Τηλεοπτικές συνεντεύξεις του μεγάλου φιλέλληνα κορυφαίου Ευρωπαίου πολιτικού ηγέτη Valéry Giscard d' Estaing: «Κοιτάξτε με στα μάτια» (βίντεο)

Ο μεγάλος Γάλλος πολιτικός "έφυγε" για πάντα χθες το βράδυ, σε ηλικία 94 ετών, μετά από "μάχη" με τον κορωνοϊό... 

Μία από τις διασημότερες φράσεις του εκλιπόντος πλέον Γάλλου ηγέτη Valéry Giscard d' Estaing, ειπώθηκε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 1974, όταν εκείνος ήταν υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας.

 

 

Στην ομιλία του αυτή, ο Valéry Giscard d' Estaing είχε πει χαρακτηριστικά, απευθυνόμενος στον γαλλικό λαό «Είχα δηλώσει, κατά τη διάρκεια αυτής της προεκλογικής εκστρατείας, πως θέλω να κοιτάξω την Γαλλία στα μάτια...  Η Γαλλία είναι ο καθένας και η καθεμία από εσάς, γι' αυτό τον λόγο σας κοιτώ απόψε στα μάτια και με κοιτάζετε κι εσείς». 

 

 

Διετέλεσε Πρόεδρος της Γαλλίας από το 1974 έως το 1981, ενώ νωρίτερα είχε μείνει στην ιστορία ως ο νεότερος Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, θέση που κατέλαβε σε ηλικία μόλις 36 ετών.

 

 

 

 

Φωτισμένος ηγέτης και ικανότατος ομιλητής, ο D'Εstaing διαδραμάτισε πολύ σημαντικό ρόλο στην πορεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στην εδραίωση του ρόλου της Γαλλίας, ως μίας από τις υπερδυνάμεις της Ευρώπης. 

 

 

Μέχρι και τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν ενεργός πολίτης και είχε άποψη για τα όσα συμβαίνουν τόσο στη Γαλλία, όσο και σε διεθνές επίπεδο.

 

 

 

Πριν από δύο χρόνια περίπου ο σπουδαίος πολιτικός είχε εκφράσει την άποψή του για το Brexit, το οποίο ταλάνιζε τότε την Ευρωπαϊκή Ένωση, στον "δικό μας" Νίκο Αλιάγα. 

 

 

 

Στις τηλεοπτικές συνεντεύξεις του σπουδαίου Ευρωπαίου πολιτικού, τόσο παλαιότερες, όσο και πιο πρόσφατες, βλέπουμε τόσο την ευγένειά του, όσο και το μεγαλείο του ηγέτη. 

 

 

 

 

 

 

Ο πρώην Πρόεδρος της Γαλλίας ήταν και μεγάλος φιλέλληνας καθώς και στενός φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Μάλιστα, το 1998 - και συγκεκριμένα την ημέρα της κηδείας του Καραμανλή - είχε παραχωρήσει αποκλειστική συνέντευξη στην Ειρήνη Νικολοπούλου, όπου είχε μιλήσει για την φιλία του με τον Έλληνα πολιτικό και την συνδρομή του στην ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. 

 

 

Ο κορυφαίος Γάλλος πολιτικός είπε το μεγάλο "au revoir" στα 94 του χρόνια, μετά από μια ζωή γεμάτη πολιτικές επιτυχίες, δύσκολες και όμορφες στιγμές και σημαντικούς αγώνες... 

 

Adieu monsieur... 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ