Οι ταπετσαρίες των 80s ξανά στη μόδα! Οι τάσεις & τα 6 tips των ειδικών για να τις τοποθετήσουμε εύκολα (φωτό)

Θα κυριαρχήσουν στη διακόσμηση του σπιτιού... 

Εάν εξακολουθείτε να συνδέετε τις ταπετσαρίες με τη δεκαετία του 1980, είναι καιρός να αλλάξετε άποψη, αφού πολλοί σχεδιαστές το τελευταίο διάστημα λένε πώς θα κυριαρχήσουν στη διακόσμηση του σπιτιού φέτος.

 Αν θέλετε λοιπόν να ξεκινήσετε τη νέα χρονιά προσθέτοντας ένα νέο μοτίβο στους τοίχους σας, οι designers και οι επαγγελματίες DIY παρουσιάζουν, μέσα από το Architectural Digest, τις τάσεις στις ταπετσαρίες - που δεν πρέπει να χάσετε για το 2023 - και μοιράζονται επίσης συμβουλές για το πώς θα τις ενσωματώσετε στον χώρο σας

Stripes mixed with florals

Μπορείτε να την βρείτε εδώ.

Η σχεδιάστρια Shannon Claire Smith αναφέρει ότι συνδυάζει «δύο από τα αγαπημένα μου πράγματα!».  Και παρόλο που αυτά τα μοτίβα δεν είναι κάτι καινούργιο, η εμφάνιση κάθε άλλο παρά παλιά είναι. «Βλέπω στοιχεία από αυτό το παραδοσιακό στυλ με μια ανατροπή» λέει η Smith και προσθέτει:

«Έχει τις ρίζες του στα μοτίβα και τα στυλ που αγαπούσε η μαμά μας τη δεκαετία του ’80 ή του ’90, αλλά έχει μια καθαρή και φρέσκια επεξεργασία».

Wallpaper on the ceiling

Μην υποτιμάτε τη δύναμη της ταπετσαρίας στο ταβάνι, προτρέπει η σχεδιάστρια Leah Alexander. «Η ταπετσαρία στην οροφή είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αντικατοπτρίσετε την υφή και την αντίθεση με ένα μεγάλο χαλί. Απαιτεί επίσης συνήθως πολύ λιγότερο χαρτί από την κάλυψη των τεσσάρων τοίχων ενός δωματίου».

 

 

 

Όμως, όπως επιμένει η σχεδιάστρια Michelle Gage, μην φοβάστε να προχωρήσετε. «Μιλάω για το τύλιγμα ολόκληρου του δωματίου με ταπετσαρία», λέει.

«Δουλεύουμε σε μερικούς χώρους τώρα στους οποίους θα υπάρχει αυτή η εμφάνιση—ένα υπνοδωμάτιο με ασπρόμαυρη ακουαρέλα στους τοίχους και την οροφή, καθώς και ένα floral hollyhock».

Green wallpaper

Μπορείτε να την βρείτε εδώ.

Αυτή η τάση θα διαμορφωθεί τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά, σύμφωνα με τη σχεδιάστρια Beth Diana Smith. «Το πράσινο είναι πολύ δημοφιλές φέτος και προβλέπω αρκετές υπέροχες επιλογές ταπετσαρίας σε πράσινες αποχρώσεις τόσο στο χρώμα όσο και σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα».

6 βήματα για την τοποθέτηση

1. Buy extra rolls of paper

Η Influencer Chelsea Coulston έχει χρησιμοποιήσει αφαιρούμενη ταπετσαρία σε πολλά δωμάτια μέσα στο σπίτι της. «Η αφαιρούμενη ταπετσαρία είναι πολύ πιο εύκολο να βρεθεί το 2022», λέει.

«Μπορείτε να βρείτε στο Amazon, στο Etsy, στο Target και σε εξειδικευμένα ηλεκτρονικά καταστήματα όπως το Spoonflower». Η Coulston προτείνει να εξετάζετε προσεκτικά τις κριτικές προϊόντων όταν είναι δυνατόν, ιδιαίτερα εάν ανησυχείτε για το πόσο εύκολο θα είναι να ξεκολλήσετε την ταπετσαρία.

 

 

«Η μεγαλύτερη συμβουλή μου κατά την εγκατάσταση αφαιρούμενης ταπετσαρίας είναι να αγοράσετε περισσότερο από όσα νομίζετε ότι θα χρειαστείτε», λέει. «Ξεκινήστε από τη μέση του δωματίου και ασκηθείτε ώστε να μην έχετε μια μικρή λωρίδα ταπετσαρίας για να προσθέσετε στο τέλος του τοίχου».

2. Ζητήστε βοήθεια... θα την χρειαστείτε

Η Reem Hassaballa, η οποία έχει επίσης λογαριασμό στο Instagram που εστιάζει στο σπίτι και την διακόσμηση, λέει ότι «χρειάζεστε οπωσδήποτε άλλο ένα σετ χεριών για να κρατάτε την ταπετσαρία στη θέση της, αν είναι ψηλότερη η οροφή».

3. Ξεκινήστε από το πάτωμα

Όταν δουλεύει με μια ταπετσαρία που έχει μοτίβο, η Hassabella θα απλώσει πρώτα το σχέδιό στο πάτωμα για να δει πώς θα ευθυγραμμιστούν οι άκρες. Στην περίπτωση του συμπαγούς υφάσματος, αυτό το βήμα δεν ήταν απαραίτητο. «Ξεκίνησα από τη μία άκρη του τοίχου και κατέβηκα», λέει.

 

 

Η Hassabella σημειώνει ότι η εφαρμογή της ταπετσαρίας αργά, μία ίντσα τη φορά, είναι το κλειδί. «Μια άλλη συμβουλή είναι να το εξομαλύνετε με κάτι με επίπεδη άκρη όπως μια πιστωτική κάρτα καθώς ξεφλουδίζετε, επειδή τείνει να κάνει φυσαλίδες», προσθέτει.  «Οι τοίχοι με πολλή υφή δεν λειτουργούν τόσο καλά - δεν είναι για κάθε χώρο». 

4. Καθαρίστε τους τοίχους σας πριν εφαρμόσετε τα φύλλα

Θα θελήσετε επίσης να προετοιμάσετε επαρκώς τους τοίχους σας καθαρίζοντάς τους (ένα ήπιο απορρυπαντικό και ένα μαλακό σφουγγάρι ή πανί από μικροΐνες θα κάνουν τη δουλειά) και αφαιρώντας τυχόν καλύμματα πρίζας ή διακόπτες φωτισμού, λέει η nstagrammer Marianne Sides.

5. Δοκιμάστε αυτό το κόλπο για παράθυρα και πόρτα

Όταν ασχολείται με κουφώματα και παράθυρα, η Sides θεωρεί χρήσιμο να εφαρμόσει ένα απλό κόλπο. «Η συμβουλή μου είναι να κόψω το σχήμα της γωνίας έτσι ώστε να πιέζετε το χαρτί σταθερά στο πλαίσιο», λέει.

 

 

 

«Ανάλογα με την περίσταση, το να κόβετε το χαρτί διαγώνια προς τη γωνία μπορεί να σας βοηθήσει να ταλαντεύεστε περισσότερο όταν προσπαθείτε να εφαρμόσετε την ταπετσαρία. Απλώς φροντίστε να αφήσετε αρκετό χώρο στο τέλος ώστε το χαρτί να καθίσει στο ίδιο επίπεδο.»

6. Μη φοβάστε να ξεκινήσετε από την αρχή

Εάν στην αρχή δεν τα καταφέρετε με το ξεφλούδισμα και την τοποθέτηση ταπετσαρίας, δοκιμάστε και δοκιμάστε ξανά, ενθαρρύνει η Sides. «Μη φοβάστε να σκίσετε την ταπετσαρία και να ξεκινήσετε ξανά—αυτή είναι η ομορφιά του ξεφλουδίσματος και του κολλήματος!».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ