Ο Άκης Πετρετζίκης μας φτιάχνει την πιο νόστιμη ντοματόπιτα με φέτα που έχετε δοκιμάσει! Λίγα υλικά που έχουμε στην κουζίνα μας (βίντεο)

Αξίζει!

Συστατικά

  • 4 κρεμμύδια
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 2 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. θυμάρι
  • 2 κιλά ντομάτες, ώριμες
  • 1 κ.γ. κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 2 κ.σ. γεμάτες πελτέ ντομάτας
  • 250 γρ. φέτα
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • 1 κ.σ. βασιλικό
  • 100 γρ. σιμιγδάλι, ψιλό

Για τη σύνθεση

  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 450 γρ. φύλλα κρούστας για πίτες
  • 30 γρ. σουσάμι

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

  1. Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο.
  2. Κόβουμε τα κρεμμύδια σε χοντρά κομμάτια ή σε φέτες και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε τα σκόρδα σε φέτες, το θυμάρι και σοτάρουμε 2-3 λεπτά να καραμελώσουν.
  3. Κόβουμε τις ντομάτες σε κυβάκια και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα φύλλα δάφνης, τον τοματοπολτό και ανακατεύουμε.
  4. Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά για 1 ώρα για να δέσει το μείγμα.
  5. Αφαιρούμε από τη φωτιά, βγάζουμε τα φύλλα δάφνης και αφήνουμε να κρυώσει.
  6. Σπάμε τη φέτα μέσα στο τηγάνι με τη γέμιση και βάζουμε τη ρίγανη, τον βασιλικό και το σιμιγδάλι. Ανακατεύουμε καλά.

Για τη σύνθεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C στον αέρα. 
  2. Απλώνουμε ελαιόλαδο σε ένα ταψί 28x36 εκ. και βάζουμε το ένα φύλλο. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και καλύπτουμε με άλλο ένα φύλλο. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για 5 φύλλα συνολικά.
  3. Απλώνουμε όλη τη γέμιση πάνω από τα φύλλα και καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, ραντίζοντας ενδιάμεσα με ελαιόλαδο.
  4. Βάζουμε όλο το ελαιόλαδο που έχει περισσέψει, χαράσσουμε σε 12 κομμάτια, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε για 50 λεπτά.
  5. Αφήνουμε να κρυώσει και σερβίρουμε.

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Από το 2012 έως το 2014 εργάστηκε ως Head Chef στο εστιατόριο του chef Μισέλ Ρου και το Avenue Bistro στο Metropolitan Hotel. Το 2014, ξεκίνησε την εβδομαδιαία διαδικτυακή εκπομπή Kitchen Lab στο ελληνικό του κανάλι στο YouTube, αλλά και την εκπομπή Akis Kitchen στο αγγλικό κανάλι, στην οποία μοιράζεται τις συνταγές του στα αγγλικά. Από το 2014 μέχρι και σήμερα, ακολούθησαν διάφορες τηλεοπτικές παραγωγές στις οποίες ο Άκης Πετρετζίκης ήταν ο κεντρικός παρουσιαστής: Καν’ το όπως ο Άκης (2014-2016), Ιστορίες από την Λίστα (2014-2015), Μια Βαλίτσα Γεύσεις (2016-2017), Ready Steady Cook (2016-2017), Kitchen Lab (2017-σήμερα) και Akis' Food Tour (2020-σήμερα).

Στην ιστοσελίδα akispetretzikis.com θα βρείτε ό,τι συνταγή θέλετε!

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ