Βασίλισσα Ελισάβετ Β’:  Τέλος εποχής για τη Βρετανία – Ο παράγοντας ενότητας ενός ολόκληρου λαού

Στη λέξη συμφιλίωση συνοψίζεται η σημαντικότητα του έργου της 
 

 

Δεν υπάρχει Βρετανός επί γης που να μην στεναχωρήθηκε όταν άκουσε ότι «η Βασίλισσα Ελισάβετ πέθανε».

Παρότι όλοι έβλεπαν ότι στα 96 της χρόνια, και ιδιαίτερα μετά τον θάνατο του συζύγου της πρίγκιπα Φίλιππου η υγεία της είχε κλονιστεί σοβαρά, ουδείς πίστευε ότι το τέλος θα ερχόταν αμέσως μετά το «καλωσόρισμα» της νέας πρωθυπουργού της χώρας Λιζ Τρας από την ίδια. Είναι το τέλος μιας ολόκληρης εποχής, γράφουν έκτοτε τα έντυπα όλου του κόσμου, ωστόσο το σημαντικότερο είναι ότι πρόκειται για την έναρξη ενός νέου κεφαλαίου στην ιστορία του Ηνωμένου Βασίλειου γεμάτο προκλήσεις.

Και ο παράγοντας της ενότητας ενός ολόκληρου λαού, που προσωποποιούσε η βασίλισσα Ελισάβετ, δεν είναι πια εδώ για να απλώσει την πρώτη χείρα βοηθείας. Η αλήθεια είναι ότι όταν ο Ρίτσαρντ Ντίμπλεϊ, την περίοδο της στέψης της είχε πει ότι δεν υπάρχει άτομο με μεγαλύτερο κουράγιο και περισσότερη δύναμη για να σηκώσει στις πλάτες του ολόκληρη τη Βρετανία, ελάχιστοι τον είχαν πιστέψει. Η βασίλισσα όμως άντεξε να ζήσει από την μαυρόασπρη τηλεόραση μέχρι τα ψηφιακά μέσα, πάντα ενημερωμένη για όλα τα ζητήματα της χώρας μέχρι το θάνατο της, μια ήρεμη και σταθερή παρουσία με ξεκάθαρο όραμα για τον ρόλο της μοναρχίας στη ζωή στη Βρετανία αλλά και την Κοινοπολιτεία. Μια γυναίκα αυτάρκης που ζητούσε λίγα για τον εαυτό της σε προσωπικό επίπεδο, αφού το βασιλικό καθήκον της ήταν ανώτερο όλων των άλλων.

Όπως γράφει o Guardian, αν πρέπει συνοψιστούν όλα της τα επιτεύγματα σε μια και μόνο λέξη αυτή θα ήταν η συμφιλίωση. Από την υποδοχή του Γερμανού προέδρου  Τέοντορ Χόις μέχρι τις πολιτικές αλλαγές που δρομολόγησε πολύ αργότερα με τις επισκέψεις της στην κίνα το 1986 και τη Ρωσία το 1994, ακόμα και το σημαντικότατο ταξίδι της στην Ιρλανδία το 2011, η Ελισάβετ απέδειξε ότι είχε την μοναδική ικανότητα να παραμερίζει τις διαφωνίες του παρελθόντος και να κάνει τα απαραίτητα βήματα για ένα καλύτερο μέλλον.

Ακριβώς όπως είχε πει στα 21α γενέθλια της και κάλλιστα θα μπορούσε να είχε επαναλάβει και στα 96 της χρόνια «ο Θεός ας με βοηθήσει να τιμήσω τον όρκο και ας ευλογεί όλους εσάς που είστε διατεθειμένοι να τον μοιραστείτε μαζί μου»… 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ