Το φιλί που έμεινε στην ιστορία: 1986 και ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ φιλάει στο στόμα και αγκαλιάζει θερμά τον Έρικ Χόνεκερ (βίντεο)

Σύμβολο ισότητας, αδελφότητας και αλληλεγγύης

Ένα φιλί που έγραψε ιστορία. Το φιλί ανάμεσα στον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και τον Έρικ Χίνεκερ στις 17 Απριλίου του 1986 στην Ανατολική Γερμανία μπορεί να μην είχε τη θερμότητα που χαρακτήρισε το φιλί του δεύτερου με τον Λεονίντ Μπρέζνιεφ  στις 7 Οκτωβρίου του 1979, ήταν όμως εξίσου σοσιαλιστικό.

Ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, που έφυγε από τη ζωή χθες Τρίτη, βρέθηκε το 1986 στην Ανατολική Γερμανία, τη χώρα στην αιχμή του δόρατος μίας πολεμικής αντιπαράθεσης με το ΝΑΤΟ, στην πιο σκληρή από τις χώρες του Ανατολικού Μπλοκ. Το φιλί των δύο ηγετών ήταν στο στόμα, και προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις, ειδικά για εκείνη την εποχή και μπροστά στις κάμερες, γράφοντας την δική του ιστορία.

Το «σοσιαλιστικό αδερφικό φιλί« ή «σοσιαλιστική αδελφική αγκαλιά», ήταν μια ειδική μορφή χαιρετισμού μεταξύ των πολιτικών των κομμουνιστικών χωρών. Αυτή η πράξη κατέδειξε την ιδιαίτερη σχέση που υπήρχε μεταξύ των σοσιαλιστικών κρατών.

Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις, όταν δύο ηγέτες θεωρούσαν τους εαυτούς τους εξαιρετικά δεμένους, έδιναν τα φιλιά στο στόμα και όχι στα μάγουλα.

Ως σύμβολο ισότητας, αδελφότητας και αλληλεγγύης, το σοσιαλιστικό αδελφικό φιλί ήταν η έκφραση του πάθους και του ενθουσιασμού του αναδυόμενου Εργατικού κινήματος μεταξύ των μέσων και του τέλους του 19ου αιώνα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ