Αυτή είναι η ολοκληρωμένη διατροφή κατά του Αλτσχάιμερ - Πλήρης διαιτητικός οδηγός & στρατηγική πρόληψης

Οι βιταμίνες της ομάδας Β, ειδικά το φολικό οξύ και οι βιταμίνες Β6 και Β12, παίζουν ισχυρό ρόλο τους στην πρόληψη της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Η νόσος του Aλτσχάιμερ έχει πάρει σήμερα διαστάσεις επιδημίας, με 5,4 εκατομμύρια Αμερικανούς, ένα στα οκτώ άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω, ζουν με την νόσο Αλτσχάιμερ.

 Μέχρι το 2050, αυτό αναμένεται να φτάσει σε 16 εκατομμύρια, και στα επόμενα 20 χρόνια, προβλέπεται ότι το Αλτσχάιμερ θα επηρεάσει έναν στους τέσσερις Αμερικανούς.

Ενώ η αιτιολογία της ασθένειας αυτής, όπως και πολλών άλλων είναι ένα μυστήριο, γίνεται ολοένα και πιο σαφές ότι αυτά που τρώμε, ή αυτά που δεν τρώμε, μπορούν να επηρεάσουν, ακόμη και να είναι μέρος της αιτιολογίας της ασθένειας, όπως επίσης επηρεάζουν και το ρυθμό με τον οποίο εξελίσσεται η ασθένεια, όπως δημοσιεύει το fytro

Οι βιταμίνες της ομάδας Β, ειδικά το φολικό οξύ και οι βιταμίνες Β6 και Β12, παίζουν ισχυρό ρόλο τους στην πρόληψη της νόσου τουΑλτσχάιμερ.

Οι Βιταμίνες Β μπορεί να μειώσουν την συρρίκνωση του εγκεφάλου έως και κατά 90 τοις εκατό.

Τα υψηλά επίπεδα του αμινοξέος ομοκυστεΐνη, συνδέονται με την εγκεφαλική συρρίκνωση και τον αυξημένο κίνδυνο της νόσου του Aλτσχάιμερ. Οι βιταμίνες Β είναι γνωστό ότι μειώνουν την ομοκυστεΐνη. Σε μια μελέτη του 2010, συμμετέχοντες έλαβαν σχετικά υψηλές δόσεις βιταμινών του συμπλέγματος Β, συμπεριλαμβανομένων:

800 μικρογραμμάρια (mcg) φυλλικού οξέος – Η ημερήσια δόση (RDA ) στις ΗΠΑ είναι 400 mcg / ημέρα
500 mcg B12 (κυανοκοβαλαμίνη) – Η RDA είναι μόνο 2,4 mcg / ημέρα
20 mg Β6 (υδροχλωρική πυριδοξίνη) – RDA στην US 1.3 έως 1.5 mg / ημέρα

Η μελέτη βασίστηκε στην υπόθεση ότι ελέγχοντας τα επιπέδα της ομοκυστεΐνης, μπορούμε να μειώσουμε το ποσό της συρρίκνωσης του εγκεφάλου, το οποίο παίζει πολύ ισχυρό ρόλο στο Αλτσχάιμερ.

Πράγματι, μετά από δύο χρόνια εκείνοι που είχαν λάβει το σχήμα των βιταμινών Β είχαν σημαντικά μικρότερη συρρίκνωση του εγκεφάλου σε σχέση με όσους είχαν λάβει εικονικό φάρμακο. Σε αυτούς που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα της ομοκυστεΐνης κατά την έναρξη της έρευνας, ο εγκέφαλός τους συρρικνώθηκε στο μισό ποσοστό από των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Η πιο πρόσφατη μελέτη προχωράει αυτή την έρευνα ένα βήμα παραπέρα, δείχνοντας ότι, όχι μόνο οι βιταμίνες της ομάδας Β μπορεί να επιβραδύνουν την συρρίκνωση του εγκεφάλου, αλλά και ότι η συρρίκνωση σε περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζουν την ασθένεια, μπορεί να είναι έως και επτά φορές μικρότερη.

Μεταξύ των συμμετεχόντων που έλαβαν υψηλές δόσεις φυλλικού οξέος και βιταμινών Β6 και Β12, τα επίπεδα της ομοκυστεΐνης στο αίμα μειώθηκαν, όπως και η σχετική συρρίκνωση του εγκεφάλου, έως και κατά 90 τοις εκατό. Οι ερευνητές σημειώνουν:

«… Οι Βιταμίνες του συμπλέγματος Β μειώνουν την ομοκυστεΐνη, η οποία οδηγεί απευθείας σε μείωση της ατροφία της GM [φαιάς ουσίας] επιβραδύνοντας έτσι την γνωστική εξασθένηση. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι τα συμπληρώματα των βιταμινών Β μπορεί να επιβραδύνουν την ατροφία των συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου που είναι ένα βασικό στοιχείο της νόσου του Αλτσχάιμερ και η βασική διαδικασία που σχετίζεται με τη γνωστική εξασθένηση.

Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12 επίσης μειώνουν τον κινδύνου του Αλτσχάιμερ

Σύμφωνα με μια μικρή φινλανδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό ‘Neurology’, άτομα που καταναλώνουν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12 μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο της νόσου του Αλτσχάιμερ κατά τα επόμενα χρόνια της ζωής τους. Για κάθε μονάδα αύξησης του δείκτη της βιταμίνης Β12 (holotranscobalamin), μειώθηκε ο κίνδυνος ανάπτυξης της νόσου του Alzheimer κατά 2 τοις εκατό.

Αυτό ισχυροποιεί την θέση μας ότι θα πρέπει η διατροφή σας να περιλαμβάνει πολλές υγιεινές πηγές βιταμίνης Β, όπως το κρέας, τα πουλερικά, τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα τα ψάρια , όχι ιχθυοκαλλιέργειας.

Σημείωση.Δεν ασπαζόμαστε την χρήση γαλακτοκομικών και ζωικών προιόντων.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φασόλια και τα μπιζέλια παρέχουν επίσης ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αλλά αν είστε χορτοφάγος ή vegan, η βιταμίνη Β12 ένα από τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα σας είναι πιθανό να είναι σε ανεπάρκεια.

Σημείωση.Καλή φυτική πηγή Β12 είναι η σπιρουλίνα

Αυτό είναι επίσης ένα ισχυρό επιχείρημα για να χρησιμοποιήσετε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση και να περιορίσετε την πρόσληψη ζάχαρης. Σκεφτείτε ότι το σύνολο της σειράς στην ομάδα των βιταμινών Β παράγεται συνεχώς μέσα στο έντερο σας, αν υποτεθεί ότι έχετε υγιή χλωρίδα, η οποία χλωρίδα τρέφεται απο τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση ,από οργανικά καλλιεργημένα ωμά τρόφιμα, και ιδιαίτερα όταν καλλιεργούνται παραδοσιακά, π.χ. γιαούρτι, λάχανο τουρσί, ή ελλείψει αυτών, ένα καλό προβιοτικό συμπλήρωμα.

Οι Ελλείψεις σε βιταμίνες Β και η άμεση σχέση τους με τον εγκέφαλο.

Ακόμα κι αν τρώτε ζωικά τρόφιμα, η βιταμίνη Β12 απαιτεί ένα σύνθετο σύστημα στο σώμα σας που αφορά τον ενδογενή παράγοντα και πρέπει να συνδεθεί σε αυτό, ώστε να μπορεί να απορροφηθεί ενεργά στο τέλος του λεπτού εντέρου σας (τελικό ειλεό). Καθώς μεγαλώνουμε, η ικανότητα να παράγουμε αυτόν τον ενδογενή παράγοντα μειώνεται και μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση ανεπάρκειας. Ερευνες από την Μελέτη U.S Framingham έδειξαν ότι, ένας στους τέσσερις ενήλικες παρουσιάζουν έλλειψη σε βιταμίνη Β12, και σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού έχει επίπεδα Β12 κάτω των ορίων στο αίμα.

Αρα είναι σημαντικό να γνωρίζουμε εαν έχουμε ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β12 και αν ισχύει να το διορθώνουμε, καθώς οι άνθρωποι με υψηλά επίπεδα δεικτών ανεπάρκειας της βιταμίνης Β12 είναι πιθανό να έχουν χαμηλότερες βαθμολογίες στα γνωστικά τεστ, καθώς έχουν μικρότερο συνολικό όγκο ενεργού εγκεφάλου, γεγονός που υποδηλώνει μια έλλειψη της βιταμίνης μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλική συρρίκνωση.

Μια προηγούμενη μελέτη σχετικά με τον αντίκτυπο της βιταμίνης Β12 στην εγκεφαλική συρρίκνωση διαπίστωσε επίσης ότι οι ηλικιωμένοι με τα χαμηλότερα επίπεδα βιταμίνης Β12 κατά την έναρξη της μελέτης είχαν μεγαλύτερη μείωση του όγκου του εγκεφάλου στο τέλος.

Εκείνοι με τα χαμηλότερα επίπεδα Β12 είχαν έξι φορές μεγαλύτερο ποσοστό απώλειας όγκου του εγκεφάλου σε σύγκριση με αυτούς που είχαν τα υψηλότερα επίπεδα.

Είναι ενδιαφέρον, ότι κανένας από τους συμμετέχοντες δεν είχαν πραγματικά έλλειψη βιταμίνης B12, το μόνο που είχαν, ήταν χαμηλά επίπεδα εντός των φυσιολογικών ορίων. Αυτό μας δείχνει ότι το «κανονικό» δεν είναι απαραίτητα το ίδιο με το «βέλτιστο», όταν μιλάμε για τα θρεπτικά συστατικά. Δεν χρειάζεται να είναι έχετε σαφώς ανεπάρκεια για να αντιμετωπίσετε μια μείωση στην υγεία του εγκεφάλου. Επικεφαλής ερευνητής της μελέτης σχολίασε για το θέμα αυτό, λέγοντας:

«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι δεν είναι σοφό να διατηρούμε την Β12 σε ένα επίπεδο που είναι ακριβώς λίγο πάνω από το κατώτατο όριο της ανεπάρκειας, είναι πιο συνετό να έχουμε σαν στόχο να την κρατήσουμε ψηλότερα από το ανώτατο φυσιολογικό όριο.»

Φολικό οξύ και Φυλλικό οξύ: Ποια είναι η διαφορά;

Ακούγοντας σχετικά με τα οφέλη των βιταμινών του συμπλέγματος Β για την υγεία του εγκεφάλου σας μπορεί να σας κάνει να θέλετε να εξετάσετε την πρόσληψη ενός συμπληρώματος.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τη διαφορά μεταξύ του φολικού οξέος και του φυλλικού οξέος πριν το κάνετε. Παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιείται συχνά εναλλακτικά, το φολικό οξύ είναι ένα συνθετικό είδος της βιταμίνης Β που χρησιμοποιείται στα συμπληρώματα και τα εμπλουτισμένα τρόφιμα, ενώ το φυλλικό οξύ είναι η φυσική μορφή που βρίσκεται στα τρόφιμα. Σκεφτείτε: φυλλικό οξύ προέρχεται από το φύλλωμα (βρώσιμα φυτά φυλλώδη) και όχι μπουκαλάκια συμπληρωμάτων.

Υπάρχει κάποια έρευνα που δείχνει ότι η λήψη υψηλών δόσεων συνθετικού φολικού οξέος μπορεί να αυξήσει πραγματικά τον κίνδυνο του καρκίνου, να βλάψει το ανοσοποιητικό σύστημα, ή να δημιουργήσει άλλα προβλήματα υγείας .(7)

Περαιτέρω, προκειμένου το φολικό οξύ να είναι χρήσιμο για το σώμα σας, θα πρέπει πρώτα να ενεργοποιηθεί στη βιολογική ενεργή μορφή του το L-5-MTHF (methyl tetra hydro folate). Αυτή είναι η μορφή που είναι σε θέση να διαπεράσει τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό για να προσφέρει τα οφέλη του στον εγκεφάλου.

Ωστόσο, σχεδόν το ήμισυ του πληθυσμού έχει δυσκολία στην μετατροπή του φολικού οξέος στην βιοενεργό μορφή του εξαιτίας μιας γενετικής μείωσης στη δραστικότητα του ενζύμου. Για το λόγο αυτό, αν πάρετε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Β, βεβαιωθείτε ότι περιέχει φυσικό φυλλικό οξύ και όχι συνθετικό φολικό οξύ.

Περισσότερες Διαιτητικές Στρατηγικές για την καταπολέμηση της νόσου του Alzheimer

Εξασφαλίζοντας ότι έχετε επαρκή επίπεδα βιταμινών Β στη διατροφή σας είναι η μια μόνο στρατηγική στη διατροφή για να μειώσετε τον κίνδυνο της νόσου του Aλτσχάιμερ και για την προστασία της υγείας του εγκεφάλου σας, καθώς είναι ολοένα και πιο σαφές ότι η ίδια παθολογική διεργασία που οδηγεί στην αντίσταση στην ινσουλίνη και στον διαβήτη τύπου 2 μπορεί επίσης να ισχύει και για τον εγκέφαλό σας.

Όταν η διατροφή σας βασίζεται στην ζάχαρη και τα δημητριακά, γενικά στους υδατάνθρακες λιμοκτονείτε τον εαυτό σας από τα βασικά λιπαρά οξέα, το μυαλό σας κατακλύζεται από τα σταθερά υψηλά επίπεδα ινσουλίνης και σαν αποτέλεσμα, η φυσική του άμυνα, τελικά κλείνει την σηματοδότηση της ινσουλίνης, που οδηγεί σε διαταραχές στη σκέψη και στην ικανότητα της μνήμη σας,προκαλώντας μόνιμη εγκεφαλική βλάβη.

Η νόσος του Αλτσχάιμερ διστακτικά ονομάστηκε «διαβήτης τύπου 3″ στις αρχές του 2005, όταν οι ερευνητές έμαθαν ότι το πάγκρεας δεν είναι το μόνο όργανο που παράγει την ινσουλίνη. Ο εγκέφαλος παράγει επίσης ινσουλίνη, και αυτή η ινσουλίνη του εγκεφάλου είναι απαραίτητη για την επιβίωση των κυττάρων του εγκεφάλου σας και αυτό γίνεται, μέχρις ότου ο εγκέφαλος να αρχίσει να αντιστέκεται στα χρόνια αυξημένα επίπεδα της, και να γίνει τοξική.

Ίσως να γνωρίζετε ήδη, ότι με πάθος προειδοποιώ για τους κινδύνους της φρουκτόζης. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία στο μυαλό μου ότι καταναλώνοντας τακτικά περισσότερα από 25 γραμμάρια φρουκτόζης την ημέρα θα αυξήσει δραματικά τον κίνδυνο για άνοια και νόσο του Αλτσχάιμερ. Η υπερβολική κατανάλωση φρουκτόζης σπέρνει τον όλεθρο αναπόφευκτα στην ικανότητα του σώματός σας να ρυθμίζει κατάλληλα τα επίπεδα ινσουλίνης.

Σε μια μελέτη από το UCLA, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αρουραίοι που τρέφονταν με ανεπαρκή διατροφή σε ωμέγα-3 λιπαρά και πλούσια σε φρουκτόζη (παρόμοια με αυτή που καταναλώνεται από πολλούς Αμερικανούς) αναπτύσσουν αντίσταση στην ινσουλίνη και μειωμένη εγκεφαλική λειτουργία σε μόλις έξι εβδομάδες.

Επιπλέον, μια πρόσφατη έρευνα έχει επίσης δείξει ότι η διαλείπουσα νηστεία προκαλεί μια ποικιλία από ορμονικές και μεταβολικές αλλαγές που προάγουν την υγεία, παρόμοιες με αυτές του σταθερού περιορισμό των θερμίδων, συμπεριλαμβανομένης της μειωμένης συρρίκνωση του εγκεφάλου που σχετίζεται με την ηλικία.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Μαρκ Mattson, επικεφαλής της νευροεπιστήμης για τη Γήρανση στο Εθνικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ:

 «Η ξαφνική δραματική μείωση της πρόσληψης της τροφής σας, μείωση δηλαδή στο ήμισυ τουλάχιστον για μια ημέρα, προκαλεί προστατευτικές διεργασίες στον εγκέφαλο.» Ο ίδιος παρομοιάζει τις επιπτώσεις αυτές , ίδιες με εκείνες των ανθρώπων που ασκούνται, αναφέροντας ότι η διαλείπουσα νηστεία μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου σας κατά των εκφυλιστικών ασθενειών όπως η νόσος του Αλτσχάιμερ.

Μια ολοκληρωμένη Aντι –Αλτσχάιμερ διατροφή

Η απώλεια της μνήμης και η γνωστική εξασθένιση δεν είναι «φυσιολογικές» δεν είναι μέρος της γήρανσης του πληθυσμού. Ενώ ακόμη και οι ήπιες «μορφές γήρατος » μπορεί να προκαλούνται από τις ίδιες αλλοιώσεις εγκεφάλου που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας, οι γνωστικές αλλαγές δεν είναι καθόλου αναπόφευκτες!

Οι άνθρωποι που βιώνουν πολύ μικρή μείωση της γνωστικής τους λειτουργίας μέχρι και τον θάνατο τους έχουν βρεθεί (μετά θάνατον) να είναι απαλλαγμένοι από εγκεφαλικές βλάβες, που δείχνει ότι είναι απόλυτα εφικτό να αποφευχθεί η πρόκληση ζημίας και ένας από τους καλύτερους τρόπους για να γίνει αυτό είναι να ζούμε με έναν υγιή τρόπο ζωής, ο οποίος περιλαμβάνει:

Όριο φρουκτόζης.

Όπως αναφέρθηκε, ο καθένας θα επωφεληθεί από τη διατήρηση του συνολικού επιπέδου κατανάλωσης φρουκτόζη κάτω από 25 γραμμάρια την ημέρα.

Βελτίωση των επιπέδων μαγνησίου.

Υπάρχει μια συναρπαστική προκαταρκτική έρευνα που υποδηλώνει έντονα μια μείωση των συμπτωμάτων του Aλτσχάιμερ με αυξημένα επίπεδα μαγνησίου στον εγκέφαλο. Δυστυχώς, τα περισσότερα συμπληρώματα μαγνησίου δεν περνούν τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό του εγκεφάλου, αλλά ένα νέο, θρεονικό μαγνησίο, φαίνεται να μας δίνει μια υπόσχεση για το μέλλον για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης.

Βελτιστοποίηση των επιπέδων της βιταμίνης D με ασφαλή έκθεση στον ήλιο.

Οι ισχυροί δεσμοί μεταξύ των χαμηλών επιπέδων της βιταμίνης D σε ασθενείς με Αλτσχάιμερ και των φτωχών αποτελεσμάτων στις γνωστικές δοκιμασίες έχουν πλέον αποδειχθεί.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα βέλτιστα επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να αυξήσουν την ποσότητα των σημαντικών χημικών ουσιών στον εγκέφαλό σας και να να προστατεύσουν τα κύτταρα του εγκεφάλου, αυξάνοντας την αποτελεσματικότητα των νευρογλοιακών κυττάρων, θεραπεύοντας τους κατεστραμμένους, νευρώνες, επαναφέροντας τους στην υγιή κατάσταση.

Η βιταμίνη D μπορεί επίσης να ασκήσει μερικά από τα ευεργετικά της αποτελέσματα για το Αλτσχάιμερ, μέσω της αντι-φλεγμονώδης και ανοσο-ενισχυτικής της ιδιότητας. Επαρκή επίπεδα βιταμίνης D είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού σας συστήματος και για την καταπολέμηση της φλεγμονής που συνδέεται επίσης με την νόσο Αλτσχάιμερ.

Κρατήστε τα επίπεδα της γλυκοζυολιωμενης ινσουλίνης χαμηλά .

Πρόκειται για την έμμεση σχέση της με την φρουκτόζη, καθώς θα σας οδηγήσει σαφώς σε αντίσταση στην ινσουλίνη. Ωστόσο και τα άλλα σάκχαρα (η επιτραπέζια ζάχαρη-σουκρόζη αποτελείται απο 50% φρουκτόζη κατά βάρος), τα δημητριακά και η έλλειψη άσκησης είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες.

Η βιταμίνη Β12 και οι άλλες βιταμίνες της ομάδας Β:

Όπως αναφέρθηκε, αυτές οι βιταμίνες είναι χρήσιμες στην προστασία ενάντια στην συρρίκνωση του εγκεφάλου και μπορεί ακόμη και να βοηθήσουν στη θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ και να μειώσουν την απώλεια μνήμης.
Η διατροφή σας θα πρέπει να περιλαμβάνει τροφές, πλούσιες σε φυλλικό οξύ. Τα Λαχανικά, χωρίς αμφιβολία, είναι η καλύτερη μορφή φυλλικού οξέος, και θα πρέπει όλοι να τρώτε άφθονα φρέσκα ωμά λαχανικά κάθε μέρα.

Υψηλής ποιότητας ω-3 λιπαρά οξέα,με βάση τα ζώα, όπως έλαιο κριλ.

(Θα ήθελα να συστήσω να αποφεύγετε τα περισσότερα ψάρια, γιατί αν και τα ψάρια περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ωμέγα-3, τα περισσότερα ψάρια είναι τώρα πλέον σοβαρά μολυσμένα με υδράργυρο.)

Υψηλή πρόσληψη των ωμέγα-3 λιπαρών οξέων EPA και DHA βοηθούν στην πρόληψη των βλαβών των κυττάρων που προκαλούνται από τη νόσο του Αλτσχάιμερ, με τον τρόπο αυτό επιβραδύνετε την εξέλιξης της και μειώνετε τον κίνδυνο εμφάνισης της διαταραχής.

Αποφύγετε και αφαιρέστε τον υδράργυρο από το σώμα σας.

Τα οδοντικά σφραγίσματα αμαλγάματος, τα οποία περιέχουν κατά 50% υδράργυρο, είναι μία από τις κύριες πηγές της τοξικότητας των βαρέων μετάλλων. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε υγιείς πριν να τα αφαιρέσετε. Μόλις έχετε προσαρμοστεί στη δίαιτα που περιγράφεται στο βελτιστοποιημένο σχέδιο διατροφή μου, μπορείτε να ακολουθήσετε το πρωτόκολλο αποτοξίνωσης από τον υδράργυρο.

Αποφύγετε το αλουμίνιο,

που βρίσκεται στα αντιιδρωτικά, στα αλουμινένια και στα αντικολλητικά σκεύη, στα βοηθητικά εμβολίων, κ.λπ.

Ασκηθείτε τακτικά.

Είναι αποδεδειγμένο ότι η άσκηση μπορεί να προκαλέσει μια αλλαγή στον τρόπο μεταβολισμού της πρόδρομης πρωτεΐνης αμυλοειδούς , (11) επιβραδύνοντας έτσι την εμφάνιση και την εξέλιξη της νόσου του Aλτσχάιμερ. Η άσκηση αυξάνει επίσης τα επίπεδα της πρωτεΐνης PGC-1alpha. Η έρευνα έχει επίσης δείξει ότι τα άτομα με Αλτσχάιμερ έχουν μειωμένα επίπεδα PGC-1 άλφα στον εγκέφαλο τους, (12) και τα κύτταρα που απενεργοποιούν την τοξική πρωτεΐνη αμυλοειδή που σχετίζεται με την νόσο του Αλτσχάιμερ.

Το έλαιο καρύδας (Coconut Oil)

Μπορεί να προσφέρει μεγάλα οφέλη για την καταπολέμηση της νόσου του Αλτσχάιμερ. Ένα από τα κύρια καύσιμα που χρησιμοποιεί ο εγκέφαλο σας είναι η γλυκόζη, η οποία μετατρέπεται σε ενέργεια. Όταν το μυαλό σας γίνεται ανθεκτικό στην ινσουλίνη, αυτό που συμβαίνει είναι ατροφία λόγω της πείνας.

Ωστόσο, τα κετονικά σώματα, ή κετοοξέα, μπορεί επίσης να τροφοδοτήσουν το μυαλό σας, ίσως καλύτερα, και να αποτρέψουν την ατροφία του εγκεφάλου. Μπορεί ακόμη και να αποκαταστήσουν και να ανανεώσουν τους νευρώνες και τη λειτουργία των νεύρων στον εγκέφαλο μετά από βλάβη που έχουν υποστεί. Στην πραγματικότητα, οι κετόνες φαίνεται να είναι η προτιμώμενη πηγή τροφής του εγκεφάλου σε ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη ή Αλτσχάιμερ.

Οι κετόνες είναι παράγωγα της μετατροπής του λίπους, αυτά που παράγει το σώμα σας όταν μετατρέπει το λίπος (σε αντίθεση με την γλυκόζη) σε ενέργεια, και μια πρωταρχική πηγή των κετονικών σωμάτων είναι τα τριγλυκερίδια μέσης αλυσίδας (MCT) που βρίσκονται στο λάδι καρύδας, το οποίο περιέχει περίπου 66% MCT.

Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία της νόσου του Alzheimer με τη χρήση δίαιτας με λάδι καρύδας.

Η ασταξανθίνη

Είναι μια φυσική χρωστική με μοναδικές ιδιότητες και πολλά κλινικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένου και της πιο ισχυρής αντιοξειδωτικής της δράσης, ένα από τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά γνωστά εως σήμερα. Ως λιποδιαλυτό θρεπτικό, η ασταξανθίνη διασχίζει εύκολα τον αιματοεγκεφαλικό φραγμό του εγκεφάλου.

Μια μελέτη διαπίστωσε ότι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του νευροεκφυλισμού που σχετίζονται με το οξειδωτικό στρες, καθώς είναι μια ισχυρή φυσική «τροφή του εγκεφάλου». (13)

Γκλινγκο μπιλόμπα. Gingko biloba:

Πολλές επιστημονικές μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το ginkgo biloba έχει θετικά αποτελέσματα για την άνοια, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης των γνωστικών επιδόσεων και της κοινωνικής λειτουργίας για τα άτομα που πάσχουν από άνοια.

Το Άλφα λιποϊκό οξύ (ALA)

Μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση των γνωστικών λειτουργιών μεταξύ των ασθενών με Alzheimer και μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξη της νόσου.

Αποφύγετε τα εμβόλια της γρίπης, καθώς τα περισσότερα περιέχουν υδράργυρο και αλουμίνιο, γνωστές νευροτοξικές και ανοσοτοξικές ουσίες.

Τρώτε άφθονα βατόμουρα.

Άγρια βατόμουρα, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα ανθοκυανινών και περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες είναι γνωστές για την προστασία έναντι της νόσου του Aλτσχάιμερ και άλλων νευρολογικών ασθενειών.

Εξασκείτε το μυαλό σας καθημερινά.

Η Ψυχική διέγερση, ιδιαίτερα η εκμάθηση κάτι καινούριου, όπως το να μάθουμε να παίζουμε ένα όργανο ή μια νέα γλώσσα, συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο της νόσου του Aλτσχάιμερ. Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι η ψυχική πρόκληση βοηθά στην λειτουργία του εγκεφάλου σας, καθιστώντας τον λιγότερο ευαίσθητο στις βλάβες που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Αποφύγετε τα αντιχολινεργικά (αντικαταθλιπτικά) φάρμακα και τις στατίνες.

Φάρμακα που μπλοκάρουν την ακετυλοχολίνη, ένα νευρικό νευροδιαβιβαστή, έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο άνοιας. Σε αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνονται και ορισμένα αναλγητικά τα οποία τα παίρνουμε για την διάρκεια της νύχτας, αντιισταμινικά, ενισχυτικά για τον ύπνο, ορισμένα αντικαταθλιπτικά, φάρμακα για τον έλεγχο των ούρων, και ορισμένα αναλγητικά.

Οι Στατίνες, για την μείωση της χοληστερόλης, είναι ιδιαίτερα προβληματικές επειδή καταστέλλουν τη σύνθεση της χοληστερόλης, αδειάζουν τον εγκέφαλο από το ουσιαστικό συνένζυμο Q10 και τους υποδοχείς των νευροδιαβιβαστών, και αποτρέπουν την επαρκή μεταφορά των βασικών λιπαρών οξέων και των λιποδιαλυτών αντιοξειδωτικών στον εγκέφαλο αναστέλλοντας την παραγωγή του απαραίτητου βιομορίου μεταφορέα, την γνωστή χαμηλής πυκνότητας λιποπρωτεΐνη (LDL) Στην πραγματικότητα, το περασμένο έτος, η FDA απαίτησε από τους κατασκευαστές των στατινών να αναγράφουν στην λίστα των παρενεργειών «απώλεια μνήμης» ως γνωστή παρενέργεια της χρήσης τους.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ