Πραξικόπημα στη Γερμανία: «Συνωμοσιολόγος, μπερδεμένος γέρος» -Το προφίλ του πρίγκιπα που ονειρευόταν την μοναρχία

Οι Γερμανοί εισαγγελείς λένε ότι οι συνωμότες ήταν ενωμένοι υπό το κίνημα «Reichsbürger» ή «Πολίτες του Ράιχ», το οποίο απορρίπτει το σύγχρονο γερμανικό δημοκρατικό καθεστώς υπέρ του προπολεμικού μοναρχικού Ράιχ, που υπήρχε από το 1871 έως το 1918 (γερμανική αυτοκρατορία).

Μεταξύ των συλληφθέντων είναι ένα από τα ηγετικά μέλη του κινήματος «Πολίτες του Ράιχ» -ένας άνδρας που αυτοαποκαλείται Ερρίκος XIII, πρίγκιπας του Ρους.

Δεν πρόκειται ακριβώς για ψευδώνυμο, καθώς όντως ο 71χρονος αριστοκράτης, όπως γράφει η Daily Mail, είναι γνήσιος απόγονος του Οίκου των Ρους -μιας οικογένειας που κυβέρνησε τμήματα της Γερμανίας για εκατοντάδες χρόνια, ο οποίος ονειρευόταν, εν έτει 2022, στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, να κάνει πραξικόπημα κατά της γερμανικής κυβέρνησης!

 

 

Η ίδια η οικογένειά του πάντως τον αδειάζει παντελώς, λέγοντας ότι είναι ένας «μπερδεμένος γέρος», με το μυαλό του χαμένο σε θεωρίες συνωμοσίας.

Παρ' όλα αυτά, τα μέλη των «Πολιτών του Ράιχ» τον θεωρούσαν... μελλοντικό τους ηγέτη.

Ποιος είναι ο Ερρίκος που ήθελε να κάνει πραξικόπημα στη Γερμανία

Ο Ερρίκος XIII, πρίγκιπας του Ρους γεννήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 1951. Πατέρας του είναι ο Ερρίκος I και μητέρα του η πριγκίπισσα Woizlawa Feodora Reuss, η οποία ανήκε σε άλλη γερμανική βασιλική οικογένεια, όπως γράφει η Daily Mail.

Ο Ερρίκος XIII, ο οποίος συνελήφθη, παντρεύτηκε μια Ιρανή, τη Σούζαν Ντοκ Ζαλαλί -η οποία σήμερα ακούει στο όνομα πριγκίπισσα Σούζαν Ρους- και απέκτησαν μαζί το 1991 έναν γιο, στον οποίο έδωσαν το όνομα Ερρίκος XXVIII.

 

 

Ο οίκος των Ρους ιδρύθηκε στα τέλη του 12ου αιώνα και οι αρχηγοί του Οίκου ονόμαζαν κάθε έναν από τους άρρενες γιους τους Ερρίκο -ένας φόρος τιμής στον αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας Ερρίκο ΣΤ', που τους χάρισε τους τίτλους και τα κτήματά τους.

Σε κάθε Ερρίκο δινόταν ένας αριθμός μετά το όνομά του, ο οποίος κυμαινόταν από το 1 έως το 100 και στη συνέχεια ξεκινούσε από την αρχή.

Η γενεαλογική γραμμή Ρους κυβέρνησε τα κρατίδια Ρους για εκατοντάδες χρόνια μέχρι τη γερμανική επανάσταση του 1918, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της γερμανικής αυτοκρατορίας.

Ο προπάππους του Ερρίκου, ο Ερρίκος XXVII, αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την εξουσία του όταν το Ρους απορροφήθηκε από το σύγχρονο γερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Όμως οι απόγονοι της οικογένειας Ρους διατήρησαν μεγάλο μέρος του πλούτου τους, συμπεριλαμβανομένης μιας σειράς κάστρων και παλατιών.

Ένα τέτοιο κάστρο -ένα νεογοτθικό οίκημα στο Saaldorf, σε γη που ανήκε στον οίκο των Ρους- είναι η προσωπική ιδιοκτησία του Ερρίκου XIII, ο οποίος συνελήφθη σήμερα, και οι γερμανικές αρχές ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιήθηκε για να φιλοξενήσει πολλές συναντήσεις των «Πολιτών του Ράιχ», στις οποίες τα μέλη της ομάδας σχεδίαζαν το πραξικόπημά τους κατά της γερμανικής κυβέρνησης.

 

 

Σύμφωνα με το γερμανικό πρακτορείο MDR, ένα από τα ακίνητα που ανήκουν στον Ερρίκο ΧΙΙΙ, στα οποία έκανε έφοδο σήμερα η αστυνομία, χρησιμεύει ως επαγγελματική διεύθυνση για διάφορες εταιρείες που συνδέονται με μια εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων με έδρα το Λονδίνο, η οποία ενδέχεται να χρησιμοποιήθηκε για τη συγκέντρωση κεφαλαίων για τον σκοπό των «Πολιτών του Ράιχ».

Δεν θα πρέπει ίσως να αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι ο 71χρονος Ερρίκος XIII έγινε μια από τις κύριες προσωπικότητες των Πολιτών του Ράιχ.

Το 2019, γράφει η Daily Mail, ο συλληφθείς έδωσε μια κεντρική ομιλία σε εκδήλωση του Worldwebforum στη Ζυρίχη και επί 15 λεπτά καταφέρθηκε εναντίον της κατάργησης της γερμανικής μοναρχίας και της διάλυσης της επιρροής της οικογένειάς του.

Ο συλληφθείς, επίδοξος πραξικοπηματίας Ερρίκος, αφηγήθηκε πώς ο προπάππους του αναγκάστηκε να παραιτηθεί από την εξουσία του όταν η Γερμανία έγινε δημοκρατία, και έπλεξε το εγκώμιο εκείνης της πολύ περασμένης εποχής, όταν οι άνθρωποι που ζούσαν υπό την εξουσία των προγόνων του «ζούσαν ευτυχισμένες ζωές, επειδή οι διοικητικές δομές ήταν απλές και διαφανείς».

 

 

«Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά… σε ποιον υποτίθεται ότι πρέπει να στραφείτε σήμερα; Στον βουλευτή σας; Σε τοπικό, ομοσπονδιακό, ευρωπαϊκό επίπεδο; Καλή τύχη!» είχε πει σε εκείνη την ομιλία, υποστηρίζοντας την επιστροφή σε μια «κυρίαρχη Γερμανία».

Τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους, ο σημερινός εκπρόσωπος των Ρους -ο Ερρίκος XIV-, δήλωσε στα γερμανικά ΜΜΕ ότι ο Ερρίκος -που συνελήφθη σήμερα- ήταν ένας «μπερδεμένος ηλικιωμένος, που το μόνο που κάνει είναι να ασχολείται με θεωρίες συνωμοσίας», προσθέτοντας ότι είχε αρχίσει να απομακρύνεται από την οικογένειά του πριν από περίπου 14 χρόνια.

Ο Ερρίκος XIII συνελήφθη σήμερα το πρωί στην κατοικία του στη Φρανκφούρτη, όπου διατηρεί επίσης επενδυτικό γραφείο ακινήτων.

Οι Γερμανοί εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Ερρίκος ΧΙΙΙ είναι ένας από τους πρωτεργάτες του κινήματος «Ράιχ των Πολιτών» και πιθανότατα ένας από τους κύριους ιδεολογικούς καθοδηγητές του και χρηματοδότες του.

Είπαν ότι ο συλληφθείς, μαζί με τους υπολοίπους στους οποίους πέρασε χειροπέδες η γερμανική αστυνομία σήμερα το πρωί, δημιούργησαν μια «τρομοκρατική οργάνωση με στόχο την ανατροπή της υφιστάμενης κρατικής τάξης στη Γερμανία και την αντικατάστασή της με τη δική τους μορφή κράτους, η οποία βρισκόταν ήδη στο στάδιο της ίδρυσης».

Ορισμένα από τα μέλη της ομάδας είχαν κάνει «συγκεκριμένες προετοιμασίες» για να εισβάλουν στο Κοινοβούλιο με μια μικρή ένοπλη ομάδα, δήλωσαν οι εισαγγελείς. Ισχυρίστηκαν, μάλιστα, ότι ο Ερρίκος ΧΙΙ είχε έρθει σε επαφή με Ρώσους αξιωματούχους με σκοπό να διαπραγματευθούν μια νέα τάξη πραγμάτων στη χώρα, μόλις ανατραπεί η γερμανική κυβέρνηση.

Ο πρίγκιπας φέρεται να επρόκειτο να διοριστεί ως νέος ηγέτης της Γερμανίας, εάν το εξτρεμιστικό κίνημα είχε πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη επίθεση στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Η ρωσική πρεσβεία στο Βερολίνο αρνήθηκε ότι έχει δεσμούς με τον Ερρίκο ΧΙΙΙ ή την ομάδα «Ράιχ των Πολιτών».

Ο Ερρίκος ΧΙΙΙ φέρεται να είχε καταστρώσει τα σχέδια μαζί με έναν πρώην αλεξιπτωτιστή, που ονομάζεται στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ως Ruediger v. P, καθώς και με μια δικαστή και πρώην νομοθέτη του ακροδεξιού κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία, που ονομάζεται Birgit M.

Το κόμμα, γνωστό με το γερμανικό ακρωνύμιο AfD, βρίσκεται όλο και περισσότερο στο στόχαστρο των γερμανικών υπηρεσιών ασφαλείας λόγω των δεσμών του με εξτρεμιστές. Το ίδιο αρνήθηκε πάντως ότι βρίσκεται πίσω από το «Ράιχ των Πολιτών».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ