Ο Άκης Πετρετζίκης προτείνει για σήμερα: Παστίτσιο με κιμά μανιταριών - Ένα πιάτο που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το κανονικό

Δοκιμάστε το, θα σας εντυπωσιάσει... 

Συστατικά

Για τον κιμά μανιταριών

1 κρεμμύδι

1 καρότο

2 σκ. σκόρδο

1 κ.σ. θυμάρι, φρέσκο

4 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. πελτέ ντομάτας

300 γρ. μανιτάρια champignon

50 γρ. κρασί λευκό, ξηρό

400 γρ. νερό

150 γρ. ντομάτα κονκασέ

1/2 κ.γ. κανέλα

1 πρέζα γαρίφαλο

1 πρέζα μπαχάρι

1 κύβο λαχανικών

αλάτι

πιπέρι

2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Για την μπεσαμέλ

80 γρ. μαργαρίνη

1 κύβο λαχανικών

110 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.

900 γρ. ρόφημα καρύδας, χωρίς προσθήκη ζάχαρης

αλάτι

πιπέρι

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

Για τη σύνθεση

350 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο

2 κ.σ. μαϊντανό, ψιλοκομμένο

150 γρ. φέτα, vegan

πιπέρι

1 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη

Για το σερβίρισμα

μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τον κιμά μανιταριών

  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το καρότο, το σκόρδο και το θυμάρι.
  • Βάζουμε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά να κάψει. 
  • Ρίχνουμε στην κατσαρόλα 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τα ψιλοκομμένα λαχανικά, και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να καραμελώσει το κρεμμύδι. 
  • Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και σοτάρουμε για 1-2 λεπτά. 
  • Κόβουμε τα μανιτάρια σε μικρότερα κομμάτια, τα βάζουμε σε έναν πολυκόφτη, και τα χτυπάμε μέχρι να ψιλοκοπούν. 
  • Ρίχνουμε τα μανιτάρια στην κατσαρόλα, σβήνουμε με το λευκό κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί εντελώς το αλκοόλ.
  • Προσθέτουμε το νερό, την ντομάτα κονκασέ, την κανέλα, το γαρίφαλο, το μπαχάρι, τον κύβο λαχανικών, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε για 8-10 λεπτά, μέχρι να δέσει η σάλτσα του κιμά μανιταριών.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο, τον μαϊντανό, ανακατεύουμε με μια κουτάλα, και αφήνουμε τον κιμά μανιταριών στην άκρη μέχρι να τον χρειαστούμε.
  • Για την μπεσαμέλ
  • Βάζουμε μια κατσαρόλα να κάψει σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε τη μαργαρίνη και την αφήνουμε να λιώσει.
  • Προσθέτουμε τον κύβο λαχανικών και το αλεύρι και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός.
  • Προσθέτουμε το ρόφημα καρύδας, σταδιακά σε δόσεις. Είναι πολύ σημαντικό να ρίχνουμε το ρόφημα σε μικρές δόσεις. Μόλις απορροφηθεί η πρώτη δόση (φροντίζοντας να μην υπάρχουν γρομπαλάκια στο μείγμα), τότε ρίχνουμε την επόμενη δόση. 
  • Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα χειρός ώστε να μη σβολιάσει το μείγμα. 
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να απορροφηθεί τελείως όλο το ρόφημα.
  • Μόλις η μπεσαμέλ αρχίσει να βγάζει φουσκάλες, είναι έτοιμη. Η υφή της θα πρέπει να είναι κρεμώδης και λεία.
  • Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο, και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός. 
  • Αφήνουμε την μπεσαμέλ στην άκρη μέχρι να τη χρειαστούμε.

Για τη σύνθεση

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα.
  • Ρίχνουμε τα μακαρόνια σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει και τα βράζουμε για 1-2 λεπτά λιγότερο από τις οδηγίες της συσκευασίας. 
  • Σουρώνουμε τα μακαρόνια και τα μεταφέρουμε ξανά στην κατσαρόλα. 
  • Προσθέτουμε τον μαϊντανό, τη vegan φέτα κομμένη σε μικρά κομμάτια, τον κιμά μανιταριών που ετοιμάσαμε, πιπέρι, 100 γρ. από την μπεσαμέλ, και ανακατεύουμε με μια κουτάλα.
  • Ρίχνουμε το μείγμα σε ένα ορθογώνιο ταψί 25x37 εκ. και το στρώνουμε καλά. 
  • Ρίχνουμε πάνω από τα μακαρόνια την υπόλοιπη μπεσαμέλ και την απλώνουμε καλά.
  • Πασπαλίζουμε την μπεσαμέλ με την τριμμένη φρυγανιά. 
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 40-50 λεπτά ή μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα η μπεσαμέλ.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και αφήνουμε το παστίτσιο να κρυώσει για 30 λεπτά.
  • Κόβουμε το παστίτσιο σε κομμάτια και σερβίρουμε πασπαλίζοντας κάθε κομμάτι με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ