To Spiegel ξαναχτυπά: Πολιτική σκοπιμότητα της Ελλάδας πίσω από τις "απάνθρωπες συνθήκες" διαβίωσης των προσφύγων

Μια εμπιστευτική έκθεση της γερμανικής υπηρεσίας αναλύσεων Gasim, για την παράνομη μετανάστευση, δημοσιεύει το γερμανικό περιοδικό Spiegel βρίσκοντας νέα αφορμή για να ασκήσει οξεία κριτική στην Ελλάδα, σχετικά με το προσφυγικό.

Οι αιχμές από την πλευρά του Spiegel είναι σκληρότατες, καθώς γίνεται λόγος για ενδεχόμενο πολιτικής σκοπιμότητας από την ελληνική πλευρά στην διαχείρηση των προσφυγικών ροών.

Η Ελλάδα "αποτυγχάνει παταγωδώς" στο πεδίο της προσφυγικής κρίσης. Όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Spiegel, επικαλούμενη εμπιστευτική έκθεση του Κέντρου Κοινών Αναλύσεων και Στρατηγικής για την Παράνομη Μετανάστευση (Gasim), πολλοί αιτούντες άσυλο, ανάμεσα στους οποίους και παιδιά, ζουν στην Ελλάδα άστεγοι και υπό αντίξοες συνθήκες.

Η έκθεση χαρακτηρίζει "απάνθρωπη" την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, αλλά δεν μένει εκεί. Εκτιμά πως οι συνθήκες που επικρατούν ίσως αποτελούν προϊόν πολιτικής σκοπιμότητας. Συγκεκριμένα, αναφέρεται πως η Ελλάδα ωθεί τους πρόσφυγες να εγκαταλείψουν το συντομότερο δυνατό τη χώρα, "κατευθυνόμενοι σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ".

Στην έκθεση ακόμη υπάρχουν αναφορές για σοβαρή υποστελέχωση της ελληνικής Υπηρεσίας Ασύλου, κάτι που οδηγεί σε εξαιρετικά μεγάλα διαστήματα αναμονής για την επεξεργασία των αιτήσεων χορήγησης ασύλου, διαδικασία που φτάνει να διαρκεί ακόμη και χρόνια! 

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, σε αυτό το διάστημα οι άνθρωποι ούτε υποστηρίζονται οικονομικά, αλλά ούτε και υλικά, ενώ ακόμη στηλιτεύεται το ποσοστό απόρριψης των αιτήσεων ασύλου, που ανέρχεται στο 75%, κάτι που είναι ασυνήθιστα υψηλό σε σύγκριση με πολλές άλλες χώρες της ΕΕ. Όπως επισημαίνει το Spiegel, η ελληνική πρεσβεία στο Βερολίνο έχει προς το παρόν αφήσει αναπάντητες σχετικές ερωτήσεις...

Αιχμές για πλημμελείς ελέγχους στην Ελλάδα

Στις εκθέσεις του κέντρου Gasim, εμπλέκονται η γερμανική Ομοσπονδιακή Αστυνομία, το υπουργείο Εξωτερικών, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για τη Μετανάστευση και τους πρόσφυγες, η Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δίωξης του Εγκλήματος και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών. Συχνά, μάλιστα, εστιάζουν και στις εξελίξεις στο πεδίο της προσφυγικής κρίσης, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Spiegel Online.

Σύμφωνα με την έκθεση του Gasim, το τελευταίο χρονικό διάστημα έφτασε στη χώρα μας ένας μεγάλος αριθμός μεταναστών από την Αλγερία, το Μαρόκο και την Τυνησία. Οι μετανάστες αυτοί δήλωσαν ότι κατάγονται από το Ιράκ και τη Συρία, με σκοπό να λάβουν το ελληνικό πιστοποιητικό καταγραφής, το οποίο και θα τους επιτρέψει να συνεχίσουν την πορεία τους μέσω της λεγόμενης "βαλκανικής οδού". Το Spiegel ακόμη υπογραμμίζει πως και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ασκήσει οξεία κριτική στην Αθήνα, υπενθυμίζοντας έκθεση που παρουσιάστηκε χθες στις Βρυξέλλες και αναφέρει μεταξύ άλλων πως "η Ελλάδα παραμελεί σοβαρά την υποχρέωσή της να διενεργεί ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ".

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ