Η 82χρονη Καναδή Άλις Μονρό κέρδισε Κούντερα,Έκο & Μουρικάμι και πήρε το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2013

Με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2013 βραβεύτηκε η Καναδή συγγραφέας Αλις Μονρό. Πρόκειται για τη 13η γυναίκα που κερδίζει Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Με το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2013 βραβεύτηκε η Καναδή συγγραφέας Αλις Μονρό. Πρόκειται για τη 13η γυναίκα που κερδίζει Νόμπελ Λογοτεχνίας.



Το βραβείο Νόμπελ στην 82χρονη Καναδή συγγραφέα Αλις Μονρό (προφέρεται και Μούρνο ή Μάνρο) ανακοινώθηκε πριν από λίγο στη Στοκχόλμη από τον εκπρόσωπο της Σουηδικής Ακαδημίας. Η απονομή του Νόμπελ στη Μονρό, προκαλεί έκπληξη και απογοήτευση αφού τα «φαβορί» ήταν ο Ιάπωνας Χαρούκι Μουρακάμι ο Μίλαν Κούντερα και ο Ουμπέρτο Εκο, όπως γράφει το iefimerida.gr.

Γεννημένη στο Οντάριο του Καναδά το 1931, από πατέρα αγρότη και μητέρα δασκάλα, ενδιαφέρθηκε για τη λογοτεχνία ήδη από τα εφηβικά της χρόνια, ενώ μόλις το 1950 δημοσίευσε το πρώτο της διήγημα «The Dimensions of a Shadow» την περίοδο που φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο του Δυτικού Οντάριο, ωστόσο το εγκατέλειψε ένα χρόνο αργότερα το 1951 για να παντρευτεί.



Πολλές από τις ιστορίες της Μονρό λαμβάνουν χώρα στο Χάρον Κάουντι στο Οντάριο του Καναδά και μεγάλο μέρος του έργου της μετουσιώνει το λογοτεχνικό είδος το οποίο είναι γνωστό ως το Γκόθικ στυλ του Νότιου Οντάριο.

Στο σκεπτικό της Ακαδημίας σημειώνεται ότι η Μονρό είναι «δεξιοτέχνης συγγραφέας του σύγχρονου διηγήματος», ενώ το έργο της συχνά συγκρίνεται με μεγάλους συγγραφείς και οι Καναδοί την αποκαλούν το δικό τους  Τσέχωφ.

Τον περασμένο Ιούλιο, η Μονρό ανακοίνωσε ότι σταματάει τη συγγραφή, επηρεασμένη από αντίστοιχη ανακοίνωση του Φίλιπ Ροθ, ο οποίος επίσης υπήρξε μεγάλο φαβορί για το Νόμπελ Λογοτεχνίας.



Το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας συνοδεύεται και από χρηματικό ποσό 1.250.000 δολαρίων.

Η ίδια έμαθε ότι κέρδισε το Νόμπελ από την κόρη της, η οποία της τηλεφώνησε και την ξύπνησε για να της το ανακοινώσει, αφού η ίδια κοιμόταν και μέχρι χθες δεν γνώριζε καν ότι ήταν στη λίστα των υποψηφίων για βραβείο Νόμπελ.

Μετά την ανακοίνωση δήλωσε ότι είναι ξετρελαμένη, ενώ ο εκδότης της δήλωσε χαρακτηριστικά ότι στον εκδοτικό όμιλο κλαίνε από τη συγκίνηση και τη χαρά τους.


Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ