Άρθρο φωτιά των FT: Κακοδιάθετος ο Τσίπρας - Φοβάται σοβαρό ατύχημα τις επόμενες εβδομάδες

«Δεν έχουμε χρήματα για να πληρώσουμε το ΔΝΤ τον Ιούνιο». Το είπε ο υπουργός Εσωτερικών, Ν. Βούτσης την Κυριακή.

Ανάλογη ήταν και η απειλή του Αλ. Τσίπρα για την πληρωμή της δόσης του Μαϊου που τελικά πραγματοποιήθηκε, αλλά από κεφάλαια ειδικού λογαριασμού του ΔΝΤ, γράφουν οι Financial Times, προσθέτοντας ότι το να προβλέψει κανείς πότε θα ξεμείνει όντως η Αθήνα από μετρητά, έχει εξελιχθεί σε πονοκέφαλο για τους αξιωματούχους της ευρωζώνης.

Ωστόσο, προσθέτει το άρθρο, μετά από τόσες δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων περί επικείμενης χρεοκοπίας, ορισμένοι ιθύνοντες εκλαμβάνουν πλέον τις εν λόγω απειλές σαν μια ακόμη διαπραγματευτική τακτική της Αθήνας.

Επικαλούμενο πηγές που έχουν συνομιλήσει με τον Αλ. Τσίπρα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός είναι κακοδιάθετος και δεν αρνείται ότι υπάρχει κίνδυνος για ένα «σοβαρό ατύχημα» μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Μάλιστα αξιωματούχος που βρίσκεται σε επαφή με τον Τσίπρα, αλλά δεν κατονομάζεται, δηλώνει: «Οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται άσχημα. Η Γερμανία παίζει σκληρά. Ακόμη και η Μέρκελ δεν είναι πλέον τόσο ανοιχτή στο να μας βοηθήσει, όπως πριν».

Η συμφωνία πρέπει να περιορίζει τον κίνδυνο ενός Grexit

«Η μοίρα της Ελλάδας είναι στα χέρια του Αλ. Τσίπρα», τιτλοφορεί άρθρο του στους FT, o Wolfgang Munchau, σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός θα αποφασίσει σύντομα αν θέλει ή όχι μια συμφωνία με τους πιστωτές που θα επιτρέπει στην χώρα να εξυπηρετήσει το χρέος της. Αν ο Αλ. Τσίπρας πει «όχι» τότε η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει και είναι πιθανόν να φύγει και από την ευρωζώνη, σημειώνει το δημοσίευμα.

«Οπότε τι θα πρέπει να κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός; Εκείνος ξέρει τις πολιτικές του δεσμεύσεις. Εγώ θα επικεντρωθώ στα οικονομικά», γράφει ο Munchau, προσθέτοντας ότι «η σύντομη απάντηση στο ερώτημα είναι ότι αν πρόκειται για μια λογική συμφωνία, θα πρέπει να δεχθεί. Αλλά που είναι το όριο μεταξύ λογικής και παράλογης; Χοντρικά, το λογική περιέχει όλα εκείνα τα στοιχεία που θα συνδράμουν στο να μπει τέλος στην αβεβαιότητα. Κανένας επενδυτής δεν θα ρίξει τα χρήματά του στην ευρωζώνη όσο υπάρχει η απειλή μιας εξόδου από το ευρώ. Οπότε μια βιώσιμη συμφωνία θα πρέπει κατά κύριο λόγο να ελαττώνει τις πιθανότητες ενός Grexit (εξόδου). Το ίδιο ισχύει και για τις πολιτικές που θα πρέπει να εφαρμοστούν σε περίπτωση που ο Αλ. Τσίπρας πει ''όχι''. Εκείνη την ημέρα θα του χρειαστεί, ένα λαμπρό, οικονομικό σχέδιο» υποστηρίζει ο αρθρογράφος των FT.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ