Αφιέρωμα στον George Harrison, το μεγάλο κιθαρίστα-τραγουδοποιό, μέλος των θρυλικών «Σκαθαριών»-Πέθανε στις 29 Νοεμβρίου 2001

Ο Τζορτζ Χάρισον, κιθαρίστας, τραγουδιστής και τραγουδοποιός, ένα από τα τέσσερα θρυλικά σκαθάρια, πέθανε στις 29 Νοεμβρίου του 2001 χτυπημένος από την επάρατη νόσο. ∆εν ήταν διόλου τυχαίο το παρατσούκλι «ο σιωπηλός Μπιτλ». Αθόρυβα ,από τις πρώτες ακόµη ηµέρες των Μπιτλς, πάλεψε άνισα δίπλα στο φυσικό ταλέντο των Τζον Λένον - Πολ Μακ Κάρτνεϊ να εδραιωθεί ως δηµιουργός, αρκούµενος αρχικά στην τελειοποίησή του ως κιθαρίστα, στη συνέχεια γράφοντας λίγα αλλά εµβληµατικά τραγούδια, όπως το αριστούργηµα του συγκροτήµατος «Something», ενώ µετά τη διάλυση των Μπιτλς έχτισε µια ζηλευτή σόλο καριέρα, κατά την οποία εξελίχθηκε ως δηµιουργός.

Ο Τζορτζ Χάρισον, κιθαρίστας, τραγουδιστής και τραγουδοποιός, ένα από τα τέσσερα θρυλικά σκαθάρια, πέθανε στις 29 Νοεμβρίου του 2001 χτυπημένος από την επάρατη νόσο.


Ο Τζορτζ Χάρολντ Χάρισον, ο νεότερος από τους τέσσερις Μπιτλς, γεννήθηκε στις 25 Φεβρουαρίου του 1943.. Η μητέρα του ήταν νοικοκυρά και ο πατέρας του οδηγός λεωφορείου. Το ενδιαφέρον του για την κιθάρα δεν άργησε να εμφανιστεί. Η μητέρα του θυμάται ότι έβρισκε ζωγραφιές από κιθάρες σε όλα του τα σχολικά γραπτά, γι’ αυτό και του αγόρασε μια μεταχειρισμένη, δίνοντας τρεις λίρες.


Σε ηλικία 17 ετών ο ταλαντούχος μουσικός με το παρατσούκλι «Darkhorse», ήταν ήδη διάσημος ως μέλος του θρυλικού γκρουπ των Beatles. Οταν ο Τζον και ο Πολ του ζήτησαν να συμμετέχει στο πρώτο τους γκρουπ, τους Quarrymen, ο Τζορτζ ήταν μόλις 14 χρόνων.

Στα 22 του είχε συνειδητοποιήσει ότι η υλική επιτυχία δεν του ήταν αρκετή: «Είχαμε αρκετά υλικά αγαθά σε πολύ νεαρή ηλικία και μάθαμε ότι παρόλα αυτά ακόμη μας έλειπε κάτι», είχε δηλώσει κάποτε ο ίδιος. 

George Harrison - While my guitar gently weeps 1968

 


∆εν ήταν διόλου τυχαίο το παρατσούκλι «ο σιωπηλός Μπιτλ». Αθόρυβα ,από τις πρώτες ακόµη ηµέρες των Μπιτλς, πάλεψε άνισα δίπλα στο φυσικό ταλέντο των Τζον Λένον - Πολ Μακ Κάρτνεϊ να εδραιωθεί ως δηµιουργός, αρκούµενος αρχικά στην τελειοποίησή του ως κιθαρίστα, στη συνέχεια γράφοντας λίγα αλλά εµβληµατικά τραγούδια, όπως το αριστούργηµα του συγκροτήµατος «Something», ενώ µετά τη διάλυση των Μπιτλς έχτισε µια ζηλευτή σόλο καριέρα, κατά την οποία εξελίχθηκε ως δηµιουργός.

Ο Χάρισον δεν πίστεψε ποτέ ότι από µόνη της η µουσική τον ολοκλήρωνε ως προσωπικότητα.

 
George Harrison: Living In The Material World trailer

 


Στο πρόσωπο του Τζορτζ Χάρισον, είναι αφιερωμένο και το ντοκυμαντέρ «George Harrison: Living In The Material World» από τον μετρ Μάρτιν Σκορσέζε. Σπάνιες φωτογραφίες, βίντεο αλλά και ανέκδοτα τραγούδια του πρώην «Σκαθαριού» σκιαγραφούν την καλλιτεχνική αλλά και προσωπική διαδρομή αυτού του ιδιαίτερου καλλιτέχνη.

Διαφορετικός από τους άλλους
Η µουσική του, πάλι, ήταν πάντα διαφορετική από εκείνη των υπόλοιπων Μπιτλς. ∆εν ήταν βασισµένη στην µπλουζ-ροκ δοµή που χαρακτήριζε τους υπόλοιπους της παρέας του. Οι αναζητήσεις του ήταν πολυποίκιλες και πάντα προσπαθούσε να εντάξει νέα στοιχεία και διαφορετικές κουλτούρες. Ηταν, για παράδειγµα, εκείνος που καθιέρωσε τη 12χορδη ηλεκτρική κιθάρα Rickenbacker η οποία αργότερα έγινε σήµα κατατεθέν της αµερικανικής φολκ-ροκ σκηνής και συγκροτηµάτων όπως οι Byrds.


Από το 1970, που διαλύθηκαν οι Beatles, ο Χάρισον ακολούθησε καριέρα σόλο, αλλά συμμετείχε και σε κάποια συγκροτήματα, όπως οι Cloud Nine, και οι Travelling Wilburys. Παράλληλα ασχολήθηκε με την παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών συνεργαζόμενος με τους Monty Pythons και άλλους σκηνοθέτες.

George Harrison - All Things Must Pass

 


Το πρώτο άλμπουμ του, «All Things Must Pass», που θεωρείται κλασικό, υπήρξε η πρώτη μεγάλη επιτυχία ενός «Σκαθαριού» μετά τη διάλυση των Μπιτλς.
Η πιο γνωστή επιτυχία του τα τελευταία χρόνια ήταν η διασκευή στο τραγούδι του Ρούντι Κλαρκ «Got My Mind Set On You» από το άλμπουμ «Cloud Nine» του 1987.

George Harrison-Got my mind set on you

 


Αρκετά επιτυχημένη αποδείχτηκε και η δημιουργία του σούπερ γκρουπ των Traveling Wilburys, με τη συνεργασία των Μπομπ Ντίλαν, Τομ Πέτι, Ρόι Ορμπισον και Τζεφ Λιν. Ο Τζορτζ Χάρισον θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους κιθαρίστες όλων των εποχών.
Πηγή: tovima.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ