Όταν ο Σπύρος Φωκάς παντρεύτηκε την ηθοποιό Νία Λειβαδά - Μετά άρχισε η απογείωση με καριέρα στη Ρώμη & στο Χόλυγουντ (φώτο -βίντεο)

Ο διάσημος ηθοποιός σήμερα αντιμετωπιζει σοβαρά προβλήματα υγείας και βρίσκεται σε άσχημη οικονομική κατάσταση 

Ο Σπύρος Φωκάς είναι ένας από τους λίγους Έλληνες ηθοποιούς που έκανε διεθνή καριέρα.

Οι υποκριτικές του ικανότητες σε συνδυασμό με το επιβλητικό παρουσιαστικό του, έκαναν το άστρο του να λάμψει στο Χόλυγουντ σε μια εποχή που ήταν πολύ δύσκολο η φήμη ενός Έλληνα ηθοποιού να ξεπεράσει τα ελληνικά σύνορα.

Γεννήθηκε στην Πάτρα στις 17 Αυγούστου το 1937. .Το πραγματικό του όνομα είναι Ανδρουτσόπουλος Σπύρος. Η οικογένεια Φωκά ήρθε στην Αθήνα όταν ο Σπύρος ήταν 9 ετών.

 

 

Είναι απόφοιτος της δραματικής σχολής του Κωστή Μιχαηλίδη

Έπαιξε σε πολλές ελληνικές και ξένες ταινίες. Ερμηνείες του σε ταινίες όπως η "Στεφανία" στην οποία υποδύθηκε τον γιατρό των φυλακισμένων κοριτσιών έμειναν στην ιστορία.

Εμβληματικές ήταν επίσης οι εμφανίσεις του Σπύρου Φωκά στην τηλεόραση. Πιο πρόσφατες είναι ο πρωταγωνιστικός ρόλος στο σήριαλ "Της αγάπης μαχαιριά", και η guest συμμετοχή στο σήριαλ "Δύο ξένοι".

Την πρώτη του κινηματογραφική εμφάνιση την έκανε το 1959 στην ταινία του Ανδρέα Λαμπρινού, "Ματωμένο Ηλιοβασίλεμα". Η ταινία προβλήθηκε τότε στο Φεστιβάλ των Καννών και ήταν η αφετηρία για την διεθνή καριέρα του

H πρώτη εμφάνιση του Σπύρου Φωκά σε ξενόγλωσση ταινία ήταν το 1960 στο "Morte di un amico", ιταλικής παραγωγής, που είχε το ρόλο του Bruno

 

 

Το 1985 η ταινία "Το διαμάντι του Νείλου" , με πρωταγωνιστή τον Μάικλ Ντάγκλας, σηματοδοτεί την είσοδο του Σπύρου Φωκά στο Χόλυγουντ.

Ο Σπύρος Φωκάς συμμετείχε επίσης και στην ταινία "ΡάμποΙΙ"

Ο διάσημος ηθοποιός παντρεύτηκε τέσσερις φορές. Την πρώτη από αυτές σε ηλικία 21 ετών παντρεύτηκε την ηθοποιό Νία Λειβαδά.

Ο τέταρτος γάμος του Σπύρου Φωκά ήταν με την μέχρι σήμερα σύντροφο του Λίλιαν. 

 

 

Ο Σπύρος Φωκάς δεν έκανε ποτέ παιδιά. Ο ίδιος είχε δηλώσει στο παρελθόν , ότι δεν του αρέσει ο κόσμος που ζει και γι' αυτό δεν θέλει να εξαναγκάσει κανένα παιδί να ζήσει σε αυτόν.

Ο γάμος με τη Νία Λειβαδά

Ο Σπύρος Φωκάς στον πρώτο γάμο του με την ηθοποιό Νία Λειβαδά το 1958 στην Αγία Φιλοθέη.

Ένα πρόσωπο που θα αγαπήσει βαθιά και παρά τον χωρισμό τους δέκα χρόνια αργότερα θα διατηρήσει άριστες σχέσεις και θα την χαρακτηρίσει μία γυναίκα διαμάντι, σπανίου μεγέθους και αξίας.

 

 

Η ηθοποιός συμμετέχει συνολικά σε δύο ταινίες του ελληνικού σινεμά, τις "Πρωτευουσιάνικες περιπέτειες" το 1956 που αποτελεί την πρώτη έγχρωμη ελληνική ταινία και την πρώτη κιν/φική εμφάνιση της Ρένας Βλαχοπούλου και στο "Μια λατέρνα μια ζωή" το 1958 δίπλα στην Τζένη Καρέζη και τον Ορέστη Μακρή καθώς και ως μέλος του χορού σε παραστάσεις αρχαίου θεάτρου.

Οι συγκεκριμένες εμφανίσεις της θα δώσουν την ευκαιρία στον Σπύρο Φωκά να ζήσει ως θεατής από κοντά την μαγεία των ερμηνειών από μεγαθήρια της υποκριτικής στο αρχαίο θέατρο.

Την χρονιά του γάμου του είναι ήδη σπουδαστής στην Δραματική Σχολή του Κωστή Μιχαηλίδη και ένα χρόνο αργότερα ταξιδεύει στις Κάννες για την προβολή της ταινίας "Το ματωμένο ηλιοβασίλεμα" που αποτελεί και την πρώτη κιν/φική του εμφάνιση.

 

 

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα, η συνάντηση στην Ρώμη με Ελληνίδα ατζέντισσα είναι και η αφορμή για το ξεκίνημα μιας σημαντικής κιν/φικής καριέρας στην Ιταλία για δέκα πέντε χρόνια σε διεθνείς παραγωγές με μεγάλα ονόματα όπως Λουκίνο Βισκόντι, Φράνκο Ρόσι, Κατίνα Παξινού και Λάιζα Μινέλι.

Παράλληλα με την καριέρα στην Ιταλική πρωτεύουσα, η παρουσία του στα μέσα της δεκαετίας του '60 στον ελληνικό κιν/φο τον καθιερώνει σε αστέρι πρώτου μεγέθους και μια συναρπαστική ζωή στην συνέχεια με ακόμη τρεις γάμους και μια δεύτερη μεγάλη καριέρα στην Αμερική πλάι σε θρύλους του Χόλιγουντ.

 

 

Από τους πιο καταξιωμένους Έλληνες ηθοποιούς με διεθνή καριέρα και μια απαράμιλλη γοητεία και ομορφιά που θα αποθεωθεί από τον ελληνικό και ξένο τύπο συνδυασμένη με ταλέντο, σεμνότητα και ευγένεια, στοιχεία που τον χαρακτήριζουν μέχρι και σήμερα, αναφέρει στην ανάρτηση του στο Instagram, ο δημοσιογράφος  Άρης Λουπάσης.

Οι δύσκολες ώρες του ηθοποιού σήμερα

Σήμερα ο Σπύρος Φωκάς ζει με την γυναίκα του Λίλιαν σε ένα κοντέινερ στο Καλαμάκι Κορινθίας. Αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά προβλήματα υγείας και βρίσκεται σε άσχημη οικονομική κατάσταση.

Παρόλα αυτά παραμένει αισιόδοξος, ψύχραιμος και βαθιά αξιοπρεπής.

 

 

Στα πρόσφατα δημοσιεύματα που τον ήθελαν κοντά στο θάνατο , ο ηθοποιός απαντά μέσω της  εφημερίδας Espresso:

 «Πέρασα μια περιπέτεια, αλλά όχι ότι πεθαίνω κιόλας. Για όνομα του Θεού. Αυτό που με αναγκάζει να είμαι καθηλωμένος σε ένα κρεβάτι με σκοτώνει. Τα άλλα όλα ξεπερνιούνται. Είμαστε γερά σκαριά εμείς οι ογδοντάρηδες».

Ύστερα από κινητοποίηση του δημοσιογράφου "Άκις" (ψευδώνυμο με το οποίο υπογράφει στην εφημερίδα Δημοκρατία), υπάρχει ένας τραπεζικός λογαριασμός για όσους θέλουν να βοηθήσουν το Σπύρο Φωκά.

GR6502601950000920200612460 .Eurobank.“ Σπυρίδων Ανδρουτσόπουλος” .

 

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ