Antonio Tajani: Αδιανόητο να υπάρξει Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα

Την αισιοδοξία του για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας με την τρόικα, εκφράζει μιλώντας στο Capital.gr ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για τη βιομηχανία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις AntonioTajani.

Την αισιοδοξία του για την επίτευξη οριστικής συμφωνίας με την τρόικα, εκφράζει μιλώντας στο Capital.gr ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιος για τη βιομηχανία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις AntonioTajani.

Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι συνεργάζεται στενά με την ελληνική κυβέρνηση για την κατάρτιση στρατηγικής για τη χώρα μας, η οποία εκτός από θυσίες θα περιλαμβάνει και ανάπτυξη. Ο Αντιπρόεδρος της Ε.Ε. αναλύει τη νέα βιομηχανική πολιτική της Ευρώπης και παρουσιάζει τους τομείς στους οποίους μπορεί η Ελλάδα να έχει ισχυρή παρουσία και ανάμειξη. Ποια είναι τα εργαλεία για την αντιμετώπιση του προβλήματος χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Συνέντευξη στο Χάρη Φλουδόπουλο

- Κύριε Επίτροπε, συχνά μιλάτε για την επαναβιομηχάνιση της Ευρώπης. Τι σημαίνει αυτός ο στόχος τόσο σε αριθμούς όσο και στην πράξη για την ευρωπαϊκή βιομηχανία; Σε ποιους τομείς μπορεί η Ευρώπη να ανταγωνιστεί από τη μια τα φτηνά εργατικά χέρια της Ασίας και από την άλλη τα χαμηλά ενεργειακά κόστη και την προηγμένη έρευνα και τεχνολογία στις ΗΠΑ και με ποιο τρόπο;

Η επαναβιομηχάνιση είναι κρίσιμη για την Ευρώπη.Εάν θέλουμε να καταπολεμήσουμε την κρίση είναι σημαντικό να πετύχουμε σε αυτόν τον στόχο. Η ΕΕ ανακοίνωσε πριν τρεις εβδομάδες ότι θέτουμε ως στόχο πριν το 2020,το 20% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ να προέρχεται από τη βιομηχανία και της ΜΜΕ, δηλαδή από την πραγματική οικονομία. Αυτή η τρίτη βιομηχανική επανάσταση είναι σημαντική εάν θέλουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Απέναντι σε ανταγωνιστές όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, η Νότια Αμερική. Σε ποιόν τομέα μπορεί να γίνει αυτό; Καταρχάς είναι δύσκολο να ανταγωνιστούμε αυτές τις χώρες ποσοτικά. Αλλά είναι δυνατόν να τις ανταγωνιστούμε στην ποιότητα. Σε ποιους τομείς; Βιοτεχνολογία, τεχνολογίες πράσινης ενέργειας, «πράσινα» οχήματα, κατασκευαστικός τομέας, πρώτες ύλες, έξυπνα δίκτυα. Εάν θέλουμε να βελτιώσουμε αυτούς τους έξι τομείς είναι σημαντικό να κινητοποιήσουμε τους οικονομικούς μας πόρους για αυτούς τους πολύ σημαντικούς τομείς. Πρέπει να κινητοποιήσουμε εθνικούς πόρους, περιφερειακούς πόρους, ευρωπαϊκούς πόρους και ιδιωτικούς πόρους. Γιατί αυτούς τους τομείς; Γιατί είναι τομείς κλειδιά για την βιομηχανική πολιτική. Για παράδειγμα εάν η Ευρώπη υποστηρίξει την αυτοκινητοβιομηχανία και τις κατασκευές ταυτόχρονα υποστηρίζει τον τομέα της χαλυβουργίας. Έτσι αυτοί οι έξι τομείς βρίσκονται στο επίκεντρο της πολιτικής μας. Έχω ήδη προτείνει στο Συμβούλιο μια συμφωνία μεταξύ της ΕΕ, των κρατών μελών αλλά και των επιχειρήσεων για την επίτευξη αυτού του στόχου. Η συμφωνία προβλέπει τον ετήσιο έλεγχο των στόχων αλλά και τη δημιουργία με ειδικής task force για κάθε τομέα χωριστά.

Εάν θέλουμε να βελτιωθούμε στους έξι αυτούς τομείς είναι σημαντικό, να δουλέψουμε πάνω στην καινοτομία και την έρευνα. Αλλά με νέα στρατηγική και νέους κανόνες. Με πιο ευέλικτη πρόσβαση σε ευρωπαϊκά κονδύλια. Και με στρατηγική καινοτομίας και έρευνας προς όφελος της βιομηχανίας και εφαρμογή τους εντός του βιομηχανικού τομέα. Για το κομμάτι της χρηματοδότησης στην πρότασή μας προβλέπονται 80 δις ευρώ που θα κατευθυνθούν στην καινοτομία και την έρευνα. Επίσης 2,5 δις ευρώ θα κατευθυνθούν με στόχο την ενίσχυση της ανταγωνιστικότηταςειδικά για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις. Κεφάλαια επίσης προβλέπονται μέσα από venturecapitalsκαι για τον τουριστικό τομέα. Εάν εργαστούμε σωστά είναι εφικτό να ανταγωνιστούμε άλλες βιομηχανικές χώρες.

-Τι βήματα πρέπει να γίνουν ώστε η Ελλάδα να συμμετάσχει σε αυτή την επαναβιομηχάνιση της Ευρώπης και σε ποιους τομείς βλέπετε η Ελλάδα να έχει συγκριτικό πλεονέκτημα και άρα πρέπει να επικεντρωθεί;

Καταρχάς στον τουρισμό, που είναι ένας από τους πιο σημαντικούς τομείς της στρατηγικής μας. Ο τουρισμός δεν είναι υπηρεσία, είναι βιομηχανία. Είναι σημαντικό να βελτιώσουμε αυτόν τον τομέα, χρησιμοποιώντας την υψηλή τεχνολογία αλλά και την εκπαίδευση. Άλλοι σημαντικοί τομείς για την Ελλάδα είναι οι κατασκευές, τα τρόφιμα και ο πρωτογενής τομέας. Επίσης, δύο σημαντικοί τομείς που συνδέονται και με τον τουρισμό είναι η ναυπηγική βιομηχανία και η ναυτιλία. Ευκαιρίες για τις ελληνικές επιχειρήσεις τεχνολογίας μπορεί να υπάρξουν, εξάλλου, σε σχέση με τις εφαρμογές της δορυφορικής υπηρεσίας Galileo. Η έναρξη της υπηρεσίας τοποθετείται στα τέλη του 2014 – αρχές 2015 μέσω 18 – 20 δορυφόρων. Η υπηρεσία αυτή έχει εφαρμογές στους τομείς της γεωργίας, των μεταφορών, της αλιείας, της υγείας και της ασφάλειας. Η υπηρεσία αυτή είναι πολύ σημαντική καθώς παρέχει μεγαλύτερη ακρίβεια από τα GPS. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να οργανώσουμε και να προσανατολίσουμε τις νέες επιχειρήσεις τεχνολογίας στην εκμετάλλευση των εφαρμογών αυτού του προγράμματος.

-Σε σχέση με τις επιχειρήσεις, ποια είναι τα κύρια προβλήματα ανταγωνιστικότητας για την ελληνική βιομηχανία και τις ΜμΕ.

H γραφειοκρατία, η φορολογία, η πρόσβαση σε χρηματοδότηση, οι καθυστερήσεις στις πληρωμές είναι πάνω, κάτω τα ίδια προβλήματα για τις επιχειρήσεις σε όλη την Ευρώπη. Αλλά στην Ελλάδα ίσως το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές του δημοσίου, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Έχουμε αναλάβει πρωτοβουλίες όπως η οδηγία για τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή το Μάρτιο του2013. Καλό θα ήταν να ξεκινήσει η εφαρμογή της και νωρίτερα καθώς εάν πχ η δημόσια διοίκηση αποπληρώσει τις ΜμΕ, αυτό σημαίνει ότι θα διοχετευτούν αρκετά χρήματα στην αγορά.

-Πως μπορεί λοιπόν να βοηθηθούν οι ελληνικές επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα πρόσβασης σε χρηματοδότηση;

Το πρόβλημα της πρόσβασης στη χρηματοδότηση δεν είναι μόνο ελληνικό. Η Ελλάδα διοργανώνει ένα φόρουμ με θέμα την πρόσβαση σε χρηματοδότηση των ΜμΕ. Επίσης εργαζόμαστε με τα χρηματιστήρια και με την ΕτΕΠ για να βρούμε λύσεις. Ειδικά για τις ΜμΕ έχουμε στενή συνεργασία με στόχο για να κινητοποιήσουμε κοινοτικούς πόρους με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη. Το θέμα βρίσκεται στο επίκεντρο της συνεργασίας μας με την ελληνική κυβέρνηση. Νομίζω ότι είναι εφικτό να είμαστε πιο ευέλικτοι.

-Υπάρχει αρκετή συζήτηση στην Ελλάδα για το θέμα της δημιουργίας των περίφημων «ειδικών ζωνών» με στόχο την προσέλκυση επιχειρήσεων και βιομηχανιών με ειδικά φορολογικά και άλλα προνόμια. Είναι μια πρόταση σύμφωνη με τις πολιτικές της Ε.Ε.;

Νομίζω είναι πιο σημαντικό να πετύχουμε μια καλή συμφωνία για την ανταγωνιστικότητα. Στην εσωτερική αγορά δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί μια τέτοια πρόταση. Κάτι αντίστοιχο είχε επιχειρηθεί και στην περιοχή της Άκουιλα, μετά το σεισμό. Ωστόσο στην πράξη αποδείχθηκε ότι είναι εξαιρετικά πολύπλοκο εγχείρημα. Και επίσης αντίκειται στους κανονισμούς περί κρατικών ενισχύσεων. Νομίζω ότι είναι καλύτερο να ανοίξουμε το δρόμο για νέες επενδύσεις, μέσω της βιομηχανικής πολιτικής, να μειώσουμε τη φορολογία και τη γραφειοκρατία, να χρησιμοποιήσουμε καλύτερα τους κοινοτικούς πόρους. Αυτή η πρόταση για τις ειδικές ζώνες είναι πολύ δύσκολο να εφαρμοστεί.

-Τι μπορεί να περιμένει ο ελληνικός τουρισμός από τις πρωτοβουλίες που σχεδιάζετε για το επόμενο διάστημα;

Η Ελλάδα είναι μια από τις πιο σημαντικές χώρες σε σχέση με την τουριστική πολιτική της Ευρώπης. Η υποστήριξη του τουρισμού είναι σημαντική όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για την Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι μια σημαντική πύλη εισόδου. Στην πτήση μου, ήμουν με πολλούς τουρίστες που έρχονταν από τις ΗΠΑ και οι οποίοι μετά την Αθήνα θα επισκέπτονταν τη Ρώμη. Η Ελλάδα λοιπόν είναι μια πολύ σημαντική πύλη εισόδου εάν θέλουμε να αυξήσουμε τον αριθμό των τουριστών που έρχονται από το εξωτερικό. Γι’ αυτό εργαζόμαστε με τους συναρμόδιους Επιτρόπους για την πιο ευέλικτη έκδοση αδειών, από χώρες όπως η Ρωσία και η Κίνα. Η Ελλάδα συμμετέχει με την ΕΕ στο πιλοτικό projectγια τον τουρισμό κατά τη διάρκεια της lowseason από τη Λατινική Αμερική. Αυτό το πρόγραμμα ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου, με στόχο να αυξήσουμε τους αριθμούς των τουριστών εκτός της τουριστικής σεζόν. Ένα ακόμη κομμάτι αφορά στην κοινή τουριστική προβολή. Θα ήταν χρήσιμο να έχουμε μια κοινή παρουσία τουριστικής προβολής κάτω από την Ευρωπαϊκή «ομπρέλα» σε χώρες όπως η Κίνα. Για να το θέσω διαφορετικά ο τουρισμός είναι σημαντικός για την Ελλάδα, αλλά και οι εισερχόμενοι τουρίστες στην Ελλάδα είναι σημαντικοί και για την Ευρώπη.Και πρέπει να υπογραμμίσω ότι είναι σημαντικό να βελτιώσουμε τον εσωτερικό τουρισμό στην Ε.Ε. ιδιαίτερα εκτός της κύριας τουριστικής σεζόν.

-Τέλος θα ήθελα ως αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να μας δώσετε το δικό σας μήνυμα σε σχέση με την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Το σύνθημά μου είναι ότι δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς Ελλάδα, ούτε Ελλάδα χωρίς Ευρώπη. Για μένα είναι αδιανόητο η Ευρώπη να υπάρξει χωρίς την Ελλάδα αλλά και για την Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο να νικήσει την κρίση χωρίς την Ευρώπη. Είμαι αισιόδοξος. Εργαζόμαστε για να καταρτίσουμε μια ισχυρή στρατηγική για την Ελλάδα, η οποία θα περιλαμβάνει όχι μόνο θυσίες αλλά και ανάπτυξη. Η δέσμευσή μου υπέρ της Ελλάδας είναι πολύ ισχυρή. Βρίσκομαι εδώ όχι μόνο για να συμμετάσχω στο σημερινό συνέδριο αλλά και για να μεταφέρω ένα πολύ ισχυρό μήνυμα υπέρ της χώρας σας. Αυτό είπα και στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Και είμαι αισιόδοξος για την επίτευξη της τελικής συμφωνίας με την τρόικα.
Πηγή: capital.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ