Η γεωγραφία της μιζέριας: Ναρκωτικά, οίκοι ανοχής και παρεμπόριο στην Ειδομένη

"Στην Ειδομένη τελούνται πλέον αξιόποινες πράξεις, με διακίνηση ναρκωτικών, οίκους ανοχής και παρεμπόριο και με δεδομένο ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει, τις επόμενες ημέρες η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να προστατεύσει τους κατοίκους της περιοχής και το εμπόριο"ανέφερε στο «Πρακτορείο 104,9 FM» ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας.  

 Ο κος Τζιτιζκώστας  κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι έχει εγκαταλείψει την περιοχή, δεν αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να εκκενωθεί ο καταυλισμός και δεν δίνει εντολή στην αστυνομία να ανοίξει τη σιδηροδρομική γραμμή.   «Προσωπικά έχω την ευθύνη να αναλάβω συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και θα το κάνω τις επόμενες ημέρες. Εμείς, ως περιφέρεια, δεν μπορούμε να αφήσουμε στην τύχη της την περιοχή», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας  και πρόσθεσε: «Οι Έλληνες πολίτες ταλαιπωρούνται, έχουν δημιουργηθεί σημεία όπου γίνονται παράνομες δραστηριότητες, από ναρκωτικά και οίκους ανοχής μέχρι παρεμπόριο».  

Το πρώτο δημοσίευμα για όσα αναπτύσσονται στον καταυλισμό  από τη δράση των εγκληματικών ομάδων ήρθε χθες από τον Ελεύθερο Τύπο  όπου αναφέρθηκε πως οι εγκληματικές ομάδες προσπαθούν να κερδίσουν χρήματα εκμεταλλευόμενοι τους εξαθλιωμένους και ανυπεράσπιστους πρόσφυγες.   Διακίνηση ανθρώπων, λαθραίων τσιγάρων και ναρκωτικών ήταν μέχρι πρόσφατα τα πιο διαδεδομένα αδικήματα, στα οποία προστέθηκε, όπως ανέφερε η εφημερίδα, και η πορνεία.   Στην πώληση ναρκωτικών έχουν το πάνω χέρι ομάδες Μαροκινών και Τυνήσιων, στο παρεμπόριο Σύροι και στη διακίνηση προσφύγων και μεταναστών Αφγανοί και Πακιστανοί. Στο «χάρτη» της εγκληματικότητας μπήκε το τελευταίο διάστημα η πορνεία με «πρωταγωνιστές» Μαροκινούς και Ιρακινούς, οι οποίοι εκμεταλλεύονται ανυπεράσπιστες πρόσφυγες και μετανάστριες που ζουν μόνες τους στην Ειδομένη. Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι πρόκειται για γυναίκες που ξέμειναν στον καταυλισμό και είτε έχουν χάσει το σύζυγό τους είτε ο άνδρας τους έμεινε πίσω στην πατρίδα τους είτε ο σύζυγος πρόλαβε να περάσει στην Ευρώπη πριν σφραγιστούν τα σύνορα.  

Το κύκλωμα έχει μετατρέψει ένα εγκαταλελειμμένο βαγόνι τρένου και ένα δωμάτιο κτιρίου που τελεί υπό κατάληψη σε αυτοσχέδιους οίκους ανοχής Τα μέλη του κυκλώματος δίνουν λίγα λεφτά σε εξαθλιωμένες γυναίκες που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα γιατί εξάντλησαν τις οικονομίες τους με αντάλλαγμα την εκπόρνευσή τους. Τα χρήματα που παίρνουν οι δράστες από τον κάθε «πελάτη» ανέρχονται σε 5-10 ευρώ.   Για την προστασία των γυναικών προσφύγων από περιστατικά βιασμών, σεξουαλικής παρενόχλησης και κάθε μορφής βίας το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. είχε εκδώσει στις 22 Μαρτίου 2016 διαταγή -όπως είχε αποκαλύψει ο «Ε.Τ.»- που έθετε το προσωπικό του Σώματος σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

 

Για τη σημερινή κατάσταση στην Ειδομένη οι αστυνομικές Αρχές φέρονται να έχουν πληροφόρηση αλλά δεν έχουν εντολή να επέμβουν, στο πλαίσιο μιας ιδιότυπης τακτικής, σύμφωνα με την οποία δεν πρέπει να γίνονται αστυνομικές επιχειρήσεις που μπορεί να πυροδοτήσουν επεισόδια. Ενδεικτικό της στάσης αυτής είναι και ότι η σιδηροδρομική γραμμή παραμένει κλειστή επί δύο μήνες. Στην περιοχή βρίσκονται περίπου 25 αστυνομικοί και τρεις διμοιρίες, οι οποίοι κρατούν διακριτική στάση. Το τελευταίο διάστημα γίνεται προσπάθεια από τους αστυνομικούς, μέσω της λήψης έκτακτων μέτρων, να αποτραπεί η φυγή μεταναστών και προσφύγων προς τα Σκόπια.  

Σήμερα ο περιφερειάρχης τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να σηκώνει το βάρος του μεγαλύτερου μέρους των προσφύγων που βρίσκονται στην Ελλάδα και ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις για αναλογικό επιμερισμό. «Δεν είναι δυνατόν σήμερα στην Κεντική Μακεδονία να υπάρχει το 70% του προσφυγικού πληθυσμού ολόκληρης της χώρας. Δεν μπορεί να λύσει η Κεντρική Μακεδονία μόνη της ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να λύσει ολόκληρη η Ευρώπη», σημείωσε. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ