Τραγωδία με τον μυστηριώδη θάνατο 330 ελεφάντων στη Μποτσουάνα - Ποιος σκότωσε τους γίγαντες (φωτό)

Φως στα αίτια της τραγωδίας... 

Περισσότεροι από 300 ελέφαντες έχασαν τη ζωή τους, μυστηριωδώς, τους τελευταίους μήνες στην Μποτσουάνα.

Οι θάνατοι διήρκεσαν τρεις μήνες, με τον πρώτο νεκρό ελέφαντα να εντοπίζεται τον περασμένο Μάιο, ενώ αρχικά η αιτία της τραγωδίας ήταν άγνωστη στους επιστήμονες.

Ωστόσο, πρόσφατα το μυστήριο λύθηκε, με αξιωματούχους της Κυβέρνησης της Μποτσουάνα να δηλώνουν ότι οι ελέφαντες απεβίωσαν λόγω κυανοβακτηρίων που παράγουν τοξίνες σε υδάτινες τρύπες, όπως αναφέρει το CNN

Τα κυανοβακτήρια βρίσκονται συνήθως στο νερό, αλλά δεν παράγουν όλα τοξίνες.

Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι η κλιματική αλλαγή θα κάνει τα βακτήρια να παράγουν ολοένα και περισσότερες τοξίνες καθώς αυξάνεται συνεχώς η θερμοκρασία του νερού και οι συνθήκες γίνονται πιο ευνοϊκές για την ανάπτυξη των βακτηρίων.

Στη Μποτσουάνα ζουν 130.000 αφρικανικοί ελέφαντες - περισσότεροι από ό,τι σε οποιαδήποτε άλλη χώρα της Αφρικής, ενώ πέρυσι προκλήθηκε διεθνής κατακραυγή από την απόφαση των αρχών της Μποτσουάνα να επιτρέψουν και πάλι το κυνήγι ελεφάντων, που είχε απαγορευθεί από το 2014.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής Άγριας Ζωής και Εθνικών Πάρκων της χώρας, Cyril Taolo, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο οι θάνατοι των ελεφάντων να οφείλονται σε εγκληματική ενέργεια.

«Τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι ο θάνατός τους οφείλεται σε φυσικά αίτια» τόνισε, ενώ πρόσθεσε πως το ενδεχόμενο της λαθροθηρίας έχει αποκλειστεί, καθώς, μεταξύ άλλων, οι χαυλιόδοντες των νεκρών ελεφάντων βρέθηκαν ανέπαφοι. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ