Άραγε η ηλικία των γονέων επηρεάζει την ανατροφή των παιδιών; Οι μεγαλύτεροι έχουν την πείρα και οι νεότεροι την υπομονη, αλλά τι υπερισχύει;

Οι παράγοντες που επηρεάζουν το πώς μεγαλώνει ένα παιδί είναι σχεδόν άπειροι. Ωστόσο, πρόσφατη ψυχολογική έρευνα για τα παιδιά αποκάλυψε ότι η ηλικία των γονέων έχει σημαντική επίδραση σε πολλές από τις σημαντικές πτυχές της ανάπτυξής τους.

Οι παράγοντες που επηρεάζουν το πώς μεγαλώνει ένα παιδί είναι σχεδόν άπειροι. Ωστόσο, πρόσφατη ψυχολογική έρευνα για τα παιδιά αποκάλυψε ότι η ηλικία των γονέων έχει σημαντική επίδραση σε πολλές από τις σημαντικές πτυχές της ανάπτυξής τους.

Αν και οι επιπτώσεις της ανατροφής ενός παιδιού σε μεγαλύτερη ηλικία τείνουν να είναι θετικές, αυτό δεν σημαίνει ότι οι μεγάλοι γονείς είναι απαραίτητα καλύτεροι γονείς. Ένας καλός γονέας είναι εκείνος που χρησιμοποιεί τη σωστή μέθοδο ανατροφής ανεξάρτητα από την ηλικία του.
Επικρατούσα άποψη: Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία γονείς είναι καλύτεροι
Μελέτες σε πολλούς κλάδους, από την κοινωνιολογία μέχρι την αναπτυξιακή ψυχολογία, έχουν εξετάσει πώς η ηλικία ενός γονέα μπορεί να έχει επιδράσεις στα παιδιά του. Το γενικότερο συμπέρασμα είναι ότι οι μεγαλύτεροι γονείς τείνουν να ανατρέφουν παιδιά που είναι καλύτερα σε πολλές πτυχές, από την συμπεριφορά τους προς τους άλλους μέχρι το μορφωτικό τους επίπεδο. Ωστόσο, οι ψυχολόγοι είναι πολύ προσεκτικοί ώστε να μην επικεντρώνονται μόνο στον παράγοντα ηλικία. Για παράδειγμα, το εισόδημα των γονέων θα μπορούσε να είναι επίσης ένας σημαντικός παράγοντας. Σε κάθε περίπτωση, όλοι οι γονείς ανεξάρτητα από την ηλικία ή το εισόδημα θα πρέπει να εργάζονται καθημερινά για τη σωστή ανατροφή των παιδιών τους.
Για ποιους λόγους οι μεγαλύτεροι γονείς είναι καλύτεροι;
Εκτός από το αυξημένο εισόδημα που διαθέτουν για την εκπαίδευση των παιδιών και τις εξωσχολικές δραστηριότητες, οι μεγαλύτεροι σε ηλικία γονείς έχουν επίσης το πλεονέκτημα να μοιράζονται τις πλούσιες γνώσεις και εμπειρίες τους με τα παιδιά. Όσο μεγαλύτερος είναι ένας γονέας, τόσα περισσότερα λάθη έχει κάνει και τόσες περισσότερες γνώσεις έχει αποκτήσει στη ζωή του. Επιπλέον, οι μεγαλύτεροι γονείς είναι πιο επικεντρωμένοι στην ενίσχυση των οικογενειακών σχέσεων παρά στο προσωπικό κέρδος. Έτσι, είναι πιο πιθανό να περνούν περισσότερο χρόνο και να καταβάλλουν περισσότερη πνευματική προσπάθεια για την ανατροφή των παιδιών τους.
Διαβάστε τη συνέχεια στο infokids.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ