Άνοιξε ο ασκός του Αιόλου: Και οι Ουαλοί ζητούν την επιστροφή των δικών τους αρχαιοτήτων από το Βρετανικό Μουσείο

Η Ουαλία ζητάει πίσω τα εκθέματα μετά το σκάνδαλο των κλοπών.

Η Ουαλία, μαζί με την Ελλάδα και την Κίνα, τάσσεται υπέρ του επαναπατρισμού των αρχαίων αντικειμένων που βρίσκονται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο. Η Liz Saville-Roberts, επικεφαλής της ομάδας του Plaid Cymru στο Westminster, επανέλαβε τις προηγούμενες εκκλήσεις του κόμματός της για την επιστροφή μιας χρυσής κάπας ηλικίας σχεδόν 4.000 ετών.

Επισήμανε ότι οι πρόσφατες αποκαλύψεις για κλοπές από το μουσείο αποδυναμώνουν το επιχείρημα για τη φύλαξη των θησαυρών από έθνη που κάποτε βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Η Σάβιλ-Ρόμπερτς τόνισε ότι αντικείμενα όπως η χρυσή κάπα και μια χάλκινη ασπίδα πρέπει να επιστραφούν.

Η κίνηση αυτή ευθυγραμμίζεται με την διεκδίκηση της Ελλάδας για τα Ελγίνεια Μάρμαρα και το αίτημα της Κίνας για την επιστροφή των πολιτιστικών κειμηλίων της λόγω πιθανών κλοπών από το μουσείο.

Διαβάστε επίσης: British Museum Gate, ή αλλιώς το σκάνδαλο του βρετανικού μουσείου: το έλα να δεις & ο κλέψας του κλέψαντος και κατά τ’άλλα φυλάνε τα Ελγίνεια

Η ίδια δήλωσε: "Σχεδόν 2.000 αντικείμενα αξίας εκατομμυρίων έχουν κλαπεί από το Βρετανικό Μουσείο. Το επιχείρημα ότι τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, η Χρυσή Κάπα του Μόλντ ή η Ασπίδα του Moel Hebog είναι πιο ασφαλή στο Λονδίνο δεν ευσταθεί πλέον.

"Η ασπίδα Moel Hebog δεν εκτίθεται καν, παρά το γεγονός ότι ο θησαυρός είναι ηλικίας άνω των 3.000 ετών. Το επιχείρημα που χρησιμοποιεί το Βρετανικό Μουσείο είναι ότι είναι η πιο ασφαλής τοποθεσία γι' αυτά.

"Για την Ουαλία, για την Ελλάδα και για πολλές χώρες που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας, αυτό το επιχείρημα έχει υπονομευθεί σοβαρά από φέτος.

"Είναι καιρός να αντιμετωπίσουμε ότι το Βρετανικό Μουσείο δεν κατέχει το δικαίωμα σε αυτούς τους θησαυρούς και απαιτείται μια ενήλικη συζήτηση για τον επαναπατρισμό τους".

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ