Στο Νυμφαίο, το «εντελβάις» της Μακεδονίας, γνώρισα τον Παπα -Γιάννη & την παπαδιά του Ηλέκτρα - το σπίτι τους μοιάζει βγαλμένο από τα παραμύθια (φωτό)

Πρόσφατα, τους επισκέφτηκε και η πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Κατερίνα Σακελλαρόπουλου μαζί με το Γιάννη Μπουτάρη. 

Ένα ορεινό εντελβάις. Ο σπουδαίος οινοποιός, πρωτοπόρος και ο «όταν θέλω κάτι,το κάνω» Γιάννης Μπουτάρης, μπορεί να έγινε δήμαρχος Θεσσαλονίκης αλλά είναι ισοβίως πρόεδρος αυτής της βουνίσιας Πολίχνης.

Αντιπρόεδρο του έχει χρίσει τον παπά Ιωάννη του χωριού, ναι τον παπά του χωριού, που μας εντυπωσίασε όταν το πρωτοείδαμε χωρίς να γνωρίζει ότι είχαμε μπει στην εκκλησία, να σκουπίζει το ιερό. Ένας απλός παππάς; Τελικά καθόλου απλός.

 

 

 

 

Αποφάσισε να εγκαταλείψει τα εγκόσμια και το επιπλοποιείο του και να ενστερνιστεί το όραμα του Κυργιάννη ώστε μαζί να δημιουργήσουν το σημερινό σημείο αναφοράς και  χειμωνιάτικής ευεξίας λίγο πριν από την Φλώρινα.

 

 

 

 

Αφού γνωριστήκαμε, εκείνος με τη σκούπα στο χέρι και εγώ ως συνήθως με το τηλέφωνο, κάμερα, μαγνητοφωνάκι, του συστήθηκα: «πάτερ μου, μίλησα με τον κύριο Μπουτάρη και μου είπε να έρθω να σε βρω οπωσδήποτε.»

«Θα έρθεις σπίτι γιά καφέ» επέμεινε . Λίγο πριν από την ώρα του δειλινού ανηφόρισα για το σπίτι του παπά Γιάννη Ζέζιου.

Εκεί φτάνοντας έμεινα με το στόμα ανοιχτό. Δεν έχετε ξαναδεί τέτοιο παραμυθένιο σπιτάκι μέ ενα κήπο με λουλούδια και φυτά να το μετατρέπουν σε μαγικό παραδεισένιο, με άριστο φενγκ σούι τόπο...

Βέβαια τα σπίτια, τα κάνουν οι άνθρωποι.

 

 

Στην είσοδο μας υποδέχθηκε με ένα τεράστιο χαμόγελο με γλυκύτητα και ζεστασιά η απίστευτα φιλόξενη, πανέμορφη και νεότατη σύζυγος του, η Ηλέκτρα Ζέζιου.

Η χρυσοχέρα παπαδιά που εχει γεννηθεί στην Ουκρανία φτιάχνει γλυκά του κουταλιού, ζυμώνει με τα χέρια της και διατηρεί σε άψογη κατάσταση το αριστούργηματικό σπίτι boutique hotel που έφτιαξε με τα χέρια του ο παππάς: τα έπιπλα , τις ξυλοκατασκευές, όλα είναι δικά του 

Ένα ευλογημένο ζευγάρι που φαίνεται να έχει βρει την ισορροπία και την ευτυχία του εκεί στην άκρη της Ελλάδας, πάνω στο βουνό.

 

 

Στις φωτογραφίες μου θα δείτε τα εξαιρετικού γούστου δωμάτια, που αναστήλωσε με υποδειγματικό τρόπο ο παππάς και τα μετέτρεψε σε σύγχρονες σουίτες.

Μην ξεχνάμε ότι η πρώτη του δουλειά πριν γίνει παππάς ήταν ξυλουργός αλλά φαίνεται η φωνή θεού τον προσκάλεσε να «φυλάει Θερμοπύλες» στην εσχατιά της χώρας μας.

Ότι κι αν μας πρόσφερε η Ηλέκτρα από τα χέρια της ήταν θεσπέσιο: γεύσεις ξεχασμένες, κουλουράκια για το τσάι που αισθανόσουνα έντονα  την μυρωδιά του πορτοκαλιού, γλυκά του κουταλιού που θες να ανοίξεις το βάζο και να το φας όλο.

 

 

 

Μάλιστα η  Ηλέκτρα τα συσκευάζει και τα πουλάει.

Πρόσφατα, τους επισκέφτηκε και η πρόεδρος της Δημοκρατίας, η Κατερίνα Σακελλαρόπουλου μαζί με το Γιάννη Μπουτάρη. Ενθουσιάστηκε και αυτή με το κουκλίστικο σπίτι και τα  μαμαδίστικα  όπως τα λέμε, εδέσματα.

 

 

 Μερικές πληροφορίες για το Νυμφαίο

Νυμφαίο, του οποίου η αρχική ονομασία ήταν Νιβεάστα (σημαίνει νύμφη στα Βλάχικα), γνώρισε ιδιαίτερη οικονομική ανάπτυξη από τον 18ο αιώνα έως τις αρχές του 20ού, όταν ήταν γνωστό και ως το «πέτρινο στολίδι της Μακεδονίας».

Αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα αργυροχρυσοχοΐας όλων των Βαλκανίων, με τους Νεβεσκιώτες εμπόρους να εξαπλώνονται τόσο προς τη Δύση, όσο και προς την Ανατολή.

Το χωριό πρωτοκατοικήθηκε το 1385 και από τότε κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία της Φλώρινας.

Η περιοχή προσφέρεται και για εκδρομές στο Καταφύγιο της Αρκούδας του Αρκτούρου· μια μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση, η οποία ιδρύθηκε το 1992 με στόχο την προστασία της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος. Στο χωριό λειτουργεί το πάρκο περίθαλψης για την Καφέ Αρκούδα, ενώ λίγο πιο κάτω, στο χωριό Αγραπιδιά, λειτουργεί το κέντρο περίθαλψης για τον Λύκο.

Μη χάσετε την ευκαιρία να επισκεφθείτε το Καταφύγιο Αρκούδας, το οποίο βρίσκεται σε μια περιφραγμένη έκταση 50 στρεμμάτων, μέσα σε φυσικό δάσος οξιάς. Εδώ φιλοξενούνται δέκα πρώην αιχμάλωτες αρκούδες –οι λεγόμενες «χορεύτριες»– που πια δεν μπορούν να ζήσουν μόνες στο φυσικό τους περιβάλλον.

Δείτε επίσης:

Ο δημοφιλέστατος Έλληνας life coach Κωνσταντίνος Χαραντινιώτης στην Ειρήνη Νικολοπούλου: «Βοηθάω τους ανθρώπους να αλλάξουν συμπεριφορά & να βλέπουν τον κόσμο καλύτερα» (βίντεο)

 

Ρούχα Ειρήνης Νικολοπούλου: @marinavparis 

*Το ταξίδι πραγματοποιήθηκε με πολύτιμο «οδηγό» το αγαπημένο μας γραφείο ταξιδιών Manessis Travel.

Ειρήνη Νικολοπούλου

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ