Τα ξηρά δαμάσκηνα αυξάνουν τον κορεσμό και μειώνουν την πρόσληψη θερμίδων‏!

Σημαντικά διατροφικά στοιχεία, σχετικά με την κατανάλωση μικρών γευμάτων (σνακ) που περιλαμβάνουν ξηρά δαμάσκηνα ανακοινώθηκε σε επιστημονική έρευνα στην Αθήνα (Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, Μονάδα Ανθρώπινης Διατροφής). Η ικανότητα των ξηρών δαμάσκηνων να προκαλούν κορεσμό οφείλεται πιθανότατα στη συγκριτικά υψηλότερη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες.

Σημαντικά διατροφικά στοιχεία, σχετικά με την κατανάλωση μικρών γευμάτων (σνακ) που περιλαμβάνουν ξηρά δαμάσκηνα ανακοινώθηκε σε επιστημονική έρευνα στην Αθήνα (Τμήμα Τεχνολογίας Τροφίμων, Μονάδα Ανθρώπινης Διατροφής). Η ικανότητα των ξηρών δαμάσκηνων να προκαλούν κορεσμό οφείλεται πιθανότατα στη συγκριτικά υψηλότερη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες.



Η ταυτοποίηση συνηθειών αλλά και τροφίμων που μπορούν να προάγουν τον κορεσμό χωρίς να αυξάνουν σημαντικά τη συνολική ενεργειακή πρόσληψη, αναγνωρίζεται ως πολύ σημαντική.

Η προσθήκη ξηρών δαμάσκηνων σε ένα σνακ φαίνεται πως μπορεί αφενός να παρέχει στον οργανισμό πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, αφετέρου να προάγει σημαντικά το αίσθημα κορεσμού.

* όταν οι εθελοντές κατανάλωσαν το πρόγευμα που περιελάμβανε τα ξηρά δαμάσκηνα, κατανάλωσαν μικρότερη ποσότητα επιδορπίου και είχαν συνολικά χαμηλότερη πρόσληψη ενέργειας συνυπολογίζοντας τις θερμίδες από το κύριο γεύμα και το επιδόρπιο.

* όταν οι εθελοντές κατανάλωσαν το πρόγευμα που περιελάμβανε τα ξηρά δαμάσκηνα το αίσθημα πείνας καθώς και η επιθυμία και το κίνητρο για την κατανάλωση τροφής, όπως εκτιμήθηκαν με τη χρήση οπτικών αναλογικών κλιμάκων, ήταν χαμηλότερα σε όλες τις χρονικές στιγμές μεταξύ του μικρογεύματος και του κυρίου γεύματος.

* δεδομένου ότι η περιεκτικότητα των δύο διαφορετικών μικρογευμάτων σε μακροθρεπτικά συστατικά ήταν παρόμοια, η ικανότητα των ξηρών δαμάσκηνων να προκαλούν κορεσμό οφείλεται πιθανότητα στην συγκριτικά υψηλότερη περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες.

* συμπερασματικά, η ταυτοποίηση γευματικών συνηθειών αλλά και τροφίμων που μπορούν να προάγουν τον κορεσμό χωρίς να αυξάνουν σημαντικά τη συνολική ενεργειακή πρόσληψη, αναγνωρίζεται ως πολύ σημαντική. Η προσθήκη ξηρών δαμάσκηνων σε ένα μικρογεύμα (σνακ) φαίνεται πως μπορεί αφ’ ενός να παρέχει στον οργανισμό πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, αφ’ ετέρου να προάγει σημαντικά το αίσθημα κορεσμού.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ