένη

½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

4 κ. σ. ελαιόλαδο

2 κ. σ. κρέμα βαλσάμικου με δαμάσκηνο

αλάτι

πιπέρι

Για το σολομό:

1 κ.γ. τριμμένο φρέσκο τζίντζερ

2 κ.σ. σόγια

1 πορτοκάλι ξύσμα

3 κ.σ. κρέμα βαλσάμικου με δαμάσκηνο

1 πράσινο κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο

3 φιλέτα σολομού

2 κ.σ. ελαιόλαδο

Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Σκαρμούτσο και το dimitrisskarmoutsos.gr για την παραχώρηση της συνταγής

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για το κους κους: Μουλιάζουμε το κους κους σε ζεστό νερό ένα προς δύο μαζί με τη ζαφορά για περίπου 10 λεπτά.

Αφού τραβήξει το νερό, απλώνουμε σε ενα ταψί και αφρατεύουμε με ένα πιρούνι. Ανακατεύουμε την κρέμα βαλσάμικου με δαμάσκηνο και όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί.

Για το σολομό: Μαρινάρουμε την κρέμα βαλσάμικου με δαμάσκηνο και όλα τα υπόλοιπα υλικά μαζί με το σολομό και τα αφήνουμε στο ψυγείο για περίπου 1 ώρα.

Ψήνουμε το σολομό σε ένα καυτό τηγάνι μαζί με τη μαρινάδα για περίπου 5 λεπτά από κάθε πλευρά σε μέτρια θερμοκρασία. Σερβίρουμε μαζί με το κους κους.

Who is who

Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος γεννήθηκε στην Αθήνα. Σε νεαρή ηλικία πήγε στην Αμερική, όπου μετά την απόκτηση του πτυχίου του στα οικονομικά από το UCLA, συνέχισε τις σπουδές του στην Culinary Institute of America. To 1993 ξεκίνησε τα πρώτα του επαγγελματικά βήματα δίπλα στον Thomas Keller, ολοκληρώνοντας την διατριβή του, με θέμα την Γαλλική και την Γιαπωνέζικη κουζίνα. Το 1996 ξεκίνησε να εργάζεται σε μεγάλα ξενοδοχεία, όπως το Sheraton Hotel ως executive chef, καθώς και σε γνωστά εστιατόρια της Αμερικής. 

Το 2001 επέστρεψε στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στα Χανιά, όπου έμαθε τα μυστικά της κρητικής κουζίνας και τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα. Το 2005 μετακομίζει στην Αθήνα για να εργαστεί ως Chef του εστιατορίου «Αλάτσι», κερδίζοντας Χρυσό Σκούφο και βραβεία Gourmet.

To 2010 και για τρία χρόνια ήταν μέλος της κριτικής επιτροπή στο reality μαγειρικής του Mega Channel «Master Chef» και «Junior Master Chef». Από το 2011 μέχρι το 2015 είναι ο executive chef των εστιατορίων ΕΡΓΟΝ σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Για τα έτη 2013-2014 συνεχίζει τη συνεργασία του με το MEGA, με την επιτυχημένη εκπομπή «Χωρίς Συνταγή» και ένα χρόνο μετά συμμετέχει στην εκπομπή «Joy» παρουσιάζοντας το καλό φαγητό της Αθήνας.

To 2015 αποφασίζει να δημιουργήσει την επίσημη ιστοσελίδα του dimitrisskarmoutsos.gr για να μπορεί να μοιράζεται τις συνταγές και τις γνώσεις του για την μαγειρική και το καλό φαγητό. Το 2016 είναι πλέον στο Museum Restaurant Στην Κηφισιά. Η φετινή τηλεοπτική σεζόν τον βρίσκει στα πλατό του Star Channel, ως παρουσιαστή της μαγειρικής εκπομπής «Blind Taste».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ