Σήμερα στο Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών η σύγχρονη γαλλική ποίηση συναντά το ελληνικό κοινό!

Μήνας αφιερωμένος στην ποίηση ο Μάρτιος και έλληνες ποιητές θα συνομιλήσουν με γάλλους ομοτέχνους τους και θα διαβάσουν ποιήματά τους στο κοινό σε εκδήλωση με αφορμή την έκδοση της Ανθολογίας σύγχρονης γαλλικής ποίησης (Άγρα, 2013), που πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο «Theo Angelopoulos» του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών (Σίνα 31), την Πέμπτη 7 Μαρτίου, στις 6.30 μ.μ.

Μήνας αφιερωμένος στην ποίηση ο Μάρτιος και έλληνες ποιητές θα συνομιλήσουν με γάλλους ομοτέχνους τους και θα διαβάσουν ποιήματά τους στο κοινό σε εκδήλωση με αφορμή την έκδοση της Ανθολογίας σύγχρονης γαλλικής ποίησης (Άγρα, 2013), που πραγματοποιείται στο αμφιθέατρο «Theo Angelopoulos» του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών (Σίνα 31), την Πέμπτη 7 Μαρτίου, στις 6.30 μ.μ, όπως αναφέρει το ΒΗΜΑ.



Η εκδήλωση θα αρχίσει με στρογγυλό τραπέζι στο οποίο θα παρουσιαστεί η Ανθολογία σύγχρονης γαλλικής ποίησης από τον εκδότη της Άγρας Σταύρο Πετσόπουλο και ακολουθήσει συζήτηση για την πρόκληση που παρουσιάζει για τον εκδότη, τον δημιουργό και τον αναγνώστη η συγκρότηση μιας ποιητικής ανθολογίας. Θα ακολουθήσει ποιητική βραδιά στην οποία ποιήματά τους θα διαβάσουν στα γαλλικά οι ποιητές Olivier Barbarant, Philippe Beck, Michel Deguy, Martin Rueff, Ryoko Sekiguchi. Μεταφρασμένα ποιήματα στα ελληνικά θα διαβάσουν οι ηθοποιοί Νίκος Χατζόπουλος και Αγλαΐα Παππά.

Γνωστός στο ελληνικό κοινό από μεταφράσεις του σε περιοδικά και σε παλαιότερες ποιητικές ανθολογίες, παλιός φίλος του Ζακ Ντεριντά και σήμερα ομότιμος καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Paris VIII, ο 83χρονος Michel Deguy ανήκε στη συντακτική επιτροπή των θρυλικών γαλλικών περιοδικών Critique και Les Temps Μodernes. Είναι ηλικιακά ο μεγαλύτερος από τους γαλλόφωνους ποιητές που θα συμμετάσχουν στην εκδήλωση. Μαζί του θα είναι ο 47χρονος Olivier Barbarant, ποιητής, πεζογράφος, φιλόλογος και επιμελητής των ποιητικών απάντων του Λουί Αραγκόν στη σειρά La Pléiade των εκδόσεων Gallimard, η 43χρονη γιαπωνέζα Ryoko Sekiguchi, ιστορικός τέχνης, μεταφράστρια και ποιήτρια στα ιαπωνικά και στα γαλλικά και ο 45χρονος Martin Rueff, αρχισυντάκτης του περιοδικού Poésie, μελετητής του Ρουσό και του Μποντλέρ και μεταφραστής ιταλικής ποίησης στα γαλλικά.

Τριάντα σύγχρονοι γάλλοι ποιητές ανθολογούνται στη δίγλωσση Ανθολογία σύγχρονης γαλλικής ποίησης: Pierre Alferi, Olivier Barbarant, Philippe Beck, Mathieu Bénézet, Yves Bonnefoy, Benoît Conort, Michel Deguy, Antoine Emaz, Jean-Michel Espitallier, Jean-Marie Gleize, Emmanuel Hocquard, Philippe Jaccottet, Hédi Kaddour, Emmanuel Laugier, Jean-Yves Masson, Jean-Michel Maulpoix, Bernard Noël, Gérard Noiret, Jean-Baptiste Para, Anne Portugal, Christian Prigent, Nathalie Quintane, Jacques Réda, Jacques Roubaud, Valérie Rouzeau, Martin Rueff, Ryoko Sekiguchi, Jean-Pierre Siméon, Alain Veinstein, André Velter. Η ανθολόγηση και η εισαγωγή στον τόμο είναι του Olivier Descotes, διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος. Τα ποιήματα μετέφεραν στα ελληνικά οι ποιητές Γιώργος Βέλτσος, Στρατής Πασχάλης, Θανάσης Χατζόπουλος, οι πεζογράφοι Μαρία Ευσταθιάδη και Σπύρος Γιανναράς και ο ιστορικός της τέχνης Ντένης Ζαχαρόπουλος.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα γαλλικά με ταυτόχρονη μετάφραση. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ