O 81χρονος Τζο Μπάιντεν ακμαίος & υγιής διεκδικεί την επανεκλογή του στις ΗΠΑ: Σε άριστη φυσική κατάσταση γυμνάζεται 5 φορές την εβδομάδα - Η διατροφή του (βίντεο)

Ο Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται με κάθε τρόπο για να κερδίσει τις εκλογές των ΗΠΑ

«Ο Τζο Μπάιντεν είναι πολύ ακμαίος και διεκδικεί την επανεκλογή του». Αυτό ήταν το μήνυμα της Καμάλα Χάρις, στα τέλη Οκτωβρίου, δήλωση που άναψε φωτιές σχετικά με την φυσική κατάσταση και την υγεία του Προέδρου των ΗΠΑ.

Και μάλιστα σε μία περίοδο που διεκδικεί την επενεκλογή του σε ηλικία 81ος ετών,

Η απάντηση της Χάρις δεν ήταν και η πιο... επιδέξια απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου που ρωτούσε τι θα συνέβαινε «σε περίπτωση που κάτι συμβεί στον Μπάιντεν και δεν είναι σε θέση να είναι υποψήφιος». Αλλά ερωτήσεις όπως αυτή - οι οποίες επικεντρώνονται όλες στην ηλικία του Μπάιντεν - όχι μόνο τον κυνηγούν από τότε που εξελέγη το 2020, αλλά γίνονται όλο και πιο συχνές στην πορεία προς τις επόμενες προεδρικές εκλογές του 2024.

Και δεν είναι εντελώς άκυρες. Όταν ο Μπάιντεν έκλεισε τα 80 τον περασμένο Νοέμβριο, έγινε ο πρώτος ογδοντάχρονος που υπηρέτησε ποτέ ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Τη Δευτέρα 20 Νοεμβρίου έκλεισε τα 81 του χρόνια. Είναι ήδη ο γηραιότερος πρόεδρος στην ιστορία των ΗΠΑ, και αν ολοκληρώσει μια δεύτερη θητεία στο Οβάλ Γραφείο, θα είναι 86 ετών όταν λήξει η θητεία αυτή. Έτσι, ίσως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το 77% των Αμερικανών λέει ότι ο Μπάιντεν είναι πολύ μεγάλος για να θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Και όπως και το πέρασμα του χρόνου, είναι ένα ζήτημα από το οποίο δεν φαίνεται να μπορεί να ξεφύγει.

Ο Μπάιντεν είναι ο ένατος γηραιότερος εθνικός ηγέτης στον κόσμο. Ο γηραιότερος είναι ο Paul Biya, ο πρόεδρος του Καμερούν, ο οποίος γεννήθηκε το 1933 και ανέλαβε την προεδρία το 1982, γεγονός που τον καθιστά τον μοναδικό σημερινό εθνικό ηγέτη στα ενενήντα του χρόνια. Στις ΗΠΑ, δεν υπάρχει όριο ηλικίας για να θέσει κανείς υποψηφιότητα για πρόεδρος, αλλά υπάρχει ένα κατώτατο όριο. Δεν μπορείς να γίνεις ηγέτης αν είσαι κάτω των 35 ετών - προφανώς επειδή οι συντάκτες του Συντάγματος αποφάσισαν ότι αυτή ήταν η ηλικία που έπρεπε να φτάσεις για να καταφέρεις κάτι αξιόλογο.

Παρόλο που δεν υπάρχει νόμος που να το επιβάλλει, οι περισσότεροι πρόεδροι των ΗΠΑ αποκαλύπτουν τα ιατρικά τους αρχεία. Η τελευταία φορά που τα αρχεία του Μπάιντεν δόθηκαν στον Τύπο ήταν τον Φεβρουάριο- ο προσωπικός του γιατρός, Κέβιν Ο'Κόνορ, πραγματοποίησε ανασκόπηση του ιατρικού ιστορικού του και λεπτομερή εξέταση. Από αυτό -καθώς και από πληροφορίες που αντλήθηκαν από συνεντεύξεις με τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του- γνωρίζουμε τα εξής.

Γυμνάζεται πέντε φορές την εβδομάδα, λατρεύει άρση βαρών, γκολφ

Οπως αναφέρει δημοσίευμα του Independent, o Μπάιντεν έχει ύψος 1,80 μ., ζυγίζει λίγο λιγότερο από 81 κιλά, φορά φακούς επαφής, δεν καπνίζει ούτε πίνει αλκοόλ και γυμνάζεται τουλάχιστον πέντε ημέρες την εβδομάδα.

Το 2021, αφού πήρε συνεντεύξεις από πολλά άτομα που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο, η Washington Post δημοσίευσε έναν απολογισμό του καθημερινού προγράμματός του, το οποίο περιελάμβανε μια καθημερινή προπόνηση με άρση βαρών, και σημείωσε ότι χρησιμοποιεί τακτικά έναν προσωπικό γυμναστή.

 

 

Κάνει συστηματικά στατικό ποδήλατο (Peloton) και το μεσημεριανό του γεύμα είναι σούπα και σαλάτα. Πριν από μερικά χρόνια, η πρώτη κυρία Τζιλ Μπάιντεν αποκάλυψε ότι τα βασικά του είδη διατροφής ήταν η κέτσαπ, το φυστικοβούτυρο και η μαρμελάδα και ότι για δείπνο του αρέσουν τα ζυμαρικά και η σάλτσα ντομάτας. Όπως σε πολλούς πρώην προέδρους, του αρέσει το γκολφ (είναι μέλος του Wilmington Country Club στο Delaware, και σύμφωνα με το Golf Digest βρίσκεται στην 68η θέση μεταξύ των γνωστών παικτών της Ουάσινγκτον, με χάντικαπ 10).

Η ιατρική εξέταση του Μπάιντεν αποκάλυψε ότι η αρτηριακή του πίεση ήταν ελαφρώς αυξημένη ενώ το καλοκαίρι του 2022 όλοι θυμόμαστε πως ο Μπάιντεν είχε υποφέρει από λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος μετά από μόλυνση από τον Covid-19, αλλά ότι είχε ποτέ εμφανίσει μόνο ήπια συμπτώματα «που αποτελούνταν κυρίως από βαθύ, χαλαρό βήχα και βραχνάδα» χάρη στο ότι ήταν πλήρως εμβολιασμένος.

Πάσχει επίσης από εποχιακές αλλεργίες που προκαλούν συμφόρηση των ιγμορείων, αλλά ο Ο'Κόνορ σημείωσε ότι αυτό είχε βελτιωθεί μετά από «αρκετές επεμβάσεις στα ιγμόρεια και στη ρινική οδό».

Είχε αφαιρέσει αρκετούς μη μελανωματώδεις καρκίνους του δέρματος πριν αναλάβει την προεδρία και έτσι υποβάλλεται σε τακτική παρακολούθηση για την πάθηση αυτή. Ωστόσο, ο O'Connor συνόψισε ότι ο Μπάιντεν «παραμένει ένας υγιής, δυναμικός, 80χρονος άνδρας, ο οποίος είναι σε θέση να εκτελέσει με επιτυχία τα καθήκοντα της προεδρίας».

Και όμως, το σούσουρο για την ηλικία του συνεχίζεται. «Η ομάδα της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν βρίσκεται σε μια αποστολή για να τον αποτρέψει από το να σκοντάφτει δημοσίως», αναφέρει το Fox News, σημειώνοντας ότι έχει αρχίσει να φοράει αθλητικά παπούτσια στα ταξίδια του μετά από μια πτώση στην Ακαδημία της Πολεμικής Αεροπορίας και ότι έχει αρχίσει να επιβιβάζεται στο Air Force One χρησιμοποιώντας μικρότερες σκάλες προς μια χαμηλότερη πόρτα του αεροπλάνου.

Ακούγεται ειρωνικό γιατί ο Μπάιντεν φαίνεται να έχει πολύ καλή υγεία, αν αναλογιστείτε ότι σχεδόν οι μισοί από όλους τους προέδρους των ΗΠΑ ήταν υπέρβαροι, έκαναν χρήση κάποιου προϊόντος καπνού - και περισσότεροι από τους μισούς πέθαναν μέσα σε μια δεκαετία από την αποχώρησή τους από το αξίωμα. Στον Μπιλ Κλίντον άρεσε να σταματάει στα McDonald's στη μέση του τζόκινγκ- ο Ντόναλντ Τραμπ έπινε έως και 12 κόκα-κόλες κάθε μέρα και είχε μια προτίμηση στο Kentucky Fried Chicken- ο Μπαράκ Ομπάμα είναι γνωστό ότι κάπνιζε τσιγάρα, ενώ ο Ρόναλντ Ρέιγκαν έτρωγε μεγάλες ποσότητες ζελεδάκια για να τον βοηθήσουν να κόψει το κάπνισμα (εκτός του ότι παρουσίασε σημάδια άνοιας καθώς η προεδρική του θητεία πλησίαζε στο τέλος της).

 

 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι πρόεδροι όπως και οι κοινή θνητοί κουράζονται και αρρωσταίνουν, αλλά ο προεδρικός ιστορικός Alexis Coe λέει ότι στο παρελθόν το θέμα ήταν ότι οι πρόεδροι δεν ήθελαν να εγκαταλείψουν εύκολα την εξουσία, όποια προβλήματα υγείας κι αν αντιμετώπιζαν.

Όσον αφορά την υγεία του Μπάιντεν, ο Coe λέει ότι ένας 50χρονος σε κακή κατάσταση θα ήταν πολύ χειρότερη επιλογή από έναν 81χρονο που έχει ελαφρώς αυξημένη αρτηριακή πίεση. «Γίνεται πολύς λόγος για το ότι ο Μπάιντεν σκοντάφτει, αλλά ο Τζέραλντ Φορντ - ο πιο αθλητικός πρόεδρός μας, ο οποίος είχε παίξει επαγγελματικό ποδόσφαιρο και ήταν σαφώς σε άριστη φόρμα - έπεσε μερικές φορές και ο κόσμος λάτρευε να το κάνει μεγάλο θέμα. Τον αποκαλούσαν αδέξιο. Αλλά απλά γλιστρούσε».

«Ο Μπάιντεν θα μπορούσε να ζήσει μέχρι τα εκατό του χρόνια με τις ίδιες γνωστικές και σωματικές λειτουργίες που έχει τώρα, επειδή έχει πρόσβαση στην καλύτερη ιατρική περίθαλψη», σημειώνει.

Ανεξήγητα, βέβαια, φαίνεται ότι αυτή τη στιγμή όλοι επικεντρώνονται περισσότερο στην ηλικία του Μπάιντεν παρά στις πολυάριθμες κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο Τραμπ -ο οποίος, παρεμπιπτόντως, είναι μόλις τρία χρόνια νεότερος από τον Μπάιντεν.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ