21 ‘τρόφιμα διαίτης’ που αντί να μας αδυνατίζουν, μας παχαίνουν - Δώστε μεγάλη προσοχή

21 ‘διαιτητικά τρόφιμα’ που δεν είναι τόσο αθώα όσο πιστεύουμε.

Τρόφιμα διαίτης’ είναι τα τρόφιμα εκείνα που ονομάζονται ‘χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά’, ‘χαμηλών θερμίδων’ ή ‘χωρίς λιπαρά’.

Τα συγκεκριμένα τρόφιμα απευθύνονται ιδιαίτερα σε ανθρώπους που επιθυμούν να χάσουν σωματικό βάρος.

Ωστόσο, πολλά από αυτά τα τρόφιμα μπορεί τελικά να αυξήσουν την περιφέρεια της μέσης σας (συσσώρευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς) παρά να την μειώσουν.

Σας παρουσιάζουμε λοιπόν τις 21 τροφές που συχνά θεωρούνται υγιεινές επιλογές και που μπορεί στην πραγματικότητα, να προκαλέσουν αύξηση του βάρους σας:

1. Smoothies και ροφήματα πρωτεϊνης

Τα smoothies και τα ροφήματα πρωτεϊνης είναι από τα πρώτα τρόφιμα ‘’παγίδα’’.

Μερικά από αυτά είναι πραγματικά πολύ υγιεινά και ωφέλιμα για τον οργανισμό, υπάρχουν όμως και κάποια που είναι πολύ υψηλά σε θερμίδες.

Για παράδειγμα μερικά smoothies που μπορούμε να βρούμε έτοιμα σε διάφορα μαγαζιά περιέχουν περίπου 14 κουταλάκια του γλυκού (55 γραμμάρια) ζάχαρης σε ένα μόνο μπουκάλι (450 ml).

Επιπλέον, ορισμένα πρωτεϊνικά ροφήματα περιέχουν περίπου 400 θερμίδες ανά μπουκάλι (450 ml).

Συνοπτικά

Τα Smoothies και τα πρωτεϊνικά ροφήματα μπορούν να καταναλωθούν πολύ εύκολα και  γρήγορα, γεμίζοντας το σώμα σας με υπερβολικές θερμίδες και ζάχαρη χωρίς καν να το καταλαβαίνετε.

2. Γιαούρτι με γεύση φρούτων χαμηλών λιπαρών

Το λίπος είναι ένα θρεπτικό συστατικό που συχνά ενισχύει την γεύση των τροφίμων.

Όταν αφαιρείται το λίπος με σκοπό να μειωθούν οι θερμίδες ορισμένων προϊόντων, συνήθως προστίθεται ζάχαρη για να βελτιωθεί η γεύση.

Πολλά γιαούρτια με γεύση φρούτων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά είναι φορτωμένα με προστιθέμενα σάκχαρα, κάτι που δεν βοηθάει στην απώλεια βάρους ή στην γενικότερη υγεία.

Για παράδειγμα, 1 φλιτζάνι (225 γραμμάρια) «φρουτένιου» γιαουρτιού χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά περιέχει πάνω από 7 κουταλάκια του γλυκού (29 γραμμάρια) ζάχαρης.

Σε μια 11ετή μελέτη που έγινε σε 8.238 γυναίκες, όσες κατανάλωναν περισσότερα γαλακτοκομικά προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά εμφάνισαν χαμηλότερο βάρος από ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν αντίστοιχα προϊόντα χαμηλών λιπαρών με διάφορες γεύσεις φρούτων.

Συνοπτικά

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι πλήρη σε λιπαρά μπορεί να αποτελούν τελικά καλύτερη επιλογή από τα αρωματισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα που είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.

3. Φρουτοποτά

Πολλοί άνθρωποι πίνουν φυσικούς χυμούς φρούτων, λαχανικών ή συνδυασμό και των δύο προκειμένου να βελτιώσουν την υγεία ή να ενισχύσουν την απώλεια βάρους τους.

Αν και αυτό δεν ισχύει για όλους τους χυμούς φρούτων, ιδιαίτερα για τα φρουτοποτά όπου τα περισσότερα περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη.

Συνοπτικά

Προσέχετε οι χυμοί που επιλέγετε να προέρχονται ως επί το πλείστον από μη αμυλούχα λαχανικά αλλά κυρίως φρούτα χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, όπως είναι το λεμόνι, ώστε να ελέγχετε την πρόσληψη θερμίδων.

4. «Υγιεινά» γλυκαντικά

Με πολλούς ανθρώπους στις μέρες μας να ‘κόβουν’ την λευκή ζάχαρη από την διατροφή τους, τα γλυκαντικά που κυκλοφορούν στο εμπόριο ως ‘υγιή’ γίνονται όλο και πιο δημοφιλή.

Αγάβη, ζάχαρη καρύδας και σουκραλόζη είναι μόνο μερικά από τα πολλά γλυκαντικά που είναι διαθέσιμα στο εμπόριο.

Παρόλο που τα προϊόντα αυτά συχνά θεωρούνται υγιή, ορισμένα από αυτά μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Η αγάβη, για παράδειγμα, είναι υψηλότερη σε θερμίδες από την επιτραπέζια ζάχαρη και εξαιρετικά υψηλή σε φρουκτόζη, έναν τύπο σακχάρων που μπορεί να συμβάλει στην αντίσταση της ινσουλίνης και τη συσσώρευση λίπους.

Συνοπτικά

Επειδή οποιοσδήποτε τύπος προστιθέμενης ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους, είναι σημαντικό να περιορίσετε τη συνολική κατανάλωση ζάχαρης – συμπεριλαμβανομένων και των εναλλακτικών γλυκαντικών.

5. Δημητριακά «διαίτης»

Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, τα δημητριακά αυτά είναι μια πιθανή επιλογή για να ξεκινήσετε την ημέρα σας.

Ενώ αυτά τα δημητριακά μπορεί να είναι χαμηλά σε θερμίδες, ορισμένα από αυτά συχνά φορτώνονται με προστιθέμενα σάκχαρα.

Επιπλέον συνήθως στερούνται την πρωτεΐνη και τα καλά λιπαρά που σας βοηθούν να αισθανθείτε πιο χορτάτοι.

Μια μελέτη σε 30 άντρες έδειξε ότι ένα πρωινό με αυγά και τοστ έδωσε μεγαλύτερη πληρότητα και οδήγησε σε σημαντικά λιγότερες θερμίδες που καταναλώθηκαν καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας από ότι σε όσους κατανάλωναν για πρωϊνό δημητριακά.

Συνοπτικά

Να είστε προσεκτικοί στην επιλογή των δημητριακών που πραγματοποιείτε. Επιλέξτε εκείνα που είναι χαμηλά σε θερμίδες και σε ζάχαρη, και που θα σας βοηθήσουν να μην πεινάσετε ξανά γρήγορα.

6. Αποξηραμένα φρούτα

Τα αποξηραμένα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες.

Ωστόσο, δεδομένου ότι τα αποξηραμένα φρούτα είναι πιο μικρά και πιο ‘εύκολα’ προς κατανάλωση από ότι τα φρέσκα φρούτα, πολλές φορές καταλήγουμε στο να καταναλώνονται παραπάνω από όσα θα έπρεπε.

Συνοπτικά

Αν και τα αποξηραμένα φρούτα είναι βολικά, τα φρέσκα φρούτα είναι μια πιο υγιεινή επιλογή.

7. Συσκευασμένα διατητικά τρόφιμα

Από τα ‘μπισκότα διαίτη’ μέχρι τα πατατάκια χωρίς λίπος, τα ράφια των σουπερ μαρκετ είναι γεμάτα τέτοια τυποποιημένα τρόφιμα.

Ενώ τα περισσότερα από αυτά είναι αρκετά νόστιμα και δελεαστικά, τα περισσότερα μπορεί να είναι ανθυγιεινά.

Πολλά από αυτά τα τρόφιμα περιέχουν συντηρητικά, ανθυγιεινά λίπη και τεχνητά γλυκαντικά που μπορεί να βλάψουν την υγεία σας.

Συνοπτικά

Είναι καλύτερο να αντικαταστήσετε αυτές τις συσκευασμένες, υπερβολικά επεξεργασμένες τροφές με πιο θρεπτικές επιλογές.

8. Αρωματισμένος Καφές

Είναι γνωστό ότι η καφεΐνη δρα ως ήπιο κατασταλτικό της όρεξης, το οποίο οδηγεί πολλούς ανθρώπους να αυξάνουν την πρόσληψη καφέ όταν προσπαθούν να μειώσουν το βάρος τους.

Παρόλο που ο καφές έχει πολλά οφέλη για την υγεία, θα πρέπει να αποφεύγετε ορισμένα είδη καφέ όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος.

Πολλά από αυτά τα είδη όπως είναι ο latte, ο φραπέ και ο καπουτσίνο είναι συνήθως πλούσια σε ζάχαρη και θερμίδες.

Για παράδειγμα, ένα Venti Cinnamon Dolce Latte που παρασκευάζεται με αποβουτυρωμένο γάλα – και χωρίς πρόσθετη κτυπημένη κρέμα γάλακτος – έχει περίπου 280 θερμίδες και 12 κουταλάκια του γλυκού (50 γραμμάρια) ζάχαρης.

Συνοπτικά

Αν και ένας καφές την ημέρα είναι ακίνδυνος, οι συχνοί καφέδες με ζάχαρη μπορούν να ‘’σαμποτάρουν’’ την προσπάθεια σας να μειώσετε το σωματικό σας βάρος.

9.  ‘Έτοιμες’ σαλάτες

Οι σαλάτες που είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες μπορούν να βοηθήσουν ιδιαίτερα στην προσπάθεια μείωσης του βάρους.

Αντιθέτως σαλάτες με πιο ανθυγιεινά συστατικά όπως είναι η υπερβολική σως δεν θα σας βοηθήσουν στη επίτευξη του στόχου σας.

Οι έτοιμες σαλάτες που μπορείτε να βρείτε σε πολλά μαγαζιά πλέον, συχνά είναι πολύ υψηλές σε θερμίδες.

Συνοπτικά

Η καλύτερη επιλογή είναι να φτιάχνετε μόνοι σας την σαλάτα σας έτσι ώστε να μπορείτε να ελέγχετε τα συστατικά και επομένως και τις θερμίδες που περιέχονται σε αυτή.

10. Μπάρες πρωτεϊνης

Πολύ συχνά αρκετοί επιλέγουν την κατανάλωση μια μπάρας πρωτεϊνης ως μια γρήγορη επιλογή για παροχή ενέργειας.

Αν και μερικές από αυτές μπορούν πραγματικά να είναι υγιεινές, κάποιες άλλες περιέχουν πολλές θερμίδες, ζάχαρη και τεχνητά συστατικά.

Για παράδειγμα μια τέτοια μπάρα μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 330 θερμίδες καθώς περιέχει περίπου 6 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη.

Συνοπτικά

Ένα πιο θρεπτικό σνακ με βάση τρόφιμα καλύτερης ποιότητας και όχι τεχνητά μπορεί να προσφέρει το ίδιο περιεχόμενο σε θερμίδες και πρωτεΐνες – με πολύ λιγότερη ζάχαρη.

11. Αναψυκτικά light

Τα αναψυκτικά light (όπως και τα Light τρόφιμα) θεωρούνται συχνά μια υγιεινή επιλογή καθώς δεν περιέχουν καθόλου θερμίδες.

Ωστόσο οι περισσότερες έρευνες έχουν συνδυάσει την κατανάλωση τους με την αύξηση του σωματικού βάρους.

Μια μελέτη σε πάνω από 2.000 άτομα έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν αναψυκτικά light είχαν μεγαλύτερη περιφέρεια μέσης από εκείνους που δεν το έκαναν.

Επιπλέον, όσοι καταναλώνουν τα αναψυκτικά αυτά ήταν πιο πιθανό να έχουν υψηλό σάκχαρο στο αίμα και υψηλή αρτηριακή πίεση σε σχέση με τους ανθρώπους που δεν τα επιλέγουν.

Τα αναψυκτικά light επίσης, έχει βρεθεί πως επηρεάζουν αρνητικά τα βακτήρια του εντέρου αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο εμφάνισης του διαβήτη και άλλων μεταβολικών ασθενειών.

Συνοπτικά

Αποφύγετε την κατανάλωση των light αναψυκτικών καθώς δεν σας βοηθούν στην μείωση του σωματικού σας βάρους και επίσης επηρεάζουν αρνητικά τον οργανισμό μας.

12. Γκρανόλα

Η γκρανόλα είναι επίσης ένα πρωϊνό που επιλέγει πολύς κόσμος που προσέχει την διατροφή του.

Συνήθως περιέχει θρεπτικά συστατικά όπως ξηρούς καρπούς, βρώμη, σπόροι και καρύδα, υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που έχουν πρόσθετη ζάχαρη.

Για να ελέγξετε την πρόσληψη ζάχαρης, επιλέξτε γκρανόλα με όχι περισσότερο από 6 γραμμάρια ζάχαρης ανά μερίδα.

Συνοπτικά

Ακόμα καλύτερα, φτιάξτε τη  δική σας γκρανόλα στο σπίτι, ψήνοντας βρώμη με κανέλα, καρύδια, καρύδα, λάδι καρύδας και αποξηραμένα φρούτα σε χαμηλή θερμοκρασία.

13. Αθλητικά ποτά

Τα ενεργειακά ποτά μπορούν να είναι πραγματικά ωφέλιμα για έναν αθλητή και για κάποιον που συμμετέχει σε συχνές και έντονες προπονήσεις.

Ωστόσο είναι απολύτως περιττά για τον μέσο άνθρωπο.

Τα ποτά αυτά είναι συχνά εμπλουτισμένα με ζάχαρη με αποτέλεσμα την αυξημένη πρόσληψη θερμίδων.

Επιπλέον, ένα τέτοιο ενεργειακό ποτό μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αντίσταση στην ινσουλίνη και αύξηση του βάρους.

Για παράδειγμα, μια μελέτη σε περισσότερα από 7.500 παιδιά και εφήβους σημείωσε ότι όσοι έπιναν τακτικά τα ποτά αυτά ζύγιζαν σημαντικά περισσότερο από τους συνομηλίκους τους που δεν τα κατανάλωναν.

Συνοπτικά

Εάν δεν είστε αθλητής ή δεν κάνετε συστηματικές και έντονες προπονήσεις, αποφύγετε την κατανάλωση των ποτών αυτών καθώς περιέχουν αρκετές θερμίδες που δεν τις χρειάζεστε.

14. Διαιτητικό φυστικοβούτυρο

Το φυστικοβούτυρο αυτό είναι χαμηλότερο σε θερμίδες και λίπος από το κανονικό.

Αν και αυτό μπορεί να το κάνει να φαίνεται σαν μια καλή επιλογή για την απώλεια βάρους, το διαιτητικό φυστικοβούτυρο συχνά φιλοξενεί ανθυγιεινά έλαια και πρόσθετα σάκχαρα.

Το φυσικό φυστικοβούτυρο που παρασκευάζεται με συγκεκριμένα συστατικά και δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα είναι μια πολύ καλύτερη επιλογή.

Συνοπτικά

Έρευνες δείχνουν πως η περιορισμένη κατανάλωση ζάχαρης συμβάλει στην γρηγορότερη απώλεια σωματικού βάρους, γι’ αυτό λοιπόν το φυσικό φυστικοβούτυρο αποτελεί μια πολύ καλύτερη επιλογή.

15. Βελτιωτικά γεύσης χαμηλών θερμίδων

Τα βελτιωτικά γεύσης χαμηλών θερμίδων, όπως οι σάλτσες σαλάτας και η κέτσαπ, μπορεί να αποτελούν μια κρυφή πηγή πρόσθετων σακχάρων που μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του σωματικού βάρους.

Παραδόξως, πολλές σάλτσες χαμηλών θερμίδων περιέχουν πολύ ζάχαρη αναφέρει το logodiatrofis.

Για παράδειγμα, μόλις 2 κουταλιές της σούπας (31 γραμμάρια) κέτσαπ περιέχει 2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη (8 γραμμάρια).

Άλλα καρυκεύματα που τείνουν να είναι υψηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη είναι η μπάρμπεκιου σως και οι σάλτσες ντομάτας.

Συνοπτικά

Αποφύγετε να προσθέτετε στα φαγητά σας τέτοιες σάλτσες και αντί για αυτές προσθέστε μυρωδικά για καλύτερη γεύση χωρίς να σας επιβαρύνουν με πρόσθετες θερμίδες.

16. ‘Υγιεινά’ γλυκά

Πολλά επιδόρπια και καραμέλες διατίθενται στην αγορά ως υγιεινές εναλλακτικές λύσεις αντί για τα γλυκά με περισσότερες θερμίδες.

Αν και μπορεί να περιέχουν λιγότερες θερμίδες από τα παραδοσιακά επιδόρπια, τα γλυκά με χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, μπορούν να περιέχουν περισσότερη ζάχαρη και τεχνητά συστατικά.

Προκειμένου να μειωθούν οι θερμίδες διατηρώντας τη γεύση, οι παρασκευαστές αντικαθιστούν τα λίπη με σάκχαρα ή τεχνητά γλυκαντικά.

Επιπλέον, η κατανάλωση τεχνητών γλυκαντικών ουσιών όπως η ασπαρτάμη και η σουκραλόζη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο παχυσαρκίας και μπορεί ακόμη και να ενθαρρύνει την επιθυμία για ζάχαρη και την εξάρτηση σε αυτή.

Συνοπτικά

Τα πρόσθετα σάκχαρα μπορούν να συμβάλουν στην αύξηση του βάρους. Ταυτόχρονα, τα τεχνητά γλυκαντικά όπως οι σακχαροειδείς αλκοόλες μπορούν να προκαλέσουν διαταραχές στο πεπτικό σύστημα, όπως φούσκωμα, διάρροια και αέρια.

17. Τρόφιμα χαμηλά σε λιπαρά

Πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να κόψουν τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά όταν προσπαθούν να χάσουν βάρος.

Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι αυτό μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό.

Μια ανασκόπηση έδειξε ότι τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά τρόφιμα περιείχαν περισσότερη ζάχαρη από τις κανονικές εκδόσεις των ίδιων τροφίμων.

Η κατανάλωση ακόμη και μικρών ποσοτήτων προστιθέμενης ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση βάρουςπροβλήματα σακχάρου αίματος και αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Συνοπτικά

Τα light προϊόντα τελικά δεν βοηθάνε στην μείωση του σωματικού μας βάρους, αντιθέτως μπορεί να περιέχουν πολύ περισσότερη ζάχαρη από ότι τα κανονικά προϊόντα.

18. Παγωμένο γιαούρτι (frozen yogurt)

Το frozen yogurt είναι ένα δημοφιλές επιδόρπιο που θεωρείται ευρέως ως πιο υγιεινό από το παγωτό.

Ακριβώς για αυτό τον λόγο πολλές φορές καταναλώνεται χωρίς μέτρο.

Στα περισσότερα μαγαζιά που μπορείτε να βρείτε το προϊόν αυτό γεμίζετε μόνοι σας τα μπολάκια με όσο προϊόν εσείς θέλετε.

Επιπλέον, τα δελεαστικά ζαχαρωτά και όχι μόνο πρόσθετα που προσφέρονται στα καταστήματα γιαουρτιού μπορούν να γεμίσουν το επιδόρπιό σας με ακόμα περισσότερες θερμίδες και ζάχαρη.

Συνοπτικά

Για να διατηρήσετε την πρόσληψη θερμίδων υπό έλεγχο, επιλέξτε το μικρότερο κύπελλο γιαουρτιού που διατίθεται και επιλέξτε υλικά όπως φρέσκα φρούτα, καρύδα και ξηρούς καρπούς χωρίς ζάχαρη.

19. Σούσι

Το σούσι μπορεί να είναι τόσο ένα υγιεινό γεύμα, όσο και ανθυγιεινό αναλόγως με το τι περιέχει.

Το σούσι με τηγανιτή γαρίδα και γλυκές σος περιέχει περισσότερες θερμίδες από ότι φανταζόμαστε.

Συνοπτικά

Επιλέξτε ρολά σούσι που περιέχουν υγιή συστατικά όπως φρέσκα λαχανικά, αβοκάντο, φρέσκο ψάρι ή γαρίδες στη σχάρα και καστανό ρύζι αντί του λευκού, για να ενισχύσετε την πρόσληψη φυτικών ινών.

20. Χυμός καρύδας

Ο χυμός καρύδας είναι ένα από τα πιο δημοφιλή φυτικά ποτά που υπάρχουν.

Ακόμα κι αν ο χυμός-νερό καρύδας παρέχει βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, περιέχει επίσης ζάχαρη και θερμίδες.

Ένα φλιτζάνι (240 ml) χυμού καρύδας έχει 45 θερμίδες και 6 γραμμάρια ζάχαρης.

Συνοπτικά

Ενώ ο χυμός καρύδας είναι πολύ χαμηλότερος σε θερμίδες και ζάχαρη από τα αναψυκτικά, είναι καλύτερο να περιορίσετε την κατανάλωσή σας από οποιοδήποτε τέτοιο γλυκό ποτό.

21. Ειδικά επεξεργασμένα τρόφιμα

Πολλά καταστήματα τροφίμων προσφέρουν τρόφιμα διατροφής που στοχεύουν σε βίγκαν και χορτοφάγους, καθώς και σε εκείνους που ακολουθούν προγράμματα γευμάτων με χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες.

Στα προϊόντα αυτά συχνά  προστίθενται τεχνητά συστατικά και σάκχαρα που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία σας.

Επιπλέον, αυτά τα τρόφιμα είναι συχνά ακριβά.

Συνοπτικά

Τα ολόκληρα, μη επεξεργασμένα τρόφιμα και όχι οι βολικές συσκευασμένες τροφές είναι πάντα μια υγιέστερη επιλογή – ανεξάρτητα από τις διατροφικές σας προτιμήσεις.

Συμπέρασμα

Αν και πολλά τρόφιμα διατίθενται στο εμπόριο ως υγιεινά, μπορεί να καταστρέψουν την προσπάθεια σας για απώλεια βάρους.

Προϊόντα όπως τα smoothies, το frozen yogurt και τα σνακ χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία σας, ακόμη και να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού σας βάρους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ