Ιστορικό ρεκόρ θερμοκρασίας: Στους 46,4 °C σκαρφάλωσε ο υδράργυρος στο Γύθειο - Σε ποιες περιοχές ξεπεράσαμε τους 45 °C (χάρτης & πίνακας)

Η θερμοκρασία στο Γύθειο είναι η 4η υψηλότερη όλων των εποχών στην χώρα μας.

Στην κορύφωσή του βρίσκεται η δεύτερη φάση του καύσωνα, με τις θερμοκρασίες να χτυπούν «κόκκινο» την Κυριακή σε πολλές περιοχές της χώρας, δημιουργώντας ταυτόχρονα συνθήκες ασφυξίας στα αστικά κέντρα.

Σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr οι μέγιστες τιμές θερμοκρασίας ξεπέρασαν σε πολλές περιοχές τους 40 °C. Όπως φαίνεται στην Eικόνα 1, 180 μετεωρολογικοί σταθμοί κατέγραψαν μέγιστες άνω των 40 ºC, ενώ σε 87 από αυτούς η μέγιστη θερμοκρασία ξεπέρασε τους 42 ºC.

Εικόνα 1. Μέγιστες τιμές θερμοκρασίας όπως καταγράφηκαν από το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr στις 23/07/2023.

Η απολύτως μέγιστη θερμοκρασία σημειώθηκε στο Γύθειο και ήταν ίση με 46,4 ºC. Η καταγραφή αυτή αποτελεί και τη μεγαλύτερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ιστορικά στο δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Μeteo.gr από το 2006. Το προηγούμενο ρεκόρ σημειώθηκε στη Μακρακώμη Φθιώτιδας στις 2 Αυγούστου του 2021 με τιμή 46,3 ºC.

Παράλληλα, η τιμή αυτή επίσης αποτελεί την 4η υψηλότερη θερμοκρασία στην Ελλάδα στα χρονικά των καταγραφών (βλ. Εικόνα 2). Επίσης, ένα σημαντικό στοιχείο είναι πως το ρεκόρ μέγιστης θερμοκρασίας καταρρίπτεται για 2η φορά μέσα σε 3 χρόνια (το προηγούμενο ήταν στις 02/08/2021), με προοπτική να ξανά καταρριφθεί τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Εικόνα 2. Οι 6 υψηλότερες θερμοκρασίες που έχουν καταγραφεί στα χρονικά στην Ελλάδα.

Πώς θα εξελιχθεί ο καύσωνας

Σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, τη Δευτέρα θα υπάρξει πρόσκαιρη υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών. Ωστόσο, την Τρίτη και την Τετάρτη αναμένεται νέα θερμική έξαρση. Από την Πέμπτη, ο υδράργυρος θα πέσει αισθητά σε σχεδόν όλη τη χώρα.

Πιο συγκεκριμένα:

► Τη Δευτέρα η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 2 με 5 βαθμούς Κελσίου, με τη μεγαλύτερη πτώση να παρατηρείται στην ανατολική χώρα και τη μικρότερη στη δυτική. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν:

  • στα ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου
  • στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 39 βαθμούς και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου.

► Την Τρίτη και την Τετάρτη αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν στα ηπειρωτικά τους 42 με 44 βαθμούς Κελσίου.

► Την Πέμπτη η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

→ Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται τη Δευτέρα για πέντε περιφέρειες της χώρας.

και την Τετάρτη αναμένονται και πάλι πολύ υψηλές θερμοκρασίες στη χώρα. Οι μέγιστες τιμές θα φθάσουν στα ηπειρωτικά τους 42 με 44 βαθμούς Κελσίου.

► Την Πέμπτη η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

→ Ακραίος κίνδυνος πυρκαγιάς - Κατάσταση Συναγερμού (κατηγορία κινδύνου 5) προβλέπεται τη Δευτέρα για πέντε περιφέρειες της χώρας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ