«Πυρά» κατά Κασσελάκη: Γ. Τσίπρας: Αν δεν υπάρξει συνεννόηση, να βρούμε άλλον – Κ. Ζαχαριάδης: Εκλέξαμε πρόεδρο, όχι μονάρχη – Π. Παππάς: Αυτοκτονία η πρόταση μομφής (βίντεο)

Με αγωνία όλοι περιμένουν τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το απόγευμα

Λίγες ώρες πριν από τη δεύτερη μέρα της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας στον ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα (ώρα 6.00μμ) παρουσία και του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, που χθες ήταν στο Λονδίνο, οι "βόμβες" πέφτουν βροχή από κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Την ανάγκη να μπει ένα τέλος στην εσωστρέφεια, αλλά και να υπάρξει αναμόρφωση του ΣΥΡΙΖΑ, έθεσε ο Κώστας Ζαχαριάδης μιλώντας στην τηλεόραση του ΑΝΤ1 και στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα».

«Έχουμε μια σειρά από ζητήματα» όπως παραδέχθηκε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαχαριάδης.

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις στελεχών της μείζονος αντιπολίτευσης κατά του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη, ότι διοικεί το κόμμα σαν επιχείρηση, ο Κώστας Ζαχαριάδης είπε πως εκλέξαμε πρόεδρο, δεν εκλέξαμε μονάρχη. «Δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία του Κασσελάκη. Εκλέξαμε πρόεδρο και αυτό δεν το αρνείται κανένας, δεν εκλέξαμε μονάρχη. Δεν τίθεται ζήτημα ηγεσίας, μπαίνει ζήτημα πορείας και πολιτικού προσανατολισμού. Δεν βλέπω κίνδυνο διάλυσης του κόμματος», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν αγνοεί τα κομματικά όργανα.

Πέτρος Παππάς: Αυτοκτονικά τυχόν σενάρια για πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη

Χαρακτηρίζοντας «αυτοκτονικά» τα τυχόν σενάρια, που κάνουν λόγο για πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Παππάς, επισήμανε πως το ερωτηματολόγιο του προέδρου είναι «συμβουλευτικό».

Μιλώντας στο ERTNews και στην εκπομπή «Συνδέσεις», ο βουλευτής χαρακτήρισε πολλή τη… σκόνη που υπάρχει και υπερβολική την αντίδραση στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή το επίμαχο ερωτηματολόγιο, που δημοσιοποίησε ο πρόεδρος του κόμματος, Στέφανος Κασσελάκης. Χαρακτήρισε δε προβληματικό το να συνεδριάζουν γι’ αυτό τα κορυφαία όργανα του κόμματος αντί για τα προβλήματα της κοινωνίας.

Διαβάστε ακόμα: Απάντηση Κασσελάκη από το LSE: Αν λειτουργούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, εγώ δεν θα ήμουν αρχηγός - Ο Τάιλερ είναι σύζυγος - Ο Ανδρέας Παπανδρέου «πολιτικός μου ήρωας (βίντεο)

«Αυτό το οποίο έγινε είναι: ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να απευθύνει ένα ερωτηματολόγιο, κυρίως συμβουλευτικό, στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, με ερωτήσεις τις οποίες συζητάμε όλοι καθημερινά, εδώ και πολλά χρόνια στον ΣΥΡΙΖΑ» δήλωσε, υπενθυμίζοντας ότι ήδη ο Αλέξης Τσίπρας το 2019 είχε μιλήσει για ανάγκη διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο και πως ο ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε όνομα πριν από τρία χρόνια, προσθέτοντας το Προοδευτική Συμμαχία στο όνομά του.

«Αποχωρώντας από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κλείσει τον ιστορικό του κύκλο και ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αναδυθεί προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες της κοινωνίας και να ανέβουν τα ποσοστά μας. Δεδομένων αυτών των συνθηκών, ο Πρόεδρος έθεσε τα ερωτήματα τα οποία συζητάμε όλοι μεταξύ μας καθημερινά. Θεωρώ ότι πολλή σκόνη σηκώθηκε και υπερβολική αντίδραση προκλήθηκε από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε και παρέπεμψε στην επισήμανση του προέδρου ότι η Πολιτική Γραμματεία θα έπρεπε να συνεδριάσει για τα θέματα της επικαιρότητας, καθώς σήμερα είναι μια πολύ δύσκολη μέρα για την κυβέρνηση.

«Οι αγρότες κατεβαίνουν στο κέντρο της Αθήνας. Θα έπρεπε ενδεχομένως η συζήτηση να περιστρέφεται γύρω από τα αγρο-κτηνοτροφικά, γύρω από την ακρίβεια, η οποία συνεχίζει να «καλπάζει», γύρω από το πρόβλημα της στέγης, γύρω από τα προβλήματα της καθημερινότητας και όχι μόνο. Η εσωστρέφεια δεν παράγει αυτή τη στιγμή κάποιο αποτέλεσμα για τον ΣΥΡΙΖΑ και θεωρώ ότι πρέπει να γίνει ένα βήμα πίσω» τόνισε, προσθέτοντας πως το ερωτηματολόγιο που αφορά ακόμα και στα χαρακτηριστικά της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ θα λειτουργήσει συμβουλευτικά και «δεν καταργεί τα όργανα, δεν καταργεί τη συντεταγμένη πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς το συνέδριο».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις αντιδράσεις που έχουν δημιουργηθεί, είπε πως αυτό που θα έπρεπε μάλλον να προβληματίζει όλους στο ΣΥΡΙΖΑ είναι καταρχήν η εικόνα της κεντροαριστεράς στη χώρα, η οποία βρίσκεται σε μία περιδίνηση. «Τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία εδώ και πολλούς μήνες είναι καθηλωμένα, αλλά εδώ και χρόνια είναι σε πτωτική πορεία, και οι δύο εκλογικές ήττες, τις οποίες έχουμε υποστεί… Αυτός είναι ο προβληματισμός που πρέπει να έχουμε και ακόμα μεγαλύτερος το πώς θα αντιστοιχιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ στις ανάγκες της κοινωνίας και στις ανάγκες της κοινωνίας του 2024. Αυτή είναι η συζήτηση που πρέπει να γίνει και νομίζω ότι οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτό δε λειτουργεί θετικά. Καλώ τους συντρόφους μου με ομόνοια, με σύνεση και περίσκεψη να βαδίσουμε στο συνέδριο της Πέμπτης» σημείωσε.

Ερωτηθείς για τα όσα καταλογίζονται στον Στέφανο Κασσελάκη ότι οι κινήσεις του δείχνουν ένα κόμμα προσωποπαγές, τόνισε πως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο και ότι τα όργανα έχουν συγκληθεί περισσότερες φορές από όσες είχαν συγκληθεί τα προηγούμενα χρόνια και πως ο πρόεδρος απευθύνεται στη βάση και τους καλεί να συναποφασίσουν. Ο ίδιος είπε ότι ψήφισε ήδη και πως οι ερωτήσεις είναι κρίσιμες και ακριβώς εκφράζουν την ανάγκη για την αλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ.

«Είμαστε ένα κόμμα, το οποίο καταστατικά λέμε ότι ξεκινάμε από την Αριστερά και φτάνουμε στο προοδευτικό κέντρο. Άρα είμαστε ένα κεντροαριστερό κόμμα. Νομίζω ότι όποιος το αρνείται αυτό δε βλέπει την πραγματικότητα. Έχουμε χαρακτηριστικά αριστερού κόμματος, αλλά, από τη στιγμή που έχει συγκροτηθεί απέναντί μας ένα κεντροδεξιό μέτωπο με την πολιτική κυριαρχία της ΝΔ, νομίζω ότι αυτό το οποίο πρέπει να κάνει ο αντίπαλος πόλος στην Ελλάδα είναι να συσπειρωθεί και να προτείνει μια εναλλακτική πρόταση στις πολιτικές αυτές» σημείωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ο στόχος του Στέφανου Κασσελάκη είναι να απομακρύνει από το κόμμα όλα τα παλιά στελέχη, αντέτεινε πως θέλει να αξιοποιήσει όλα τα στελέχη εκείνα τα οποία θέλουν και μπορούν να δουλέψουν για τη νέα εποχή, ενώ για το κατά πόσον η ριζική αλλαγή, την οποία επιδιώκει, έχει τη στήριξη του κυρίου Τσίπρα, είπε πως τη θεωρεί δεδομένη από τη στιγμή που ως τέως Πρόεδρος είναι εγγυητής της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πως αυτό που έχει σημασία είναι μια πλειοψηφική στήριξη από την ελληνική κοινωνία.

Ο κ. Παππάς επανέλαβε πως δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για τη φυσιογνωμία του κόμματος, πως για αυτά τα χαρακτηριστικά θα συνεδριάσουν τα όργανα και πως τα αποτελέσματα από το ερωτηματολόγιο θα αξιοποιηθούν στην πορεία του χρόνου, όχι άμεσα.

Κλείνοντας μίλησε για το ενδεχόμενο αναβολής του συνεδρίου και εξήγησε πως από τη στιγμή που έχει ανακοινωθεί δεν μπορεί να αναβληθεί, ενώ χαρακτήρισε τα τυχόν σενάρια περί πρότασης μομφής κατά Κασσελάκη «αυτοκτονικά, αν υπάρχουν». «Νομίζω από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία έχουν καταθέσει τη ζωή τους στο κόμμα αυτό, δεν έχει τη διάθεση (κάποιος) να αυτοκτονήσει και να αμφισβητήσει τον εκλεγμένο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Για ποιο λόγο, για ένα ερωτηματολόγιο;» κατέληξε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ