9 μυστικά για να χάσετε δέκα κιλά εδώ και τώρα σοβαρά & με διάρκεια

Η αύξηση του σωματικού βάρους μετά την εορταστική περίοδο είναι σύνηθες φαινόμενο ακόμα και στους πιο πειθαρχημένους δρομείς.

Η αλήθεια είναι πως τα παραπανίσια κιλά που δείχνει η ζυγαριά δεν μπορούν να χαθούν με την ταχύτητα που δαγκώνατε τις μεγάλες μπουκιές τα Χριστούγεννα. Ωστόσο, δεν είναι «mission impossible». Τα πάντα θα εξαρτηθούν από την υπομονή που θα δείξετε και τον βαθμό προσήλωσης στον «ιερό» στόχο...

Κάντε πρώτα την έρευνά σας

Σαν βγείτε λοιπόν στον πηγαιμό για την καλή φόρμα, αφιερώστε λίγο χρόνο για να παρατηρήσετε τη διατροφική σας συμπεριφορά. «Εντοπίστε τις τροφές ή τις λιχουδιές που αύξησαν την ένδειξη της ζυγαριάς. Παρατηρήστε επίσης υπό ποια συναισθηματική κατάσταση βρίσκεστε όταν τρώτε, το πώς τρώτε. Μήπως το χέρι σας πάει στην τροφή που βρίσκεται μπροστά σας όταν είστε αγχωμένοι; Ή τρώτε πάντα βιαστικά - καταπίνοντας ουσιαστικά μόνο ό,τι έχετε;» συμβουλεύει η Msc ειδική διαιτολόγος Μαρία Πρίγκου. Αν η απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα είναι ναι, τότε η υιοθέτηση εναλλακτικών συμπεριφορών είναι σχεδόν μονόδρομος. Μιλήστε σε φίλους, κοιμηθείτε περισσότερο, δημιουργήστε αντιπερισπασμούς στη λιγούρα διαβάζοντας ένα βιβλίο ή βλέποντας μια ταινία. «Ετσι θα μειώσετε κατά πολύ τις θερμίδες που προσλαμβάνετε ημερησίως, θα αισθάνεστε παράλληλα κορεσμό και ικανοποιημένοι από τις γεύσεις, και θα ενισχύσετε τις μεταβολικές λειτουργίες του σώματός σας» τονίζει η διαιτολόγος.

Ξεκουνηθείτε από τον καναπέ

Το επόμενο βήμα είναι γνωστό. Τρέξτε. Και όχι μόνο. Η φυσική δραστηριότητά σας λόγω... έκτακτων συνθηκών πρέπει να εντατικοποιηθεί. Προτού σας πιάσει το άγχος και παίρνετε με τις ώρες τους δρόμους και τους διαδρόμους του γυμναστηρίου σκεφθείτε να κάνετε και μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας. «Προτιμήστε τις σκάλες από το ασανσέρ», λέει η Μαρία Πρίγκου, «παρκάρετε λίγο πιο μακριά από τον προορισμό σας για να μπορέσετε να περπατήσετε λίγο παραπάνω. Προσπαθήστε να στέκεστε όρθιοι ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εάν η δουλειά σας είναι καθιστική. Με αυτόν τον τρόπο θα καταναλώσετε αρκετές θερμίδες παραπάνω».

Οργανωθείτε σωστά

Μιας και οι δρομείς είναι γνωστοί για την πρακτικότητά τους, τώρα είναι η πιο μεγάλη ώρα για να οργανώσετε τη δίαιτά σας και να μη βγείτε εκτός προγράμματος για σοκολάτας πήδημα. «Πάρτε φαγητό από το σπίτι εάν δεν υπάρχουν αποδεκτές ως προς τον στόχο σας επιλογές, π.χ. στη δουλειά σας. Εφοδιαστείτε με μπάρες δημητριακών, ξηρούς καρπούς, φρούτα ή κράκερ σίκαλης για σνακ» υπογραμμίζει η διαιτολόγος. Παράλληλα, η κατσαρόλα πρέπει να μπαίνει στην κουζίνα σας συστηματικά. «Μην περιμένετε να μαγειρέψετε τελευταία στιγμή. Προετοιμάστε το φαγητό σας από την προηγουμένη και μειώστε την πιθανότητα τσιμπολογήματος ή υπερφαγίας όταν γυρνάτε από τη δουλειά σας».

Χορτάστε με φρούτα και λαχανικά

Αφού το τάπερ θα γίνει την επόμενη περίοδο αγαπημένος σας φίλος, φροντίστε να το γεμίζετε με φρούτα και λαχανικά. «Εάν δυσκολεύεστε να μειώσετε την ποσότητα του φαγητού, η συστηματική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών θα σας βοηθήσει σημαντικά. Κι αυτό, γιατί ενώ δημιουργούν το αίσθημα πληρότητας είναι και ολιγοθερμιδικά. Τα φρούτα ως σνακ και μια μερίδα σαλάτας με το κύριο γεύμα θα σας φέρουν πιο εύκολα κοντά στον στόχο σας» σχολιάζει η Μαρία Πρίγκου.

Προσέξτε τι πίνετε

Οπως διώχνετε από το πιάτο σας τις τροφές που αυξάνουν τη θερμιδική σας πρόσληψη έτσι θα πρέπει να γίνει και με το ποτήρι σας. «Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στα αναψυκτικά, στα ροφήματα σοκολάτας και στο αλκοόλ. Μετριάστε τη ζάχαρη στον καφέ σας και πίνετε λιγότερους καθημερινά» προτείνει η ειδικός. Πίνετε πολύ νερό και προτιμήστε το τσάι που έχει λίγες θερμίδες.

Μοιράστε σωστά τα γεύματά σας

Σημαντικό ρόλο στην καθημερινή σας διατροφή παίζει ο αριθμός και η συχνότητα των γευμάτων. Το καλύτερο λοιπόν είναι να έχετε μικρά και συχνά γεύματα. Η σωστή κατανομή των γευμάτων μέσα στην ημέρα κρατά τον βασικό σας μεταβολισμό σε εγρήγορση, δεν καταπονείται το σώμα σας και επιπλέον σας διατηρεί σε καλή διάθεση, επισημαίνει η αμερικανίδα αθλητική διατροφολόγος Πάμελα Νίσεβιτς Μπέντι στο περιοδικό «Runner's World». Για να ξέρετε λοιπόν τι τρώτε, θυμηθείτε πως «τα σνακ τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 100 και 200 θερμίδων. Οσον αφορά τα κύρια γεύματα, η ενεργειακή πρόσληψη πρέπει να είναι 300-500 θερμίδες για τις γυναίκες και 400-600 θερμίδες για τους άνδρες» αναφέρει η διαιτολόγος.

Πάρτε χαρτί και μολύβι

Για να κάνετε το έργο σας κομματάκι πιο εύκολο, δεν είναι κακή ιδέα να ξεκινήσετε ένα ημερολόγιο καταγραφής των γευμάτων σας. «Θα σας βοηθήσει σημαντικά στην αυτοπαρατήρηση αλλά και στη διαχείριση αυτού που θεωρείτε ως παρασπονδία» παρατηρεί η διαιτολόγος Μαρία Πρίγκου. Και συνεχίζει: «Αποφύγετε να ζυγίζετε τις τροφές, εκτός ίσως από την πρώτη φορά, απλώς για να έχετε μια εικόνα της ποσότητας. Αποφύγετε επίσης να ζυγίζεστε καθημερινά. Μια φορά την εβδομάδα αρκεί».

Μην κάνετε υπερβολές

Μολονότι τις περισσότερες φορές στις δίαιτες ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, εσείς δεν πρέπει να καταφύγετε σε υπερβολές γιατί το αποτέλεσμα θα στραφεί εις βάρος σας. «Οσο γρήγορα και να θέλετε να αδυνατίσετε, η λύση δεν βρίσκεται σε αυστηρές δίαιτες, μονοφαγικές ή χημικές. Κανένα ειδικό σκεύασμα ή χάπι δεν θα σας βοηθήσει περισσότερο από τη σταδιακή αλλαγή των διατροφικών σας συνηθειών και την υιοθέτηση ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής. Εξάλλου, το ζητούμενο είναι να χάσετε λίπος και όχι μύες ή υγρά του σώματος» υπογραμμίζει η Μαρία Πρίγκου.

Η ζυγαριά δεν λέει πάντα αλήθεια

Με την ίδια λογική και ο δείκτης της ζυγαριάς δεν είναι σωστό να γίνει αυτοσκοπός σας. Ως δρομείς μπορεί να χρειάζεστε κάποια στοιχεία που θα σας κρατούν σε εγρήγορση αλλά δεν θα λειτουργεί υπέρ σας αν η προσεγμένη διατροφή αποκτήσει τη μορφή μανίας. «Πολλές φορές αυτό που γράφει η ζυγαριά δεν είναι και αντιπροσωπευτικό. Κατακρατήσεις, δυσκοιλιότητα, υπεράθληση, ορμονικοί παράγοντες είναι μερικοί λόγοι που επηρεάζουν το βάρος σας» υπενθυμίζει η διαιτολόγος. Αντ' αυτού, όπως αναφέρουν Τα Νέα, μπορείτε να καταφύγετε σε πιο υγιεινά μέσα. «Διαλέξτε ένα ρούχο στο οποίο θέλετε να μπείτε και έχετε αυτό ως κριτήριο. Εάν χάνετε πόντους για κάποιο διάστημα αλλά όχι κιλά είστε στον σωστό δρόμο, μιας και χάνετε λίπος» αναφέρει η ειδικός. Ακόμα κι αν τα πράγματα δεν πάνε αμέσως όπως θα θέλατε, κρατήστε στο μυαλό σας πως κανείς δεν είναι τέλειος!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ