Τι είναι η υπνική άπνοια και πώς με επηρεάζει; - Το ροχαλητό είναι το πιο συχνό σύμπτωμα

Αν και η πάθηση είναι κοινή, συχνά δεν αναγνωρίζεται και δεν γίνεται διάγνωση ποτέ

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ξεκούραση από έναν καλό βραδινό ύπνο, αλλά εάν κανείς άπνοιες κατά τη διάρκειά του, ο καλός ύπνος καταλήγει “όνειρο θερινής νυκτός”…

Εκατομμύρια ενήλικες σε όλο τον κόσμο υπολογίζεται ότι πάσχουν από υπνική άπνοια. Αν και η πάθηση είναι κοινή, συχνά δεν αναγνωρίζεται και δεν γίνεται διάγνωση ποτέ. Γιατί; Η πιο απλή απάντηση είναι, γιατί κοιμάσαι και δεν την καταλαβαίνεις! Πρέπει ή να της υποψιαστείς ή να στο πει κάποιος που κοιμάται μαζί σου.

Τι είναι η υπνική άπνοια;

Η υπνική άπνοια είναι μια κατάσταση κατά την οποία, η αναπνοή σταματάει για μερικά δευτερόλεπτα, πολλές φορές κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Τα είδη της είναι 3:

  1. Αποφρακτική: όταν κοιμόμαστε το σώμα χαλαρώνει. Το ίδιο χαλαρώνει κ η είσοδος των αεραγωγών μας, με αποτέλεσμα η δίοδος του αέρα στενεύει. Σε κάποιους ανθρώπους στενεύει τόσο, σε σημείο να πλησιάζει την απόφραξη.
  2. Κεντρική: όταν ο εγκέφαλος δε στέλνει σήμα στους αναπνευστικούς μυς για να λειτουργήσουν οι πνεύμονες και να αναπνεύσουμε.
  3. Μικτή: ο συνδυασμός αποφρακτικής και κεντρικής υπνικής άπνοιας.

Πώς μας επηρεάζει;

Αποτέλεσμα της υπνικής άπνοιας, είναι ο πάσχων να εισέρχεται σε ένα πιο ελαφρύ στάδιο ύπνου ή να ξυπνά εντελώς, πολλές φορές μέσα στη νύχτα. Αυτές οι αφυπνίσεις μπορούν να συμβούν από πέντε έως περισσότερες από 30 φορές την ώρα!

Επειδή τα άτομα με υπνική άπνοια τείνουν να κοιμούνται άσχημα, έχουν συχνά μεγάλη υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας, προβλήματα συγκέντρωσης, ακόμα και προβλήματα διάθεσης όπως η κατάθλιψη.

Η διαταραχή του ύπνου, επίσης, επηρεάζει τις ορμόνες μας, αυξάνοντας τη γκρελίνη και μειώνοντας τη λεπτίνη, η οποία μπορεί να αυξήσει την όρεξη. Επιπλέον, επηρεάζει αρνητικά το ανοσοποιητικό σύστημα, καθιστώντας μας πιο επιρρεπείς σε ασθένειες, όπως κρυολόγημα και άλλους ιούς.

Επιπρόσθετα, η υπνική άπνοια  μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επιπλοκών. Για παράδειγμα, τα άτομα που έχουν υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας από υπνική άπνοια, είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από καρδιακή ανεπάρκεια, μια χρόνια πάθηση, όπου η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει αίμα αποτελεσματικά.

Ακόμα, κατά τη διάρκεια κάθε διέγερσης από τον ύπνο, η αναπνοή, η αρτηριακή πίεση και ο καρδιακός ρυθμός αυξάνονται και το σώμα πλημμυρίζει με αδρεναλίνη, η οποία είναι κακή για τις αρτηρίες και την πίεση, γράφει η Μαρία Μαρκουλιδάκη στο tsemperlidou.gr.

Πώς να εντοπίσεις τα συμπτώματα της υπνικής άπνοιας;

Το ροχαλητό είναι το πιο γνωστό σύμπτωμα της υπνικής άπνοιας, αλλά δεν είναι το μόνο. 

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

  • Αίσθημα πνιγμού κατά τη διάρκεια του ύπνου.
  •  Παύσεις όταν αναπνέεις κατά τη διάρκεια του ύπνου, που στις αναφέρει κάποιος που κοιμάται κοντά σου. Ενίοτε, γίνονται αντιληπτές κι από εσένα, δηλαδή καταλαβαίνεις ότι έχει σταματήσει η αναπνοή σου και ξυπνάς για να ανασάνεις.
  • Υπερβολική υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας
  •  Πρωινοί πονοκέφαλοι
  •  Δυσκολία συγκέντρωσης
  •  Προβλήματα μνήμης
  •  Προβλήματα διάθεσης

Τί επιβαρύνει την κατάσταση;

Μερικοί επιβαρυντικοί παράγοντες για να κάνει κάποιος άπνοιες είναι:

  • Το επιπλέον σωματικό βάρος
  • Ο ύπνος ανάσκελα χωρίς μαξιλάριΤο στραβό ρινικό διάφραγμα
  • Οι υπερτροφικές αμυγδαλές
  • Η μεγάλη σταφυλή
  • Το φαγητό πριν τον ύπνο
  • Χαλαρή εκ γενετής υπερώαΥπερτροφικές ρινικές κόγχεςΑλλεργική ρινίτιδα
  • Κάπνισμα

Αν υποψιάζεσαι ότι κάνεις άπνοιες, πρέπει να επισκεφθείς έναν ΩΡΛ, ο οποίος θα σε κατευθύνει, για το πώς θα γίνει η διάγνωση και η θεραπεία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ