Topwoman η Ιόλη Ανδρεάδη - Μια Ελληνίδα σκηνοθετεί στο «The Tank» της Νέας Υόρκης

Κάτω από τον ενιαίο τίτλο «The Artaud Diptych» θα παρουσιαστούν στην Κεντρική Σκηνή του «The Tank Theatre», στη Νέα Υόρκη οι παραστάσεις της Ιόλης Ανδρεάδη «Αρτώ / Βαν Γκογκ» & «Κόκκαλο».

Μετά τη θερμή υποδοχή του κοινού της Αθήνας στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης και τις εξαιρετικές κριτικές που απέσπασαν, οι παραστάσεις της Ιόλης Ανδρεάδη «Αρτώ / Βαν Γκογκ», με τον σπουδαίο Αμερικανό ηθοποιό Gene Gillette, και «Κόκκαλο», με τον χαρισματικό Γεράσιμο Γεννατά και τον ιδιοφυή μουσικό περφόρμερ Γιώργο Παλαμιώτη, ταξιδεύουν για τη Νέα Υόρκη καθώς επιλέχθηκαν από το επιδραστικότερο Off-off Broadway θέατρο του Μανχάταν The Tank Theater (312 W 36th St, New York, NY, 10018) για να ενταχθούν στο ρεπερτόριό του και να παρουσιαστούν στην Κεντρική Σκηνή του για τρία βράδια -13, 14 & 15 Απριλίου- κάτω από τον ενιαίο τίτλο «The Artaud Diptych».

Μετά τις παραστάσεις «ION» το 2019 και «FILIKI ETAIREIA: The Brotherhood behind the Revolution» το 2022 αυτή είναι η τρίτη συνεχή θεατρική σεζόν που το συγκεκριμένο θέατρο επιλέγει έργα της Ελληνίδας σκηνοθέτριας με τη σταθερή διεθνή παρουσία, για να τα παρουσιάσει στο αμερικανικό κοινό

 

 

Τα δύο αυτά πρωτότυπα θεατρικά έργα που βασίζονται στην πολυτάραχη ζωή του ρηξικέλευθου καλλιτέχνη και διανοητή Αντονέν Αρτώ, με την ελληνική καταγωγή και την παγκόσμια φήμη, υπογράφουν οι συγγραφείς Ιόλη Ανδρεάδη και Άρης Ασπρούλης και αποτελούν μέρος της θεατρικής τους τριλογίας «The Artaud Trilogy» που κυκλοφορεί από την Κάπα Εκδοτική.

Η παρουσίαση των παραστάσεων στη Νέα Υόρκη πραγματοποιείται με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος Γεωργίου και Βικτωρίας Καρέλια, την ευγενική υποστήριξη του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστοπούλου και του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης και υπό την αιγίδα του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη.

Η 15ετής έρευνα της Ιόλης Ανδρεάδη πάνω στον σπουδαιότερο και επιδραστικότερο διανοητή και καλλιτέχνη του θεάτρου στον 20ο αιώνα επισφραγίζεται και με το γεγονός πως οι δύο αυτές παραστάσεις τελούν υπό την αιγίδα του «International Center for Artistic and Academic Research on Antonin Artaud» ανήκοντας και επίσημα πλέον στο παγκόσμιο σώμα της έρευνας γύρω από το έργο του Αντονέν Αρτώ.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και εσωτερικός χώρος

Το who is who της 

Η Ιόλη Ανδρεάδη είναι σκηνοθέτρια, θεατρική συγγραφέας και ερευνήτρια.

Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στο Θέατρο και την Performance από το King’s College London (2014), μεταπτυχιακού διπλώματος στη Σκηνοθεσία Θεάτρου από τη Royal Academy of Dramatic Art (2008), μεταπτυχιακού διπλώματος στην Πολιτιστική Διαχείριση από το Πάντειο Πανεπιστήμιο (2007), πτυχίου Θεατρικών Σπουδών από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (2005), βεβαίωσης παρακολούθησης του τριετούς προγράμματος σπουδών Υποκριτικής από την Ανωτέρα Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης (2003) και διπλώματος διδασκαλίας yoga 200 ωρών αναγνωρισμένου από τη Yoga Alliance (2017).

Η μεταδιδακτορική της έρευνα έχει ως θέμα τον Αντονέν Αρτώ και τη Νευροεπιστήμη (2015-σήμερα, King’s College London, Ιατρική Σχολή Αθηνών).

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο, κάθεται και εσωτερικός χώρος

Έζησε 7 χρόνια στο Λονδίνο και τη ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ όπου εργάστηκε πάνω στο θέατρο έχοντας, ως υπότροφος, τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση, του Ιδρύματος Fulbright Greece, του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του Ιδρύματος Ιωάννου Φ. Κωστόπουλου. Από το 2003 γράφει ή διασκευάζει τα θεατρικά έργα τα οποία σκηνοθετεί. Το 2005 βραβεύτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως νέα συγγραφέας.

Από το 2014 συνυπογράφει τη συγγραφή των θεατρικών έργων που σκηνοθετεί με τον Άρη Ασπρούλη.

Τα πιο πολλά κυκλοφορούν από την Κάπα Εκδοτική. Έχει σκηνοθετήσει τριάντα πέντε θεατρικές παραγωγές σε Αθήνα, Λονδίνο, Εδιμβούργο, Βερολίνο, Ρώμη και Νέα Υόρκη. Έχει υπάρξει ιδρυτικό μέλος της διεθνούς πλατφόρμας σκηνοθετών World Wide Lab, που δημιουργήθηκε στο Watermill Center του Bob Wilson το 2011 και της οποίας διατέλεσε Καλλιτεχνική Διευθύντρια το 2013 και το 2015.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Έκτοτε, η Ιόλη εργάζεται εντατικά με έδρα την Ελλάδα, με τις παραστάσεις που δημιουργεί να ταξιδεύουν σταθερά σε Λονδίνο και Νέα Υόρκη. Διδάσκει ως Επισκέπτρια Καθηγήτρια σε πανεπιστήμια διεθνώς. Έχει συμμετάσχει στο βιβλίο υποκριτικής της Κάτιας Γέρου, «Αλλάζοντας τους Παλμούς της Καρδιάς:

Συζητήσεις για το θέατρο με την Ιόλη Ανδρεάδη» και στον επιστημονικό τόμο «Το σώμα: Τέχνη και Ιατρική, Νόσος, Ενδοσκόπηση, Ίαση» σε επιμέλεια Πέπης Ρηγοπούλου. Οι δύο επιστημονικές της μελέτες, «Anastenaria: Ritual, Theatre, Performance; An Experiential Study» και «Performance: Από τη Θεωρία στην Πράξη (Σκηνοθεσία, Φιλοσοφία, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ)», κυκλοφορούν από την Κάπα Εκδοτική (Αθήνα, 2020).

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ