Σαρακοστή, Νηστεία, Πάσχα & Διατροφή - Πως θα διατηρήσετε το βάρος - Το tip για να μην πάρετε κιλά

Τη Σαρακοστή ακόμα και τα fast-food παράγουν ειδικά νηστίσιμα μενού.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα άτομα, από όλες τις ηλικίες, ακολουθούν ένα πρόγραμμα νηστείας.

Πολλές φορές εκτός από την θρησκευτική πίστη, είναι και μια απόφαση για βελτίωση της διατροφής, αφού έχει φανεί πως η διατροφική αποχή από συγκεκριμένες τροφές κάνει καλό στην υγεία μας.

Η νηστεία της Σαρακοστής λοιπόν έχει ξεκινήσει και πολλοί αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της μονοτονίας εξαιτίας του αποκλεισμού των ζωικών τροφίμων από τη διατροφή.

Μια πολύ καλή λύση αποτελούν οι εύγευστες σαλάτες με διαφόρους συνδυασμούς τροφίμων που εφοδιάζουν τον οργανισμό με ενέργεια & ποικιλία από θρεπτικά συστατικά.

Πολλές μελέτες των τελευταίων χρόνων υποστηρίζουν τις ευεργετικές επιπτώσεις στην υγεία λόγω της νηστείας.

Μείωση των υψηλών επιπέδων χοληστερίνης και των τριγλυκεριδίωνμείωση συγκεκριμένων μορφών καρκίνουπροστασία από πολλές παθήσεις ( π.χ. καρδιαγγειακές), αποτελούν ίσως το καλύτερο επιχείρημα για να ακολουθήσει κανείς μια νηστεία την περίοδο του Πάσχα & αυτό βέβαια προκύπτει από διάφορες επιστημονικές μελέτες, & δεδομένα (Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες & μελέτες του Τμήματος Προληπτικής Ιατρικής & Διατροφής του Πανεπιστημίου Κρήτης, όσοι κάνουν νηστεία τις μισές μέρες του χρόνου έχουν μειωμένη χοληστερόλη έως & 20% την κακή χοληστερόλη, λιγότερο σωματικό βάρος, μικρότερο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου ακόμα & ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης ).

Τα γαλακτοκομικά, το τυρί, το κρέας, τα αυγά θα αντικατασταθούν από τα όσπρια, τα λαχανικά, τα θαλασσινά & από τα παραδοσιακά εδέσματα όπως ο ταραμάς & το ταχίνι.

Απαιτείται όμως & προσοχή, αφού είναι μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά ( λάδι, ελιές, θαλασσινά, ξηροί καρποί) και άμυλο (πατάτες, μακαρόνια, ψωμί) , οπότε η υπερκατανάλωση τροφίμων με το πρόσχημα ότι είναι υγιεινά και νηστήσιμα μπορεί να μας φορτώσει με αρκετές θερμίδες. Ακόμα εγκυμονεί κινδύνους για τα επίπεδα γλυκόζης, το ουρικό και τα τριγλυκερίδια.

Ας δούμε κάποια τρόφιμα & τις θερμίδες τους:

Θαλασσινά

  • 120gr. αποδίδουν 135 KCAL

Όσπρια

  • 100gr. Φασόλια αποδίδουν 341 KCAL
  • 100gr. Φακές αποδίδουν 338 KCAL

Ελιές

  • 5 μικρές ή 3 μεγάλες αποδίδουν 45 KCAL

Ταραμάς

  • 1 κουταλιά σούπας αποδίδει 120 KCAL

Χαλβάς

  • 100gr. Αποδίδει 500 KCAL

Την αυστηρή νηστεία όμως θα πρέπει να αποφεύγουν οι έγκυες γυναίκες, τα μικρά παιδιά, οι έφηβοι & όσοι πάσχουν από χρόνιες παθήσεις, όπως διαβήτη και χρόνια νεφρική ανεπάρκεια, οι οποίοι θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ