Πώς να αποκτήσετε περισσότερα οφέλη από την αερόβια άσκηση - μία από τις πιο αποδοτικές μεθόδους καύσης λίπους

Πέντε συμβουλές

Για πολλούς το αερόβιο είναι μια αγάπη καθημερινή, για άλλους μια διαδικασία βαρετή αλλά ταυτόχρονα και απαραίτητη για την προπόνηση αλλά προπάντων για την υγεία μας.

Το σίγουρο πάντως είναι πως η αερόβια άσκηση αποτελεί μια από τις πιο αποδοτικές μεθόδους καύσης λίπους, ενώ όλοι πλέον γνωρίζουμε τα αμέτρητα οφέλη που παρέχει στη γενικότερη υγεία μας.

Πώς μπορούμε όμως να μεγιστοποιήσουμε και να αποκτήσουμε περισσότερα οφέλη από την αερόβια άσκησή μας; Γιατί… καλό το αερόβιο αλλά θέλει και τρόπο για να απολαύσουμε όλα τα πλεονεκτήματά του!

Βάλε καλύτερη ένταση και το σωστό χρόνο για να προωθήσεις την καύση λίπους

Μια αερόβια άσκηση χαμηλής έντασης και όταν λέμε χαμηλή ένταση εννοούμε το να δουλεύουμε στο 40 – 65% περίπου της μέγιστης καρδιακής μας συχνότητας, είναι ικανή να βελτιώσει την αερόβια ικανότητά μας και να αποτελέσει ιδανικό δρόμο για καύση λίπους και απώλεια βάρους.

Οι ενήλικες χρειάζονται τουλάχιστον 250 λεπτά την εβδομάδα- που σημαίνει 50 λεπτά άσκησης, 5 μέρες την εβδομάδα- για να υπάρξει σημαντική μείωση βάρους, σύμφωνα με τις τελευταίες συστάσεις του Αμερικανικού Κολλεγίου Αθλητιατρικής (ACSM).

Τρέξε μακριά από την πόλη

Εάν έχεις βαρεθεί το τσιμέντο και το θόρυβο της πόλης, το καλύτερο που έχεις να κάνεις για να δεις και μεγαλύτερα αποτελέσματα στο αερόβιό σου είναι να πας στην εξοχή!

Δοκίμασε να τρέξεις ή να περπατήσεις στο βουνό ή στην άμμο ακόμη και στο γρασίδι, αυτό από μόνο του θα δώσει διαφορετικά ερεθίσματα στο σώμα σου προκαλώντας το να τα αντιμετωπίσει και στην ουσία να…ξυπνήσει!

Με τον τρόπο αυτό θα δεις το αερόβιό σου να περνάει σε άλλο επίπεδο απολαμβάνοντας τα οφέλη του σε κάθε προπόνησή σου. Φυσικά δε θα πρέπει να ξεχνάς σε αυτή την περίπτωση και τον κατάλληλο εξοπλισμό για να προστατεύσεις τις αρθρώσεις σου, πχ. κατάλληλα παπούτσια τρεξίματος ειδικά για βουνό.

Το πρωί με την αυγή, κάνουμε γυμναστική

Κι αν περιμένεις να σου πω να σηκωθείς πουρνό πουρνό και να τρέχεις με άδειο στομάχι για να κάψεις λίπος, άδικα περιμένεις! Το συγκεκριμένο αποτελεί έναν μύθο που διατηρείται για χρόνια και πολύς κόσμος το πιστεύει.

Αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι πως μη έχοντας ο οργανισμός μας κάποιο καύσιμο (τροφή και συγκεκριμένα υδατάνθρακας) στο σώμα τότε αυτό βρίσκει να κάψει από την μυϊκή μας μάζα και όχι από το λίπος.

Ακόμη και το προηγούμενο βράδυ να έχει καταναλωθεί κάποιος υδατάνθρακας, έχουν περάσει αρκετές ώρες έτσι ώστε να το χρησιμοποιήσει ο οργανισμός ως καύσιμο.

Αν όμως σου αρέσει το αερόβιο το πρωί, τότε θα σου πω ότι είμαι μαζί σου και συμφωνώ καθώς τα οφέλη που μπορούμε να πάρουμε από την πρωινή προπόνηση είναι :

Πως ο οργανισμός είναι ξεκούραστος άρα μπορεί να αποδώσει τα μέγιστα και να δεις πραγματικά την απόδοσή σου, συνεπώς και το αερόβιό σου να εκτοξεύονται Γεμίζεις ενέργεια για την υπόλοιπη ημέρα, γράφει η Γυμνάστρια  Βασιλειάδου Χριστίνα στο fmh.gr.

Βάλε «διαλείμματα» στην προπόνησή σου

Κι όταν λέμε διαλείμματα δεν εννοούμε με τον τρόπο που σκέφτεσαι, δηλαδή μόνο ξεκούραση.

Μιλάμε φυσικά για την διαλειμματική προπόνηση, όπου ο ρυθμός της προπόνησης δεν είναι ένας από την αρχή μέχρι το τέλος αλλά ενσωματώνουμε σε αυτή διαφορετικές εντάσεις, πχ. Κάνουμε 1’ τρέξιμο – 1’ περπάτημα ή 1’ τρέξιμο – 30’’ «ανοίγματα» υψηλής έντασης (περίπου στο 80% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας) , και γενικά βασιζόμαστε στις εναλλαγές του ρυθμού.

Αυτές οι εναλλαγές θα βοηθήσουν στην αύξηση της αερόβιας ικανότητας  ενώ υπάρχει μια αύξηση του μεταβολισμού για τις επόμενες ώρες μετά την προπόνηση.

Βάλε ποικιλία και συνδύασε

Είσαι από αυτούς που βαριούνται να τρέχουν με τις ώρες σε ένα διάδρομο ή ακόμη και σε εξωτερικό χώρο; Βάλε τις αντιστάσεις στη ζωή σου πριν κάνεις το αερόβιό σου!

Λέγοντας αντιστάσεις εννοούμε προπόνηση με βάρη, λάστιχα, trx κτλ και ξεκίνα την προπόνησή σου με αυτό και στο τέλος πρόσθεσε το αερόβιό σου.

Έτσι, ο οργανισμός αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει φωσφοκρεατίνη, γαλακτικό οξύ και υδατάνθρακα για να πάρει ενέργεια.

Λόγω ότι μειώνεται ο υδατάνθρακας στην προπόνηση των αντιστάσεων, το σώμα αρχίζει και καίει πολύ περισσότερο από τα πρώτα κιόλας λεπτά που θα ξεκινήσετε την αερόβια άσκηση καθώς βρίσκει τον οργανισμό μας πιο προετοιμασμένο και έτοιμο, χωρίς να χρειαστεί να περιμένετε το σώμα να ζεσταθεί και να «ξυπνήσει» όπως θα γινόταν στην περίπτωση που θα κάνατε μόνο αερόβιο.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ