Οι 8 λόγοι για να καταναλώνετε Λουίζα – Το φυτό θαύμα με τα αμέτρητα πλεονεκτήματα (βίντεο)

Έχει αντιστρεσογόνο ,αντικαταθλιπτική και αντιοξειδωτική-αντιφλεγμονώδη δράση και όχι μόνο!

Η λουίζα είναι φυλλοβόλος θάμνος με ύψος μεταξύ 1,5-2 μ. και ανήκει στην οικογένεια φυτών Verbenaceae. Έχει και ποικίλες δράσεις, σύμφωνα με την Κλινική Διαιτολόγο– Διατροφολόγο, Δήμητρα Μελαδάκη

Τι δράσεις έχει;

  • Έχει αντιοξειδωτική δράση, λόγω της ουσίας βερμπασκοσίδη, η οποία φαίνεται τόσο σε μελέτες σε ποντίκια όσο και ανθρώπους.
  • Έχει αντιμικροβιακή δράση ενάντια σε κάποιους μικροοργανισμούς συμπεριλαμβανομένων του EscherichiaColi, του Staphylococcusaureus (ο μικροοργανισμός που είναι υπεύθυνος για την ακμή), του ελικοβακτηρίου του πυλωρού και του Candidaalbicans, που συχνά ταλαιπωρούν μερίδα του πληθυσμού. 

    Ωστόσο, οι δράσεις αυτές δεν έχουν ακόμα αποδειχτεί σε ανθρώπους οπότε δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμπεράσματα για το μέγεθος της δράσης και τη συνιστώμενη δόση.

  • Παραδοσιακά χρησιμοποιείται για τη θεραπεία νευρολογικών παθήσεων, κατά της κατάθλιψης και του έντονου στρες. 
  • Ίσως έχει αντιστρεσογόνο και αντικαταθλιπτική δράση, οι οποίες όμως έχουν φανεί από πειράματα σε ζώα και όχι μελέτες σε ανθρώπους.
  • Η σπασμολυτική δράση έχει φανεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του πόνου κατά την έμμηνορύση (ο πόνος αυτός οφείλεται σε σπασμούς), αλλά και στη μείωση των συμπτωμάτων της διάρροιας.
  • O συνδυασμός της αντιοξειδωτικής-αντιφλεγμονώδους δράσης της λουίζας έχει προταθεί ότι μπορεί να βοηθάει στις Ιδιοπαθείς Φλεγμονώδεις Νόσους του Εντέρου (ΙΦΝΕ) και πειράματα σε ζώα έχουν δείξει πράγματι βελτίωση σε κάποιους δείκτες.
  • Έχει χρησιμοποιηθεί σε μελέτη για τη βελτίωση των αρθρώσεων, σε συνδυασμό με ω-3 λιπαρά οξέα, για την αντιοξειδωτική του δράση.
  • Δυστυχώς πουθενά το αδυνάτισμα, ούτε η κυτταρίτιδα! Παραδοσιακά, θεωρείται πως έχει διουρητική δράση, άρα ίσως το αδυνάτισμα που υποστηρίζεται ότι επιφέρει είναι απλά απώλεια νερού.

    Ωστόσο, οι υπόλοιπές τις δράσεις μπορεί αν είναι πολύ χρήσιμες, απλά χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να καταλήξουμε σε ποια δόση και σε ποιο βαθμό μπορεί η λουίζα να δράσει ενάντια στα μικρόβια, στο νευρικό σύστημα, στα γαστρεντερικά προβλήματα και στους πόνους περιόδου.

Προσοχή!

Γυναίκες σε περίοδο εγκυμοσύνης και θηλασμού καλό είναι να αποφεύγουν την κατανάλωση τέτοιων ροφημάτων βοτάνων. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ